Време е вече да мислим

Обществото има остра нужда от промяна на мисленето
12 юни 2021 19:13, Александър Попов
26
Време е вече да мислим
Николай Ников. Снимка: личен архив

Няма как да тръгнем в правилната посока, когато не искаме да вървим изобщо. Обществото е потънало в мъгла, няма политическа, икономическа, социална и идеологическа посока, както и желание да намери такава. Промяната следва да дойде от всеки участник в обществото като основното е преформатиране на начина на мислене. Това следва да е свързано с дисциплинирано налагане на обективност и използване единствено на позитивната емоция като пътеводител.

Обществото няма индикация, че търси посока, сякаш не иска да има, защото целта изисква усилия за нейното постигане. Причината за това е непонятна, но е наличен феномен за формирания общ социум в неговата съвкупност. Индивидуалните цели на хората и усилията са свързани с постигане единствено на лични каузи, които нямат отношение в изграждане на обществен интерес. За тази цел са необходими лидери, които ясно да покажат приноса на всеки в обществото, за да може да изградим силна държава. Не се появяват достатъчно мотивирани такива да извършат това, защото обществото не им позволява, а то не им позволява, защото не се променя и наказва всеки лидер с нихилизъм, недоверие и омраза.

Няма политическа посока, защото критериалната матрица за избор на политици е „по-малкото зло“, „по-малко омаскарените“ или „да накажем едните като изберем другите“. А правилният критерий следва да бъде избор на тези, които най-много искаме без оглед на каквито и да са съображения от типа „аз харесвам някои, но няма да гласувам за тях, защото няма да им стигнат гласовете“. Категорично нямаме и икономическа посока, защото хората не правят това, което искат, а това, което носи повече пари или това, което е по-разумно. Това не създава условия за успешно развитие на фирмите и индустриите, да не говорим, че липсата на политическа посока води до тотална липса на стратегически фокус. Във всичко от гореизложеното обективност и позитивна проява на емоция са необходими и в дългосрочен план ще разрешат тези проблеми.

Нашето общество категорично се проваля в това да проявява обективност поради овластяване на негативната емоция за правене на избор. Често дори даване воля на негативната емоция създава илюзия в хората, че постъпват рационално. Да не говорим колко е важно да се взимат бързи решения. Липсата на решение или отложено решение често е по-лошо от което и да е бързо решение, стига да е повлияно от добри намерения, готовност за поемане на отговорност и позитивна емоция. Често хората мислят, че бързите емоционални решения са грешни особено, когато става въпрос за предприемане на важни стъпки. А истината е точно обратната. Доказано е, че над 90% от всички важни решения за предприемане на бизнес инициативи, например, са взимани бързо и емоционално. Рационалността и прагматичните действия се използват в последствие за реализация на формираните идеи, решението за което е взето бързо със силна добронамерена емоция. Нека ви дам малко повече разяснение за това какво означава рационалното и емоционалното мислене.

Рационалното мислене е силен актив, който ни дава възможност да си подредим живота, както и това да се справим от последствията от емоционални решения, но качеството на живота, който има своята давност се определя от броя на моментите, които ни носят емоция. „Опитваме се да контролираме емоциите си на всяка цена – третираме ги като нещо непоносимо, опасно или говорещо лошо за нас като хора. С други думи, вярваме, че просто не можем или не трябва да ги изпитваме. Проблемът с тази нагласа е, че превръща огромна част от нашия вътрешен свят в наш враг. А това е битка, която просто не можем да спечелим – поне не и в дългосрочен план, и не без да сме заплатили суровата цена на това, да оставяме истински значимите за нас неща на заден план“. Типична характеристика на емоцията е, че тя нахлува без да се интересува от време и обстоятелства. В това е целия смисъл на нашия живот.

В момента, който хората се провалят да взимат бързи решения, които са повлияни от позитивна емоция рискуват да отложат нещо, което искат и връщането към това нещо на по-късен етап може да е крайно рисковано. Това е така, защото светът е крайно динамичен и обстоятелствата при взето късно решение може да са различни. В тези случаи и обективната преценка може да е силно повлияна. Именно в този насока хората следва да положат усилия за промяна, за да могат да се превърнат в позитивно мислещи и ползотворни.

