Тренировките, базирани на генетичен анализ, набират популярност

След 10 години ДНК анализът ще бъде стандартна процедура
23 окт 2021 07:33, Елка Василева
21

Все повече хора разбират, че ДНК анализът може да излезе от сферата на елитния спорт и да бъде достъпен за средностатистическия спортуващ човек. След 10 години ДНК анализът ще бъде стандартна процедура, която човек ще прави, преди да започне да спортува активно. Това каза Владимир Новков, спортен психолог и треньор по програмата Elite trainer на международната асоциация за спортните науки, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

ДНК анализът може да даде отговор защо нещо в миналото не е давало резултати. Като разбираме генетичните си предимства и ограничения, можем да персонализираме тренировката спрямо индивидуалните ни нужди. Програмата, която изпълняваме, ни дава възможност да тренираме тялото си по най-добрия за всеки от нас начин.

Гостът разказа повече за начина, по който се прави ДНК анализът и за връзката между спортуването, психологията и генетиката.

"На първо място е необходимо да се вземе ДНК проба, която после бива анализирана от лаборатория. Анализираните данни се изпращат на специалист в дадена област, който може да помогне чрез информирано решение", обясни Новков.

Психологията влияе на спортните постижения, тъй като е важно с каква нагласа започваме спорта, с който се занимаваме. Възможността за концентрация и самомотивация са важни психологически инструменти. Спортът влияе добре на психологично състояние. Доказано е, че дори една 20-минутна разходка влияе добре върху психологическото състояние на хората.

Владимир Новков разказа за това как самият той е започнал да се занимава със спорт.

"Започнах да спортувам значително по-късно. Любовта ми към спорта обаче е от много ранна детска възраст. Реално започнах да спортувам, когато бях на 25 години. Дълго време играех любителски футбол, бягане на дълги разстояния и впоследствие започнах да се занимавам със силови спортове".

От думите на госта стана ясно, че колкото по-дълга е дистанцията при маратоните, толкова по-малка е разликата между световните рекорди между мъжете и жените.

"При дългите дистанции се вижда едно изравняване, като дори жените са по-издръжливи и печелят редовно ултрадългите състезания. Според някои теории жените се справят толкова добре с натоварващите състезания именно защото са по-психологически устойчиви", каза Новков.

Целия разговор вижте във видео материала.

 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ураааааа
15
0
 
0
 
! Отговори
Бау Ганьо преди 1 месец
Аз също много обичам генетичен АНАЛиз. С кочан от ГМО царевица.
14
0
 
0
 
! Отговори
Киро Брейка преди 1 месец
Тренировките, базирани на генетичен анализ, набират популярност. Ваксините с гени от маймууни също. Занятията ще се провеждат в Орландовци и Малашевци.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като ги гледам двете гълъбчета на клипчето, май си въртят генетични аналлизи всеки ден.
12
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Като започнете да правите разлика между мускул развит за да върши работа и мускул напомпан с вода който само има визия, генни анализи няма да ви трябват! Затова културиста има фаца, ама ако го сложиш на състезание със стронгмен и окапва още на ниво обикновен човек! Визия има, ама мускул реално няма.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Келе.ши, хващайте гората или отивате на село да копаете нивата с баба си, това е спорт и движение, а не вашите съвременни извратени глупости.
10
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 1 месец
До Лигльовци: Селяндурина си личиш..
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не минава ден без някакво ново либерално и3вpaщeниe, еггасси !
8
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Ако спортуването е за кеф и здраве няма нужда от ДНК анализ. Ако някой луд ще прави от детето си шампион на всяка цена и ще го юрка от малко - може, ама такива обикновено се отвращават и в пубертета отпадат.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нови шарлатани чули малко научни термини, използващи ги все едно разбират нещо. Спортистите са си тъппи парчета. Затова навремето Яфар го прибраха за подкупи.
6
2
 
4
 
! Отговори
кескьосе преди 1 месец
Да, да храниш разни треньори и специалисти, самообразовали се от интернет.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана с тренировките базирани на зодиакален знак?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Също така тренировките базирани на генитален анализ набират голяма популярност.
3
4
 
1
 
! Отговори
хахахахахаха преди 1 месец
първо ще изчакам мнението на плоскоземците. нещо пак от Гейтс.
2
3
 
6
 
! Отговори
Робство в България преди 1 месец
Чрез сканиране на ДНК на мозък ви четат мислите и ви продават като роби по 50 000 лева за дистанционно управление!
1
1
 
14
 
! Отговори
Лигльовци преди 1 месец
Ще ви дам аз един днк анализ и едни тренировки. На село с лопатата и мотиката да сеете и ринете говежда тор докато ви се изясни картинката. ДНК анализи ще ми правят......