Медицински феномен: 72-годишна с изцяло огледални органи

Йорданка Дойкова е приета в МБАЛ-Пазадржик за отстраняване на жлъчката
5 ное 2021 17:15, Ния Христова
11
Медицински феномен: 72-годишна с изцяло огледални органи
Снимка: Pixabay
72-годишната Йорданка Дойкова е истински медицински феномен. За нейният случай съобщиха от областната държавна болница в града, предаде "Монитор". Хирурзите от МБАЛ-Пазарджик откриват, че всичките вътрешни органи на Йорданка, включително сърцето, са разположени огледално.
 
Лекарите са направили откритието случайно при изследвания преди лапароскопска операция за отстраняване на жлъчката. Жената постъпва в Хирургично отделение с панкреатит поради жлъчно-каменна болест. 
 
"Пристъпихме към тази операция, защото е много по-щадяща за пациентката и няма усложнения от страна на оперативни рани и кървене", обясни д-р Муса Дурльов, който извършва операцията. Негов асистент по време на сложната хирургична интервенция е д-р Гергана Вълева, а цялата оперативна дейност се наблюдава от началника на отделението д-р Георги Стоилов. 
 
Екип от анестезиолози също съдейства по време на операцията, която продължава близо два часа. Операцията е доста трудна и изисква голяма концентрация и прецизност, тъй като всички органи на Йорданка Дойкова се оказват огледално и хирурзите трябва да извършат всичко наобратно.
 
"Опасното при нея е, че може да няма пълна ротация на органите, което означава, че реално не се знае къде са и кръвоносните съдове и жлъчните пътища, което прави една такава операция изключително сложна", обясни д-р Гергана Вълева. Пациентката е оперирана на 13г. от остър апендицит.
 
При ревизия коремните органи се откри в ляво. 
 
"Много често тези пациенти имат усложнения и трудно излизат от анестезия поради аномалии в белия дроб. Белите дробове при Йорданка също са разположени наобратно. Левият и бял дроб е с три лоба, а десният с два", разказа още д-р Вълева. 
 
По думите й вераятността човек да се роди с напълно обърнати органи е 1:100 хиляди.
 
Лекарите, участващи в операцията, споделят, че досега никога не са попадали на подобен случай. Според тях това е и първия такъв за МБАЛ-Пазарджик. Интересното в случая на Йорданка е, че анатомията и е напълно различна, но тя не е имала сериозни здравословни проблеми. Има син, дъщеря и се радва на четирима внуци.
 
72-годишната жена благодари от сърце и душа на д-р Муса Дурльов, хирурзите, анестезиолозите и целия екип на Хирургично отделение за положените грижи за нея и доброто отношение. Тя не се чувства по-специална от другите хора и не приема себе си като феномен. Д-р Муса Дурльов пожела на своята пациентка още дълги години да бъде жива и здрава.

11
Още от Общество
Песимизмът ни расте, очакваме инфлация и ръст на цените
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
2
 
! Отговори
Русия преди 3 седмици
100 про е факсинирана
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От ваксината е!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аве писна ми от тоя Харито и колко бил тъжен за баба си. Ко ни занимавате с глупостите на английските дъртаци?
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само БСП!
6
5
 
3
 
! Отговори
Леша преди 3 седмици
Сигурно е от първите деца на Гейтс ...или на великия ваксинатор Менгеле, с оглед на възрастта и.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това,което ме порази "72 годишна".Ами жената и на 5 и на 20 и на 50 си е имала същите огледални органи.Не е като на 30 сърцето да е било от ляво и после да се е преместило.Това,че е 72 няма никакво значение.И на 13 вече са го знаели ,когато са и махнали апендикса.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само,че това не е новина и дано са поискали съгласието на пациентката.Иначе така може да ги осъди хубаво.Не е етично да пишат действителното и име ,освен ако тя не се е съгласила.
3
5
 
2
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
Има 2 сърца 1 резервно :)))
2
2
 
8
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 3 седмици
Имам познат който е огледален. Като малък непрекъснато си чупеше крака, ръце и глава - и майка му все трябваше да обяснява на разни доктори да внимават щото всичко му е наопаки. Те пък все не вярваха - докато не го научиха повечето лекари в градчето.
1
8
 
6
 
! Отговори
да е жива и здрава преди 3 седмици
Айде бе,мисирки,давайте с бесепето и герб,че копнея за платените ви глупости!:))