Илинденско-Преображенското въстание е българско, непоказвани документи и снимки го потвърждават

Обхваща днешна РС Македония, северозападна Гърция и европейската част на Турция
1 авг 2021 16:03, Анисия Иванова
105
Илинденско-Преображенското въстание е българско, непоказвани документи и снимки го потвърждават
Снимка: БГНЕС

Непоказвани документи и снимки разбиват митове, свързани с Илинденско-Преображенското въстание.

„Те съдържат доста ценна информация, в това число способна да обърне досегашните тези на историографията, в това число и нашата. Изпускам, това което твърдят в Скопие, защото там фалшификацията е пълна, както става ясно и от документите“, заяви Евгений Еков, главен експерт в „Централен държавен архив“ на Държавната агенция „Архиви“.

Еков обяснява, че тези документи са от фондовете на членове на главния щаб на въстанието Анастас Лозанчев, Дамян Груев, Михаил Герджиков, както и от фондове на Македонските патриотични организации и на Иван Михайлов. Те са свързани с начина, по който е взето решението за обявяването на Илинденско-Преображенското въстание през януари 1903 в Солун, за помощта, която оказва българската държава при подготовката и вдигането на въстанието, също така за някои от ръководителите и четите, които участват в него.

Той разкрива множество митове, свързани с въстанието.

„Основният мит е, че въстанието не е българско, а е македонско по етнически характер. Вторият мит е, че българската държава няма никакво участие в неговата подготовка и провеждане. Третият мит е, че става дума за две въстания – Илинденско на македонците и Преображенско – на тракийците“, изброява експертът и продължава: „Четвъртият мит е, че България едва ли не е загърбила последиците от това въстание, което не е така“, подчерта Еков.

Това се доказва от документите на тайния кабинет на княз Фердинанд I, които не са показвани досега, но дават различна от изкривената от идеологеми „история“, твърдяща, че князът е бил студен и е загърбил съдбините на българите в Македония и Тракия.

„Един от документите доказва пряката връзка на българската държава, конкретно на министъра на войната ген. Стефан Паприков при взимане на решението за въстанието. Това е част от рапорт на управляващия княжеското търговско агентство в гр. Сяр, който описва, че решението се взима благодарение и на едно писмо, изпратено от министъра на войната до участниците в конгреса на Вътрешната македоно-одринска революционна организация /ВМОРО/, с което той обещава подпомагане на въстаниците от страна на подчиненото му министерство, Княжество България. Че това не е празно обещание става ясно от едно писмо изпратено до пунктовия началник на вътрешната организация в Бургас от главния редактор на в. „Вечерна поща“, занесено от кап. Червеняков, който е личният адютант на ген. Паприков. Той отива в Бургас, за да отвори складовете и да даде на въстаниците 200 пушки “Бердана“ с 60 000 патрона и пушки „Манлихер“ с 6000 патрона“, каза Еков и подчерта, че с този жест на ген. Паприков е въоръжено ударното ядро на въстаниците в Одринския революционен окръг.

Заради тази негова постъпка ген. Паприков е принуден да си подаде оставката, но делото вече е свършено.

Този факт е особено показателен за всички, които твърдят, че Илинденско-Преображенското въстание е било автономно дело само на вътрешните дейци и то става без помощта, но и въпреки българската държава. Теза, която е основна в писанията на историчарите от Скопие. Фактите и запазените документи говорят точно обратното, заяви Еков в интервю пред БГНЕС.

Той припомни, че във въстанието участват над 20 000 души, като 10 000 от тях загиват в сраженията.

„Освен четите, които са редовна действащата войска на Вътрешната организация, една голяма част са милиции, обучени в навечерието на въстанието – селяни и граждани, които са били подготвени за този момент. Въстаниците са си служили основно с пушки и бомби, които са били производство на няколко работилници-бомболярници и са използвали за отблъскване на нападенията на турската войска, която е била добре оборудвана и ги е превъзхождала с въоръжение и сила. Срещу тях се изправя 50 000 редовна турска армия, въоръжена с най-модерното за времето си оръжие. Срещу въстаниците действат не само турски военни кораби, но и една руска ескадра, която през нощта с мощни прожектори от корабите си осветява горите, за да не може въстаниците да се придвижват от един район в друг. Факт, който удобно се пропуска“, разказва той.

