Денков поиска диференцирани мерки срещу COVID-19 в училищата

Решенията трябва да бъдат на общинско ниво, смята министърът
Обновена: 17 окт 2021 13:39 | 17 окт 2021 13:05, Красимир Ангелов
62
Денков поиска диференцирани мерки срещу COVID-19 в училищата
Снимка: БГНЕС

Антиковид мерките да не са еднакви за всички училища в страната, а да са диференцирани за всяко училище - за това настоява министърът на образованието и науката Николай Денков.

Още по темата
"Например в Кюстендил имаше община с 30% отсъстващи ученици и няколко други общини с 0% отсъстващи. Очевидно е, че този областен подход не е удачен, ако ние се грижим за обучението на децата и с Министерството на здравеопазването през последните 2 седмици твърдо се разбрахме, че решенията трябва да бъдат на общинско ниво“, посочи образователният министър.

"В петък ни изпратиха техните предложения за това какво да се случи в следващата седмица, за това как да изглежда заповедта. До понеделник на обед ние ще им изпратим нашите коментари и на базата на тези коментари ще има общо решение", заяви министърът на образованието Николай Денков, цитиран от БНТ.

Той е официален гост на Световната среща на българските медии в Рилския манастир, която се откри официално тази сутрин.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров при представянето на плана за действие при нов пик на пандемията лятото.При нова вълна страната ще бъде разделена на зони според броя на заразените - зелена, жълта, червена и тъмно червена.В тъмночервената зона се преустановяват присъствените занятия.В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка на храна по домовете, заведенията се затварят.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те една температура не могат да измерят по големите столични училища сертификати щели да проверяват.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой директор на своя глава няма да предложи минаване към ДО. Половината родители са за, останалите против. Все ще е виновен. Особено, ако другите училища в града са присъствено. Трябва някой да ритне камбаната, за да стане.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такъв алгоритъм съществува. Той е ясно разписан в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, публикувани на 8 септември 2021 г.", заявиха от МОН. Според Насоките ако училището попада в зелена, жълта или червена зона и ако в него има 10% заболели ученици, директорът може да предложи на министъра на образованието преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда. При тъмно червена зона е всички училища онлайн.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще накарате 1000 ученика да носят сертификати, за да ходят на училище? И то редовно, а не еднократно! То едни маски не си слагат... Или само от учителите ще ги искате? То и така пак ще е същото, защото учениците са 1000 бр. и масово са болни и болни си ходят на училище.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви здравни сертификати в училище? Всичките ни болни колеги в училище са с двойна доза и не е вярно, че го карат леко. Единици не са го карали или наболи и за майтап нито един не е болен. Може би, защото по-сериозно се пазят? А учениците - от 800 гимназисти само няколко са бодени.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министър Денков, Общината няма да ходи на училище, за да решава ! Вие и здравният министър трябва да давате указания, а не да прехвърляте отговорностите на този и онзи. Цяло лято се чешахте, където не ви сърбеше, Кацаров даже и на почивка беше, а друг да ви взема решенията. Това се нарича БЕЗОТГОВОРНОСТ ! И не само за училищата и в образованието. И не само вие двамата ! Цялото служебно правителство се измъква като мокра връв от всякакви задължения и все други са ви виновни !
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички министри от служебното правителство не желаят да взимат никакви мерки. Пазят се. Но министерските постове освен с облаги вървят и със задължения които те не изпълняват.
50
0
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
То да беше само до традиция ще кажеш, както и да е, но има и закон да опазване на народното здраве, които трябва да се изпълнява.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ли е времето за стиковане с МЗ???Ситуацията беше предвидена, но по български пренебрегната.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Много правилно: Аз не знам кое е това училище, в което да няма нито един болен? По-скоро половината класове вече са болни, лекуват се няколко дена и се връщат полуболни, заразяват останалите и така. Има класове, карат по три часа на ден, защото учителите им са болни, а всички без 1 са двойно вакс с Пфзр. Прозорците плътно затворени, маски от гимназистите - ни един, а във физк. салон пръхтят и се изреждат 12 класа на ден. Е?
47
0
 
11
 
! Отговори
АК преди 2 години
Целта е ясна - масово разболяване до изборите, особено в училищата, за да въведат след изборите зелени сертификати за учители и ученици.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#40 По традиция, номер едно във всяка нормална държава е защита и опазване на общественото здраве! Това ако не се прави, какво да очакваме пък за други неща. Да пускат веднага децата на ДО, че чашата вече преля от глупостите им!! Деференцирации, ротации, локации, с маски без маски, с тестове-без тестове,при 500 на 100хил.онлайн-ама ще помислим, влизане само със сертификати, ... Е, хайде оставка!
45
2
 
16
 
! Отговори
Денков, защо само преди 2 години
ИСКАШ, а не ИЗДАДЕШ ЗАПОВЕД за мерките в училищата? За какво си назначен на поста министър на образованието? Седи и чака предложения от общинските власти, а после само ги "коментира" и прехвърля отговорността от болната глава на здравата! И върхът на наглостта е изявлението: "ако ние се грижим за обучението на децата и с Министерството на здравеопазването през последните 2 седмици твърдо се разбрахме, че решенията трябва да бъдат на общинско ниво" - е как се грижите, щом зависи от други хора?!
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички деца от 5ти клас нагоре в онлайн. Не го ли направите ще имате черна статистика в такива размери, че свят ще ви се завие. Като не можете да спасявате хората, поне контролирайте заразата.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде у нас ситуацията е "Вера Су". Ще го бавим, ще умуваме, ще правим планове, няма да ги изпълняваме, ще прехвърляме отговорността и накрая....оппа. Кво стана?
42
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В гимназиите е пламнало. Заедно с ковида вилнее и сезонен грип. Децата не могат да стоят с маски по 8 часа, а учителите не се чуват от тия маски. Минавайте онлайн. И без това не можете да контролирате нищо. Поне да не разболеете децата, че както няма места в болниците, остана по стълбищата им да стоят майки с деца на ръце, молещи за кислородна бутилка.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да съобщя, днес е починал художника Михалис Гарудис, известен у нас. Човека е бил напълно ваксиниран. Заразява се с ковид и 24 часа след приема в болница е с пълен отказ на всички органи. Ето един известен човек, напълно ваксиниран и мъртъв от ковид. Да се вземе под внимание, че не е лекуван в българска болница, а в гръцка. Та какво казвате за ваксините? И какво мислите за онлайн обучението? Може ли пак!
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#38 Хайде стига с прехвърляне на отговорности, директорите не са медицински лица и не всеки ще смее да вземе решение по медицински проблем. Министърът да си свърши работата и да издаде официална заповед за всички. Болниците са препълнени, деца, родители, учители се разболяват, по 100 човека на ден умират, спешно решение трябва, не прехвърляне на топката. Няма за кога, дори много се забавиха, що за държава сме?
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гимназистите и студентите незабавно трябва да минат на ДО. Така поне малко ще се освободи градския транспорт. А и те са големи хора - ще се справят, не е нужно някой да ги наблюдава. Това е бъдещото ДО и дистанционна работа за тези, чиято професия го позволява.