Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена

Политиците манипулират със страх, несигурност и съмнения, каза Хампарцумян
9 ное 2021 10:30, Анисия Иванова
268
Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато инфлацията е съпроводена с икономически растеж, то тогава можем да говорим за съвсем естествено явление. От друга страна по-проблематична е по-скоро волатилността в цените на някои ключови стоки. Това заяви Левон Хампарцумян, финансист, председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Ивайло Лаков.

"Когато става въпрос за криза, има една технология, която се нарича “Fear, Uncertainty and Doubt” (Страх, Несигурност и Съмнения). Нейната цел е да създадеш страх и притеснения и в същото време да се появиш геройски с решение. Политиците вече го научиха, а корпоративните структури го използват отдавна.”, допълни гостът.

Левон Хампарцумян коментира скока в цените на недвижимите имоти.

Още по темата

"Пандемията накара много млади хора да искат да си купят по-голямо и удобно жилище. От друга страна има и такива, които купуват недвижими имоти с цел спекулация, но трябва да се има предвид, че тя може и да няма успешен край. В момента се надува един балон, който няма голям шанс да доведе до крах, но все пак трябва да сме внимателни.”

Банкерът заяви, че реално няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина и ако цената на жилищата у нас стигне до тези нива, то това би било сериозна червена лампа. Друг риск, който съществува е да се създаде цикъл на бедност на места, на които никой не е очаквал. По-конкретно става дума за новите квартали в столицата и по-големите градове, които обаче имат лоша инфраструктура. В наши дни хората с добри възможности искат не само хубаво жилище, но и хубав квартал. Новопостроените сгради, които обаче не са в облагородени квартали, има шанс да се превърнат в гета, казва Хампарцуням.

Той даде и съвет за начините, по които човек може да си запази парите при наличие на по-висока инфлация.

“В моментът, в който централните банки започнат да се борят с инфлацията, то лихвите ще скочат. Но лихвите в банките няма как да ви дадат доходи над сумата, която сте вкарали. Ако искате да си увеличите парите, то трябва да ги рискувате. Лихвата в банката е достатъчно да ви пази спестяванията от инфлацията.”

Хампарцумян също заяви, че сегашната ситуация в страната, комбинация от множество кризи, се дължи най-вече на културен упадък на обществото, а не толкова на грешки на управляващите.

Той е на мнение, че от медицинска гледна точка вече се вижда края на ковид кризата. Не е ясно, каза той, колко още вълни ще има, но е натрупан значителен опит в лечението на кризата. В икономически план банкерът прогнозира, че ще има един продължителен период, в който централните банки ще поддържат контролирана инфлация. Сама по себе си тя ще предизвика растеж, който да неутрализира негативните последствия от пандемията.

Целия разговор можете да чуете във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
1
 
4
 
! Отговори
Георги Г. преди 2 години
До АнонименИ смяташ да си вземеш тухлите в гроба ли, че те е толкова грижа да останат след теб....
228
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има.има.заради вас алчните банкери.всичко обръщам в имоти.земи и гаражи.парите-еврото.лева..кой знае какво ще стане?тухлите остават и след мен.
227
2
 
4
 
! Отговори
Задачка за домашно преди 2 години
Сулю и Пулю искат да си купят апартамент в кв.Иван Вазов от 100 кв.м.И двамата имат спестени по 100 000 евро.Но Сулю много бърза и тегли кредит от 100 000 евро и утре си купува желания ап. като ще изплаща кредита идните 20 г.Пулю пък реши да изчака още 1 г.и ще купи своя ап.БЕЗ КРЕДИТ и доволен ще щрака с пръсти.ЗАДАЧКА: КОЙ Е ПОСТЪПИЛ ПО-РАЗУМНО- Сулю или Пулю?????
226
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е свързано на този пазар, и вероятно всеки е прав в средносрочен план. За поскъпване е трудно да се говори, но от недекларирани доходи се надуват цените. От банкерите зависи кога ще сложат край на пазара. А те ще го направят когато видят че торбите са пълни, и се усети затруднение в клиентите.
225
0
 