Главният експерт в Държавна агенция „Архиви“ обръща сериозно внимание на бежанците и последиците от въстанието, продължило от 2.08.1903 г. до 17.09.1903 г. и уточни, че точното му наименование е Илинденско-Проебраженско-Кръстовденско, но тъй като е твърде дълго като име последното е отпаднало.

„Разрушени са няколкостотин села и градове и 30 000 души търсят спасение в свободната част на Княжество България. От непоказваните досега документи става ясно, че майката на Фердинанд, принцеса Клементина Бурбон-Орленска отделя лични средства за посрещане и издръжка на бежанците“, посочи той.

Въстанието се провежда на територията на днешна Република Северна Македония, северозападна Гърция и европейската част на Турция.

Попитан какво е посланието на въстанието и дали днешните управници са се поучили от него, експертът каза, че то показва решителността на българите да се освободят, с цената на своя живот, и на близките си, имот, и бъдеще за постигане на идеала на обединението на всички българи в границите на една държава.

„За съжаление, днешните ръководители на българската държава явно са пропуснали да преговорят поуките от Илинден и Преображение, от гледна точка на Княжество България, защото имаме повторение на грешки, които вече са направени. Недостатъчна активност от страна на София за представяне и отстояване на българската позиция спрямо РС Македония. Ние продължаваме да вярваме във факта, че когато сме прави, това автоматично ни осигурява подкрепата на големите държави, което е илюзия“, подчерта Еков.


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И каква е истината 20.000 човека от днешна Македония са се били с 50.000 турска армия.А един Бургазлия им е дал незаконно 220 пушки и 66000 патрони,заради което е бил уволнен.Велико участие на България в това възстание.Браво на нашите управници.А тогава Българската Армия сигурно е била в годишен отпуск и на почивка в Анталия или е гледала Европейското по футбол.Голям документ ни поаказаха от днес.бг. с този заблуден човек.Ако това е доказателството,то си е направо срам за нашата нация.
81
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИлинденскотомВъзстание е Българско възстание ,което има за цел освобождаване на Македония и създаване на нова балканска държава Македония.Много странно.Това е балканския абсурд.Ако България искала да помогне на Македонците щяла да влезне с армията.Помоща с 220 пушки даже идва по незаконен начин.Не ми е ясно какво искаме от Македонците.Това си е възстание организирано от тях и сами са направили всичко.Нашата държава била само наблюдател и протривала рачички.
80
4
 
2
 
! Отговори
МРЪСЕН БУГАР-ТАТАРИН преди 1 месец
ЗДРАВЕЙТЕ МРЪСНИ БУГАРСКИ ТАТАРИ. С МИНУСИТЕ СИ ДОКАЗАХТЕ, ЧЕ СТЕ НАИСТИНА МРЪСНИ БЪЛГАРСКИ ТАТАРИ, А НЕ СЕВЕРНО-МАКЕДОНСКИ ЛЕ_КЕТА. ЗА ДА СЕ ИЗЛЕКУВАТ ТЕЗИ СМЛЕКЕТА РЕЦЕПТАТА Е ПРОСТА- 50 ГОДИНИ ОБРАЗЦОВО ПОВЕДЕНИЕ КАТО НА МОНАХИНЯ В МАНАСТИР И МОЖЕ ДА ПОЛУЧАТ БЛАТОСЛОВИЯТА НА БЪЛГАРИЯ. УСЛОВИЯТА ЗА ПОВЕДЕНИЕТО ЩЕ ОПРЕДЕЛЯМЕ НИЕ - МРЪСНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТАТАРИ.
79
2
 
2
 
! Отговори
Глобал преди 1 месец
Настрашното и погубно за за вас е да прифатите се што е Македонско зошто се у вода ви отиде.. п.с добра шема со пасоши за во 22 век да го потврдите бг карактер на Македонците, смешни сте!
78
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 1 месец
хората сами са си купували пушките, не е било нужно някой да им ги купи. продавали ниви и родово злато, спестените от работата в далечни краища пари давали за оръжие, муниции, флагове и униформи. ама друго е да си член на затворена група във фейса и да препостваш "янко гочев". гиди мискини и меки китки.
77
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 1 месец
не ви е срам всичките "либерали", из фейсбука дядовците ви са все клали руснаци в Добруджата, как не се намери един да каже, че дядо му е убит на завоя на Черна, или на Добро поле, как не се намери един наследник на избитите във влака ранени, разстреляни от юнкерите?.
76
1
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Ало, приятелю... Илинденско-преображенското въстание го вдигат не 200 човека а почти 25 000!Срещу 350 000 турци!Да се знае!
75
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е участвала в това възстание,като се е надявала възстаниците да се освободят и да получат без нито една жертва една територия.За целата един честен и достоен Българин дал 220 пушки и 66000 патрони и за това са го уволнили.Браво на управляващите,много са помогнали.За мен е срамота това да го споделяте и да твърдите,че държавата е помогнала за възстанието.Помогнали са хората които са били доброволци и са били не повече от 200 човека.
74
1
 
