"Счупената вяра" - проект за връзката между хората и храма

Фотограф издирва изоставени църкви
16

Стотици храмове в цялата страна се саморазрушават, оставени на произвола на времето. В тях отдавна не са палени свещи за здраве и не е отправяна молитва. Фотографът Радослав Първанов издирва такива храмове и ги събира в своя проект "Счупената вяра".

Един от тях е църквата "Св. Иван Рилски" край габровското село Горен Угорелец.

"Това е храм, който е пример как вярата е най-силното нещо, което ни крепи и обединява. Пример как местните жители решават със собствени усилия да възстановят храма. Той е построен преди почти 100 г. и днес се е превърнал в кауза за обединение", заяви фотографът Радослав Първанов в "България сутрин".

Той уточни, че селото е и с уникално географско название. Толкова уникално, че в Антарктида има морски нос, който носи това име.

Една част от храмовете, до които достига, са случайно открити при преходи в планината. На други попада, докато си говори с хората по селата.

"Имам афинитет към изоставените места в България. Веднъж, когато се доближих до една изоставена селска черква и исках да я снимам, ми беше свито, чувството е много странно. Когато видях резултата от снимките и начина, по който изглежда една църква, ми изникна името за проекта "Счупената вяра". Знаем, че счупеното и да го лепим - пак остава счупено. Важно е връзката между човека и храма да не бъде счупена. Има много храмове, които са невъзстановими и до няколко години ще изчезнат напълно", сподели фотографът-патриот пред Bulgaria ON AIR.

След като публикува снимки от храма край село Горен Угорелец, започват дискусии и се намират добри хора, които решават да помогнат на местното население в мисията им да възстановят църквата.

"След като хората видят снимките започват дискусии дали трябва да се грижим за храмовете. Повечето хора подхождат с носталгия, защото на някои от тези места те са израснали. Когато снимаш и показваш - това насочваш вниманието, изкуството може да провокира. Така стана и с храма "Св. Иван Рилски". За щастие местните ще успеят да го възстановят, много хора ще помогнат", разказва фотографът.

И е убеден, че крепителят на всичко онова, което е човек в живота, е вярата му.

"Без значение дали сме силно вярващи или се сещаме за църквата само по празниците, не бива да оставяме храмовете да изчезнат. Старите хора са давали последните си пари, за да изградят един храм, в който да се помолят за благоденствие, за добра реколта. А ние не пазим това, което са съградили предците ни", със съжаление констатира Радослав Първанов.

Фотографът е уверен, че една част от храмовете, за които разказва в проекта си "Счупената вяра", ще бъдат възстановени, но много от тях, за съжаление, вече са безвъзвратно загубени.


16
Още по темата: църквафотограф
Още от Общество
Електронното преброяване отнема само 5 минути
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който не вярва в Месията е супер зле ..дори и много грешен благодарение на него можеш да се спасиш чрез покаяние и въвеждане в правия път
14
2
 
1
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 седмици
Аман с тая мантра, че "Ристиенствуту нъй спъсилу пу турску"....мълчи, моли се, кога те бияткожата да ти одере звяръти кръвта ти змии да изпиятна Бога само ти се надявай...
13
5
 
3
 
! Отговори
До Светозар преди 2 седмици
Аз не съм комунист, ама имам акъл в главата, че да не вярвам във въображаеми приятели. И мен ще ме копат, ама поне знам какво ще последва след това - абсолютно нищо. Изправи се срещу най-големия си страх като мъж - след смъртта няма нищо!
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако закопчаете хората с белезници за храма, ще е по-сигурно...
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проект за връзка на хората с фанатизма...
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Направо да ги дават на хората и ако някой пастор иска да води в тези църкви неделни проповеди.
9
3
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 2 седмици
Комунистите - атеисти, наспамили темата, да правят, като вятъра. И вас ще ви копат. Проблема е, че тогава ще се срещнете с баща си - Сатаната.
8
3
 
6
 
! Отговори
Taню преди 2 седмици
Счупената вяра, комай, е от aлчните попове и подобия?!?
7
5
 
2
 
! Отговори
Любопитен преди 2 седмици
Та мигар е възможно това? Този стар светец в своята гора да не е чул още нищо за това, че Бог е мъртъв?
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
е къде са парите на БПЦ , кой и за какво ги изхарчи ?
5
4
 
6
 
! Отговори
Християнка преди 2 седмици
За да бъде омилостивен православния Бог, днес се пали огън, прескача се от голи юнаци и се предсказва бъдещето по опърленото им окосмяване.
4
4
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 седмици
Попа има 50 милиона държавна субсидия да си ги ремонтира :)))
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз пък вярвам в гръцките богове. По-човечни са, правят грешки и реално можеш да се поучиш от тях и са по - интересни.
2
2
 
4
 
! Отговори
Заключени преди 2 седмици
Колко църкви стоят заключени??
1
5
 
4
 
! Отговори
Атеист преди 2 седмици
Кой пък е казал че има връзка