6
 
! Отговори
Newone преди 2 години
А сега обърках се, брокерите казват няма балон, експерти финансисти казват има балон. Наскоро имаше статистика, че имотите като цена са минали цените в Атина. Сега на кого да вярвам на пристрастни към продажбите брокери със средно образование и надолу или на финансовите експерти?
224
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Без да политизирам, Който има по 60 милиона джобни, заради такива и цените на имотите са високи. Когато парите падат от небето, цената е без значение. Корупцията е в основата тези цени. Пари получени без труд, заминават така...
223
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . . . реално няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина . . . . . . Има, има, нарича се българска простотия!
222
0
 
16
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Има причина. Алчните артекси, мартенси, гбесета, контракти и т.н.
221
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бсце е цар на тази стратегия
220
14
 
0
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Скоро инфлацията ще удари 100% и инвестицията в жилище ще си струва,ако са употребени налични пари или кредит,който не е проблем за изплащане.
219
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие чакайте да излязат данните от преброяването, което ще покаже че сме пораснали до 5,8 милиона, от които 2 милиона пенсионери от които 25 хиляди починали от Ковид плюс 50 000 нормално починали от старост. С тия данни очаквам цени от 5000 евро на квадрат
218
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София в най добрият случай продажбите са равни на наемите като брой, а в повечето квартали наемите превъзхождат по брой обявите за продажба. Имигрантите в София са от провинцията бедни и прости хора без пари. Въпросът на дена към инвеститорите е на кой ще отвържат тези тухли след някоя и друга година при положение че всеки има минимум по 2 коптора. Освен това фед се връща към нормалната парична политика, а политиката в момента не е нормална, и никога в историята на бизнеса не е имало отрицателни лихви. Но аз си знам за мен, всеки да се оправя
217
1
 
8
 
! Отговори
Лопе преди 2 години
Всеки вече има по два коптора, и продължават някои да купуват и още и още. Нека, за мен това е идеалният вариант. А Бъфет е казал парите на нетърпелив и те ги харчат търпеливите. И колкото да не им се иска да го чуват инвеститорите, аз ще го кажа : ще дойде време когато ще се чудите как да се отървете от тия имоти, но не забравите че тогава малкото останали купувачи, предимно спекулантите ще ви оправят отзад. За справка Монтреал 4500 апартамента за продан и наем. От тях 3400 за продан и 1100 за под наем. Канада е имигрант ска държава. София в най добрият случай продажбите са равни на наемите к
216
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече започнаха да падат, а след като мине лудницата с покупки по празниците и джобовете съвсем се изпразнят, все повече хора ще се оплезят от зор и тогава, г-да брокерите ще обясняват, че застоя е временен, а търсенето е по-голямо от предлагането ...
215
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имотите в България ще стават все по ценни и скъпи. Чужденците от други държави ще идват да живеят тук. Ако имате имоти в никакъв случай не ги продавайте! Ако имате свободни пари купувайте имоти. Очаква се милиони чужденци да дойдат да живеят в България. Тези хора ще дойдат тук с с много пари и ще искат да си купят жилища.
214
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените са надути и има едни гладни хиени, дето като видят нещо евтино, веднага го купуват и спекулаията е на лице, а с високите наеми, държат и си плащат кредитете. Един зезвек така знам с 40 апартамента вече...
213
1
 
2
 
! Отговори
ливи да сегу седи преди 2 години
откога имин назначен за мутра- банкеря шани даакаъл?той десиседи ухапартаменто идопрай тиливизия!!!
212
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя господин нещо се объркал! Не във Виена имотите са скъпи. А в София все още са без пари но скоро ще поскъпнат доста. Причината е че България е ще става все по привлекателно място за живеене. До 2030 година София се очаква да нарасне то 2.5 милиона население. Много хора от западна Европа ще се преместят в България заради по добрите условия. Затова купувайте имоти докато са още евтини. След 10 години няма да има жилище под 200 000 Евро.
211
1
 
15
 
! Отговори
Георги Г. преди 2 години
До АнонименБлажени са вярващите. Да плащаш без да мизерстваш 500К евро за жилище, трябва да имаш доход не по - малък от 10К Евро на месец. Такива доходи са трудно достижими и в Швеция и Люксембург, където всъщтност имотите струват горе долу толкова. Балона се пука. Доходите са ниски спрямо цените, и дори да скочат малко, няма да компенсират инфлацията, та камоли цените на жилищата. Банките ще затегнат и те коланите, защото не им трябват много проблемни кредити. Пук, пук, пук....
210
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 229Пич моля те , спри лекарствата ! Какви 200 000 евро за панелка те гонят ?