Не е доказано, че хората се заразяват повече във фитнесите

Спортните зали и в момента имат малко посещения
31 авг 2021 09:29, Ния Христова
21
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи ново и поредно затягане на противоепидемичните мерки. 
 
Предложението е във фитнеси, басейни, SPA центрове, спортни зали и клубове не може да има групови занимания. Ще бъдат позволени само индивидуални посещения, като капацитетът на заетост трябва да е 30%, но може да бъде увеличен до 50%, ако всички спортуващи и работещи имат зелен сертификат..
 
"Малко ни е трудно да разберем какво точно предполага първото изречение от мерките, които касаят нас, защото формулирано по този начин - преустановяване на груповите посещения на фитнес центрове, спортни зали и т.н., позволява двуяко тълкуване. Ако става въпрос за организирани посещения на групи от хора - това е едно, но ако става въпрос за посещение на зали за групови занимания, които са от рода на аеробните тренировки, то тогава това категорично буди несъгласие. Не виждаме никаква логична причина те да бъдат ограничени", каза зам.-председателят на Асоциацията за здраве и фитнес Радка Чернева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според нея груповите занимания, където хората тренират при спазване на капацитета на помещението, при спазване на необходимата дистанция, по нищо не се различава от това хора да тренират самостоятелно в една фитнес зала.
 
"Нашите искания са да спрем да гледаме на фитнеса като нещо, което е опасно, защото то не е. Няма никакви доказателства, че във фитнес центровете хората се заразяват повече и по-често, а точно обратното. И в тази ситуация е особено необходимо хората да се грижат за себе си и да повишат имунитета си. Време е да спрем да затваряме или да ограничаваме фитнесите, защото не можем да измислим други мерки, които да бъдат работещи. Тези не са", допълни Чернева.
 
Тя изтъкна и това, че фитнесите така или иначе имат малко посещения, защото спортната култура у нас не е на достатъчно високо ниво.
 
"Ще ми се да помоля здравните власти, когато изготвят мерки, касаещи определен бизнес, да търсят съдействие от бизнеса, за да можем заедно да формулираме логични и ефективни мерки. Такива, които да работят в посока ограничаване на разпространението на Ковид-19. Вчера изпратихме имейл на доц. Ангел Кунчев. Надявам се, че той ще намери време да го прочете", сподели зам.-председателят на БАЗФ.
 
И добави, че немалко от колегите й вече са затворили врати и не могат да си позволят да рестартират работата си.
 
"Не бива да пренебрегваме факта, че едно такова затваряне и едни такива мерки не само влияят върху нашия бизнес, но индиректно внушават на хората, че фитнесите са някакви опасни съоръжения, на които е опасно да се ходи. Навикът за спорт бавно и трудно се формира, но много бързо се губи. Повече от година работим в ситуация на Ковид, нищо ново в това отношение няма как да измислим", категорична е Радка Чернева.
 
Тя коментира и темата, могат да работят с по-голям капацитет, ако персоналът е ваксиниран или клиентите предоставят "зелен паспорт".
 
"Това означава, че ще работим или с още по-малък брой клиенти, или да отнемем възможността на хората, които нямат "зелен паспорт", да се грижат за себе си. Някои колеги успяха да се възползват от помощ от държавата, а други - не", обясни Чернева.

 


21
Още от Страната
Протест във Варна на собственици на заведения срещу мерките
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най - много се заразяват в обществените тоалетни.
15
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 седмици
нямат си и те алибег да им реве по телевизията , а иначе е наистина глупаво дискотеката да е ок , а фитнеса не
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По принцип логично е хора, които спортуват да се хранят сравнително здравословно и да не гълтат лекарства, и съответно ще се разболяват по-малко от всякаквите ви там грипове.
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В парковете на открито има прекрасни съоръжения! Само мерак да имаш да тренираш- хора малко и опасност нула. Висилки, успоредки, халки, лицеви опори... какво е нужно още... Тия фитнеси са само да чупят стойки и се свалят, а и хич не са евтини.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всъщност ваксинираните съвсем не би трябвало да посещават фитнеси, защото при тренировките може да се откачи някой тромб и да си заминат на място. Или може евентуално да ги допускат във фитнеса само с изследване за тромби...
11
11
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Ако наистина има вирус точно таканаречените-фитнеси са инкубатори на всякакви зарази,вируси и бацили!Всеки се поти,охка,пъшка,бута навсякъде,плюе,секне се,уринира,кашля,киха и т.н.!Това и на децата е ясно!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо никой не обръща внимание на етичното и менталното здраве, всеки "болен" си демонстрира магариите и облъчва другите с отрицателните си енергии
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И аз не бих общувала с побърканяци и злобари, но се налага да им чета простотиите тука, нали.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно трябва специално да се докаже от комисия от 100 човека за 1 година труд. Ало културистчетата вие за какви се мислите за много умни ли? Сигурно от хапчетата дето ги пиете с шепи и инжекзиите с синтол?
7
4
 
2
 
! Отговори
Същата работа преди 3 седмици
Велоергометър, степер, гладиатор, тенис робот и 30 обиколки на терасата са 3 км. За кво да се тикам в хамам...
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ваобще нищо не е доказано и това е един измислен вирос!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 4Бе и аз тренирам от вкъщи при локдаун, но си е друго с "железата".
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никога не бих стъпил във фитнес. Поглеждал съм само през вратата на такъв в един хотел. Вътре някакви назобняци с мутренски физиономии се потяха. Шишетата и кутиите със зоб стояха до уредите. С не много пари си тренирам в къщи - велоергометър, гири, ластици и нещо като шведска стена за разпъване.
3
3
 
5
 
! Отговори
Асоциацията преди 3 седмици
Да се преименува в Асоциация за заразяване и бърза смърт.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само не разбрах тия умници как си представят, че протичат груповите занимания. Много сте смешни, ей. Няма спокойствие за нормалния човек.
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За 25 години във фитнеса още не съм видял болен човек да дойде да тренира.