В крайна  сметка нашето общество ще получи по-добра съдба тогава, когато всеки положи усилия за промяна на мисленето. Да заменим нерешителността с желание за поемане на отговорност, да откажем взимането на решения повлияни от негативни емоции и да осъзнаем, че когато ние се променим ще променим политическата класа, както и икономическото ни състояние. Хората ще могат бързо да еволюират в добра и градивна посока, когато успеят да дисциплинират себе се да бъдат обективни и да взимат бързи решения основно повлияни от добри и позитивни емоции. По този начин всичко по веригата ще тръгне в посока на ползотворен просперитет за цялото наше общество.

Автор: Николай Ников


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Shshs преди 1 месец
До 21 - Всеки гласува за личните си интереси. Аз пуша трева и гласувах за партията която предлага декриминализация. Неща Герб или БСП предложат тази мярка и гласувам за тях, няма проблеми.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът е, че хората в голямата си част НЕ могат да мислят... Видя се отлично от последните избори. Близо 73% гласуваха за реваншистите и чалгопитеците.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много обичам някой симпатяга от Madrid или New York да ми дава акъл как да се променям. Той обаче няма никакво намерени да се променя.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунизъм в действие. Днес.бг иска да првъзпитава хората в България Защо така бе днес.бг?
18
2
 
1
 
! Отговори
до # 7 преди 1 месец
До АнонименТочно това правим, променяме го. И настана вой!
17
2
 
1
 
! Отговори
Чупка! преди 1 месец
Всички, които търпяхте тоя позор досега, няма да ми давате акъл!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
спирането на мисленето е най-силната промяна в мисленето:Напр: седим и си мислим, мислим и си седим. по едно време гледам само седим!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не пише, от кого е статията? Добре звучи, но много общо, абстрактно, а нашата реалност е доста конкретна. Обществото ни е болно, разделено и за това си има виновни.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато си удряш главата в стена, разбираш, че само си стоиш и мислиш. Как да се развиваш, когато дори в медиите виждаш с години едни и същи лица, които не се развиват, но всеки е човек на някой и зрителят ако прояви критика, защото иска да се развива, бива обвинен в злоба и завист. Но аз след дълго мислене, избрах да се развивам като чета и гледам избирателно статии и предавания.
13
2
 
5
 
! Отговори
От бореца преди 1 месец
Който мисли, започва да мисли поне от рождението си, поне според беглите ми и неточни спомени, който не мисли, не му е времето да започва да мисли сега или въобще някога.!.
12
2
 
1
 
! Отговори
Като се сетя: преди 1 месец
За думите на Махатма Ганди много се усмихвам:а"Според мен вие сте господари в чужд дом и време господарите да си тръгнат и да останат приятелите"Много така едно ми действат успокояващо тия думи!
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисленето е враг на просперитета
10
2
 
6
 
! Отговори
bocko преди 1 месец
Коле Ников, ти ли ще ми променяш мисленето да е като твоето.Като цяло хората в България тотално са изпростяли това е факт, но не значи, че ти ДРУГАРЮ ще казваш как и в каква посока да мислят. Не искам нов комунизъм. Точно заради такива индиви, като теб сме на това дередже. Истината е в свободното мислене и вземане на свободно и осъзнато от човека решение. Не ми трябва *** да ми казва в каква посока да мисля.
9
1
 
9
 
! Отговори
Тато преди 1 месец
Мое да мисли само тоа, който има акъл бе
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да мисля.Нямам тази възможност.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези които само се оплакват, живота за тях сигурно е ад.Да вземат да променят нещо,а не да очакват някой друг да го промени.
6
1
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
Промяната на мисленето иска усилие , ама социализма ни научи да не се "усилваме " много , много. Партията да мисли.Кво да праиш ? Съдба !
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най добрите решения в моя живот съм ги взимал емоционално.В последствие са се отказали и най рационални
4
2
 
8
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 месец
Една умна и смислена статия
3
2
 
7
 
! Отговори
ДС е тук и сега преди 1 месец
Няма как да се развива човек в България след като мутри и МВР му дишат във врата!