ГЕРБ поведе на ИТН с 4%, Петков и Василев взимат 8-9%

ИБГНИ на ръба на бариерата за НС, БСП почти догони партията на Слави Трифонов
316
ГЕРБ поведе на ИТН с 4%, Петков и Василев взимат 8-9%
Снимка: Алфа Рисърч

Разочарованието от неуспеха на два поредни парламента да излъчат правителство и от безпрецедентно хейтърските отношения между политическите опоненти, но и между потенциалните съюзници, амбицира по-голямата част от избирателите да участват в изборите и да излъчат ново мнозинство.

Извън тази, донякъде неочаквана нагласа, съчетаването на двата вида избори – президентски и парламентарни – също допринася за повишаване на интереса към вота и съответно, на избирателната активност. Непосредствено преди разпускането на парламента 51.7% от пълнолетните граждани декларират готовност да участват в следващите парламентарни избори, а 55.4% - в президентските, сочат данните от проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 8-15 септември.

Още по темата

Тъй като президентските избори по принцип теглят вота нагоре, може да се предполага, че ако кампанията не протече по начин, който да отврати избирателите и ако не възникнат технически затруднения, над половината пълнолетни българи биха упражнили правото си на глас.

Регистрираните електорални нагласи към началото на септември могат да бъдат разглеждани като пряка санкция на избирателите към цялостното поведение на партиите в 46ти Парламент и специално, към проявената отговорност и компетентност в опитите за съставяне на правителство.

Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли, ИТН, към когото имаше и най-големи нереализирани  очаквания. С 16.9% от твърдо заявилите намерение да гласуват, партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта спрямо резултата си от парламентарните избори и логично губи първото място. То вече се заема от ГЕРБ, който не повишава резултата си, но съумява в голяма степен да запази твърдите си привърженици (21.1%).

Оставайки встрани от най-яростните скандали и обиди в парламента, бившите управляващи запазват твърдото си ядро, но липсата на перспектива, вкл. поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу. В тази ситуация БСП, които направиха доста опити за компромиси, повишават резултата си до 16.5%, почти застигайки ИТН.

На малка дистанция след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е Демократична България с 13.2%. ДПС запазва традиционните си позиции – 9.6%. Поради възвръщането на позициите на БСП, а и поради скандалите, в които се въвлече „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, платформата е на ръба за влизане в парламента (4.1%). От националистическия спектър най-близо, но все още стабилно под 4%ия праг, е Възраждане (3.5%).

Три електорални тенденции могат да бъдат прочетени в тези нагласи – отлив на избиратели, прегрупиране, засилване на конформизма, като реакция срещу радикализацията на политическите партии. Показателен е фактът, че въпреки надделяващият все още оптимизъм за сформиране на правителство от третия опит (38% смятат, че следващият парламент ще излъчи правителство, а 28% са на обратното мнение), той е с близо 20 на сто по-нисък, отколкото през юли, когато близо 60% очакваха сформирането на правителство. Тази заредена с кризи и неизвестности ситуация отваря нишата за още по-нови нови проекти.

Преминаването на новия политически проект на двамата служебни министри от виртуална към електорална реалност очевидно ще бъде една от топ интригите в предстоящата кампания.

Първото тестване на този проект в проучването на Алфа Рисърч, показва потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват. На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор.

За момента, при цялата неизвестност относно реалната политическа физиономия на новия проект, той вещае поне няколко труса в сега действащите политически субекти: най-голяма се очертава щетата за „Изправи се.БГ!Ние идваме!“, които идването на Харвард потапя под бариерата. На второ място, засилва и без друго започналата ерозия в ИТН, които могат да паднат до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при Демократична България. И на четвърто, може да разклати периферията на системните партии.

Разбира се, трябва много ясно да си даваме сметка, че в условията на изключително мобилни обществени нагласи, всеки категоричен извод е рисков. Едва когато новата партия излезе на светло, със своите заявки, лица и при ясно очертало се поле на конкуренция с останалите политически сили, ще могат да се оценяват реалните параметри на нейния потенциал.

***

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 8 - 15 септември 2021г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.


316
Още по темата: ИзбориГЕРБДБИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
0
 
1
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ --ЗА ПАРИ! преди 4 седмици
НЕ ЧАТКАТЕ ЛИ , ЧЕ ВИ БАЛАМОСВАТ...??!..ТЕНДЕНЦИИ...ДРЪН , ДРЪН.....
290
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бареков 2, ще се казва вече Слави 2.
289
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЗДРАВЕЙТЕ ОЛИГИ-ЮВИГИ ОЛИГСТВАТЕ ЛИ, ОЛИГСТВАТЕ ЛИ?!!... АМИ ОЛИГСТВАЙТЕ НАВОЛЯ БЕЗПОЛЕЗНО ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
288
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нормално е ИТНда загубят много на изборите. Такива шантави , *** приоритети нито една партия не казвала и даже не си е и помисляла ! Като ( изпращане в космоса през НАСА на северомакедо ец и българин , и приватизация на ББР) . Явно ИТН беше създадена за да унищожи протестните партии и почти успя
287
3
 
