Над 100 жертви на катастрофи на "Тракия" за три години

Кои са най-рисковите пътни участъци в страната?
Обновена: 28 юни 2021 21:18 | 28 юни 2021 21:15, Веселина Йорданова
49

Над 100 души са загинали само през последните 3 години при пътни инциденти на автомагистрала "Тракия". Това я превръща в магистралата с най-висок брой жертви на катастрофи у нас, сочи изследване на Института за пътна безопасност.

Сред най-проблемните и рискови пътни участъци в страната са и отсечката Русе-Бяла и участъкът между Български Извор и Микре.

На фаталния 13 април през 2018 година автобус по линията Бургас-София е ударен от лек автомобил. Един от най-тежките инциденти на магистрала "Тракия" отне 6 човешки живота, а над 20 души бяха ранени. Проблемни участъци като този има в цялата страна, предаде Bulgaria ON AIR.

"Магистрала "Тракия" се превръща в кошмар за българските шофьори. Микре - Бели Извор - тази отсечка в прословута. Русе-   Бяла, Созопол - Бургас – тази отсечка също дава проблеми въпреки ремонтите", каза инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

В началото на месеца участъкът край ловешкото село Микре взе пет жертви при катастрофа между два автомобила. Иво Мукански е един от очевидците на инцидента, спасил се като по чудо от трагедията.

"Започнах да карам още по-внимателно, да спазвам знаци, маркировка, защото пред очите ми си заминаха пет човека, които можеше да не си отидат, ако спазваха правилата", посочи той.

На челни места по инциденти и загинали на пътя са и участъците Силистра – Шумен, Пловдив – Асеновград, както и Карлово – Пловдив. Пътят от Кулата до Видин също е проблемен, като най-рисковият участък е от Ботевград до Дунав мост 2. Основният проблем се оказва непригодността на трасето за товарния трафик към Румъния. За да се обърне негативната тенденция, експертите настояват да бъде извършен независим международен одит.  

"Тези, които управляват пътната система, трябва да си отидат. Не може с проекти от 2006 година, да ги реализираме през 2020. Те са били актуални към онази дата, когато се е правила преценка на натовареност и развитие", допълни инж. Милчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: АМ Тракия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 2 години
До Sofia ###... Кръговото на 4-ти километър е за шофьори, а не за некадърници с купени книжки. Никога не съм имал проблем, когато съм минавал там.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и парадоксално да звучи на някои, една от причините за многото нарушения, катастрофи, ранени и загинали е твърде ниската разрешена скорост несъобразена с пътните условия. Едно намаляване на разрешената скорост, както призовават тук едни, ще доведе до повече катастрофи и жертви.
43
1
 
2
 
! Отговори
Sofia преди 2 години
Кръговото на 4-ти километър е най-опасното кръстовище в София .
42
1
 
2
 
! Отговори
Sofia преди 2 години
Кръговото на 4-ти километър в София. Всеки ден има катастрофа, но никой не се впечатлява . Грешно е проектирано, но коне с капаци много...
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неравности, неадекватна маркировка ограничения и много знаци които произвеждат хаос. КАТ са в ежедневна дейност по престой на сянка и отчитане на приходи в бюджета и поради предходната дейност после се скапват да тичат при поредната катастрофа. При този трафик на големи камиони трябва скоростта да бъде намалена на 120км/ч. Трябва да се направи още една лента иначе 120 за безопасност за всички.
40
2
 
3
 
! Отговори
факт преди 2 години
Да се плюе е лесно.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40 какво са ти откраднали плюнко? Ти колко книги си прочел междувпрочем?
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40Мене ме окраде Жан Виденов и БСП.
37
2
 
2
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Радославе, ти много ли си кадърен?Какво ти е кадърното?Покажи ни.
36
5
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Че комунистите от герб са същите некадърници като комунистите от БСП. Още нещо което да научите драги комунисти от герб: това, че някой смята комуниста борисов и цялата *** около него за некадърници, не го прави автоматично фен на некадърниците от БСП! Ние не сме ограничени като вас, че да вярваме на глупостта, че гласувайки за комунисти може да махнеш комунистите от властта!
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РадославА сега Радев като е на власт как са вече пътищата, хубави ли са, качествени ли са ?
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РадославКое е истината?
33
4
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Явно вече за комуниста борисова трябва като за умрелите - или нищо или само добро, което означава, че нищо не трябва да казваме! Какво не ви харесва на истината бе герберчета? Ако вождицата ви не искаше да го плюем да си беше вършил работата и поне един път да беше направил!
32
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Ей жалките комунисти от герб преритват на умряло в момента в който някой каже истината за некадърното управление на божеството им. Нали дъртия *** толкова се хвалеше с пътищата, нали дъртата комунистка Лилянка вкара винетките за да имаме пътища, а какво излиза? 12 години по късно, след милиони платени от нас данъкоплатците и милиарди от Европа все още сме на ниво по ниско от пътищата правени от Римската Империя! Една пътека няма на територията която да не е в ремонт или крещяща за такъв!
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалете максималната скорост по магистрали по закон от 140 км/ч на 130 км/ч и ще има много спасени животи. Петиция към НС за промяна на Закона за Движение по Пътищата
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видим на Слави чалгата магистралите.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РадославТи защо не построи по-хубава, кое ти попречи?
28
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето ГЕРБ не е на власт, а Радев. И Радев е този, който избива систематично българите в момента.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои са най-рисковите пътни участъци в страната?......Пардон, не участъци в страната а в ГЛАВАТА! :))))))))))))))))))
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберска работа, работа, работа!