БАБХ спря 1 546 тона негодни храни, идващи от трети страни

Най-често неотговарящи на изискванията са пратките с пипер
4 юли 2021 19:35, Нели Христова
14
БАБХ спря 1 546 тона негодни храни, идващи от трети страни
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна 1 546 тона храни, внос от трети страни, които не отговарят на законодателството, до пазарите в България и ЕС.

Количествата са задържани в рамките на първото шестмесечие на 2021 година. За сравнение, възбранените храни на границите през цялата 2020 година са 2 100 тона.

Сред храните от неживотински произход най-често неотговарящи на изискванията са пратките с пипер. От началото на тази година до момента са спрени близо 407 тона, заради лабораторно установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди.

Съставните продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти и от животински, и от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи) са най-често отхвърляните стоки при граничния контрол върху храните от животински произход – 23 тона и 400 кг. Причината е незадоволителната документална проверка (липсващи или неотговарящи на законодателството придружителни документи). В същата категория храни, инспекторите отчитат възбранени над 23 тона агнешки субпродукти (напр. дреболии), както и повече от 20 тона млечни продукти.

Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да уточня, че тези тестове са правят само ако стоката не е придружена с документи предварително удостоверяващи, че е бил направен тест и храната отговаря на изискванията. Храните, предназначени за големите вериги идват с такъв тест. Оставам на вас самите да прецените до колко тези предварителни тестове са истински и дали е безопасно да се купува от големите вериги.
9
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А нещо за месото по 1 лев,което внасят приятелски едри "бизнесмени" ?Или то е полезно,защото е извадено от тамошния държавен резерв?
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не ни оставиха дъртите. Цяло поколение си взе каквото иска и ние останахме кат в необрано лозе. Ни стопанства, ни фабрики, ни земя... само едни стари съборетини по селата, керпичени. Дет и да я махнеш тая съборетина ти трябват иляди.... Тия дет искаха банани, направо ни разказаха играта. Те са виновни, не политици и всякаква ***. Точно дъртаците са виновни за състоянието на държавата. Те я разсипаха. Дано да горят в ада, че оставиха разруха на деца и внуци. Гладни били... е, наядоха се..
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премахнаха стопанствата, които произвеждаха агнешко, телешко, cвинcкo, пипер, домат... месо, плодове и зеленчуци, млека и лечни продукти, та чак и подправки, затворихме цели фабрики, за да внасят отвън и после да викат - ама не може, то не става. Ми не става ами, ама след 30 години се сетихте че не става и няма да стане. Сиреч - пуснахме питомното, за да гоним дивото. Народа и той винове - дъртаците викаха "Дадоха ми 2 телета, далавера". Изядоха ги и се споминаха. Ся ние да ядем дървото, нали?..
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
възбранените храни - това прабългарски ли е или някакъв граничен диалект?
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам си собствено производство на зеленчуци и плодове. Кокошките ми снасят яйца. Кравата ми дава млекце. Правя си кашкавал сирене и кисело мляко. За месце отивам при един приятел който гледа животни и от него си купувам истинско натурално. Правя си кайма и си правя кюфтенца и кебапчета като ония от Бай Тошово време. Не чакам на Мутрите да внасят бок..луци и да ги продават на баснословни цени. Които не ги мързи ядат чисто натурално. А които лежат пред тивито ядат Мутренски продукти.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото у насняма икономика затриха земеделието и животновътството и сега всички граждани се хранят с храни от трети страни Няма такава държава богата на собствени ресурси да се затрие
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трети страни в смисъл от украйна. пак добре че все още някакви институции работят и спират каналите на бсп и итн които активира бандата на радев
2
2
 
11
 
! Отговори
???? преди 2 години
Защо западните страни имат един стандарт за храните, а източните(вкл. България)- друг???Уж сме равни................но някои са по-равни , нали??Западни лицемери.......................с тия сме в един съюз..................ужас!!!
1
3
 
9
 
! Отговори
oz преди 2 години
Интересно дали храните от ЕС са много полезни!!С тия консерванти и Е-та???Е.............за тях нищо не казват.............но заболеваемостта от рак бързо расте!Защо ли?