16
 
! Отговори
недоумявам преди 1 месец
Всъщност най-големият цинизъм и неправда е, че България трябва да се обяснява на тази комунистическа новосъздадена държава за собствената си история! Това е абсолютно недопустимо и не ми е ясно, защото българските политици са проспали това от 1989 насам. Явно са подценили терора и пропагандата над българите в СРФЮ, не знам. Но е факт, че нашите умници в парламента вече 30 години са абсолютно неадекватни в това, да изложат просто и ясно историческата истина и да се приключи по въпроса!
73
1
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 месец
Когато албанците отцепят западната част на Сев. Македония, ще остане Източна северна Македония, с източносеверно македонски език с източносеверномакедонци в нея.
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето, за северномакедонеца:J. D. B. (1911). "Macedonia - Bulgarian Insurrection of 1903". The Encyclopaedia BritannicaПак нагази в лъжите си! Там ясно е обяснено какво е възстанието, и дали е само "Илинденско".Можеш и в истинската - английската wikipedia да прочетеш, какво точно е било това възстание!
71
1
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 месец
До Сата НАТОНе бъкрай държава с правителство. Правителствата се сменят, а армията и капитаните в нея служат на държавата. Бердана е била най-добрата пушка, не е била морално остаряла, коя пушка в 1903 е по модерна от Бердана.
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е тоз извор Британика, дай да го видим. Това си е българско Илинденско-Преображенско възстание според всички световни извори! Много обичате да лъжете! Онзи ден ти дадох директен линк как Гоце е написал лично, че е българин и се бори за освобождението на България, и пак почна да увърташ, че не било така! На бялото черно все казвате! ДАЙ МИ ТОЧЕН ЛИНК НА ГЛУПОСТИТЕ, ДЕТО ПИШЕШ, ЕЙ ТАКА, ДА СЕ УБЕДИМ. Точно според Британика Гоце и Самуил са БЪЛГАРИ И НИКАКВИ ДРУГИ!
69
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Заради тази негова постъпка ген. Паприков е принуден да си подаде оставката ----////----- Това не доказва ли, че помощта е била частно дело, а държавата не е участвала? И въобще имате ли представа какво нищожно количество са 200 пушки Бердана, секън хенд, 25-годишни, отдавна морално и физически остарели?
68
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Анонимен=="ПроСоТо 35.Всичко на тоя свят е до време."..Напълно съм съгласен,това е И мое "мото"!...Само че за едни това време се измерва с ДЕСЕТКИ ВЕКОВЕ,а за други-с десетки ГОДИНИ..В ИСТОРИЧЕСКИ план много "проекти" са залязвали още преди да изгреят...
67
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
експертът каза, че то показва решителността на българите да се освободят, с цената на своя живот, и на близките си ----////---- Това не си го казвайте никъде, че е срамота...
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"бомболярници". що е па това бомболярница? Некви хора се бомболяркат там сигурно?
65
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Слава на Александър македонски :)))
64
3
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
До Маке.... Не , не е същото . И за каква държава Македония ми говориш ? НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА . Има Република СЕВЕРНА Македония . ... Все едно ще ми кажеш че Република СЕВЕРНА Корея и Южна Корея са едно и също ..... Не са . Така че ВНИМАТЕЛНО ПРОВЕРЯВАЙТЕ историческите запоски за да си уточнявате когато се говори за Македония , коя Македония има предвид автора на казаното . Гръцка Македония ... Българска Македония... или СЕВЕРНА Македония . ВАЖНО Е ......
63
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е хубаво, че северно-македонци са започнали да четат статии като тази и даже да пишат коментари на развален български, както и да гледат документални филми в интернет. Надявам се скоро да разберат истината и да разобличат пропагандата, с която са живели над 70 години. Неудобно е да спорим за историята през 2021г. , която е толкова ясна и е в българска полза.