1
 
! Отговори
лично мнение преди 4 седмици
Как така се получава, че осъденият г-н Пеевски, който има под 1 процент личен рейтинг, може да генерира 30 процента представителност, под формата на партиите герб-сдс и дпс?
286
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Надувайте балона, надувайте момчета - да каже пук!"Този ще каже фъсс и ще мирише лошо!
285
1
 
5
 
! Отговори
ДевалвацияПолитичска преди 4 седмици
Фокусниците от задкулисието изкараха отшапката си ново бяло зайче,..ама харвардско. Старите зайчета се окакаха едно друго и взеха да вонят! А изпирането им бил дълъг и труден процес - затова зайчета еднодневки. Ползваш - хвърляш! Ей, тва за нищо си ги нямате тези бели зайчета - едно време ползвахме тоалетна хартия за тези цели, ...даже в-к "Работническо дело"!
284
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Т.НАР. "ПРОУЧВАНИЯ НА СОЦ-АГЕНЦИИ" НЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ИЗВАДКА, КАТО САМО ГРУБО ОЧЕРТАВАТ ТЕНДЕНЦИЯТА И НИЩО ПОВЕЧЕ. ТАКА ЧЕ ТЕ РАЗКРИВАТ, ЧЕ АГЕНЦИИТЕ ОПЕРИРАТ С ОГРАНИЧЕН ФИНАНСОВ РЕСУРС (ТОЕСТ ИМАТ ОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ) ИЛИ СА ПЛАТЕНИ ЗА ДА ИЗВЪРШВАТ ПРОПАГАНДНИ ВНУШЕНИЯ!...
283
4
 
5
 
! Отговори
ПЕШО ЛИБЕРАЛО... преди 4 седмици
ВРЕМЕ Е И АЗ ДА СИ УЧЕРЕДЯ ПАРТИЯ ----И ДА Я ПРОДАМ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПАЗАР , НА ПРОФАНИ С ПАРИ , КАТО КИРЧО И КОКОРЧО....ХА,ХА,ХАААААААА....БАЯ ПАРА ЩЕ СИ НАТРУПАМ .....ВЕРВАЙТЕ МИ!
282
4
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 седмици
АМА , ТИЯ КИРЧО И КОКОРЧО ...КУПИХА ЛИ ВЕЧЕ БОЙКИКЕВ И ДЖОБНИЯ ГЕНЕРАЛ..."НА АНГРО"----ТА ВЕЧЕ ГИ ВКЛЮЧВАТ И У КЛАСАЦИИТЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА....АМИ , "ЕКОГЛАСНОСТ"...?!
281
2
 
2
 
! Отговори
До 284 Герберски тро преди 4 седмици
Ама как само звучи твоя Ник така едно по евроатлантически ! Като нежна поезия за самотнияГендер
280
2
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 4 седмици
До ББ. Не си у ред, иди на психиатър.
279
7
 
4
 
! Отговори
До 283 така е преди 4 седмици
...гладна кокошка просо сънува... . Радев пак ще го изберем ние народа за президент сега на изборите защото е нашия народен президент а ГЕРБ никога повече власт няма да види така, че са успокой и се гушни в прегръдките на новия си авганистански мъж
278
2
 
4
 
! Отговори
Герберски трол преди 4 седмици
До 275. Това ли е смисълът на живота ти? Не знам глу.пак ли си или наивник. Само ако си обсебен от неистова завист и злоба към ГЕРБ мога да го приема. Но, в такъв случай продължавай с кошмарите и неприятни сънища.
277
4
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 4 седмици
Какво е това ИТН? Тема аут. А ГЕРБ ще мачка ПАК.
276
5
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 4 седмици
До Анонимен 280 Ако Цецка се кандидатира отново за президент срещу Радев, ще спечели със сигурност. До там я докара Радев.
275
1
 
2
 
! Отговори
ТО ТАКА преди 4 седмици
АНОНИМНИ ЩЕ ОСТАНЕ САМОГЕПИ С 19% И ЩЕ УПРАВЛЯВА.
274
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ИТН са провален проект на руските служби и техния фигурант. Сега се хващат за Кирчо като удавник за сламка но и той ще се срине много бързо.
273
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не сме разочаровани,а нагледно сведомени каква е "промяната",че уж новите са продукт олигарсите на прехода ,спуснати да атакуват единствено пречещата им се спец прокуратура и защитени свидетели.Парично обслужват т.н.мафия.Такова брутално драпане и служене на олигарси по безогледен начин не е имало.Актуализацията мина между другото по натиск на Чорапа.Същите кукловоди сега пробутват двама"гении",и тях видяхме колко струват,тройка спатия,корупция,уреждане на техни хора,незачитане на з-на и морала
272
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 4 седмици
и да ,да обявя...Свободният Свят има нов Военен Блок!ес медиите и сайтовете...удобно не говорят...но е факт...Световна сила е...Свободните хора си имат закрилник!мафията и обслужващите путин и китай нямат шанс!Бог да пази САЩ и приятели...Бог да пази Свободните...Своодните сме милиарди!!!