Идва ли краят на консуматорското общество?

Психолог: Младите трябва да градят алтернативен свят
3 дек 2021 16:38, Анисия Иванова
147
Идва ли краят на консуматорското общество?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В основата на социално-екологическия подход е грижата за средата, била тя физическа, психическа или социална. Това каза д-р Милена Статева, доктор по социология, социален психолог, в интервю в рубриката Made in Green за предаването "В развитие". "Основното, което се разглежда в социалната екология като политическа платформа, е идеята, че екологичните и социални проблеми имат един общ корен и това е доминацията и йерархията. Тяхната алтернатива е едно нейерархично общество с равнопоставено и солидарно участие на всички. Като всеки един политически проект, това е едно предписание, едно пожелание за това как би трябвало да изглежда светът".

"Социално-екологичният подход разглежда света от гледна точка на нашата взаимосвързаност едни с други, а също и със света около нас“. „Това е една нагласа към света, свързана с това да се преживяваме, да се усещаме, да се описваме, да се разбираме като отворени системи към останалите отворени системи, формирайки една по-голяма система, един по-голям жив организъм“, допълни гостът.

По думите на Статева отговорното поведение на индивидите няма кой знае какво значение от гледна точка на социално-екологичния подход. Причината е, че когато по-голямата система, т.нар. средни и високи нива, не са отговорни, каквото и да прави отделният индивид, няма кой знае каква полза. Ролята на отделния индивид обаче не е само „от приемащия край“. „Той може да се включи и да влияе на по-големите системи, от които е част, колкото и трудно да е това. Това отношение се отглежда и възпитава от най-ранна възраст.“, допълни тя.

По думите й трябва да се възпитава едно демократично участие, един стремеж да бъдеш фактор в политическото и социално развитие, да се грижиш за околната среда.

Социално и политически ангажирани млади хора, включително и тук, в България днес, не само организират протести и различни форми на натиск върху по-високите в йерархията на обществото, по-силни, по-мощни структури, каквито са правителствата, институциите, бизнесите и корпорациите, обясни специалъстит. „Начинът, по който се случва промяната, е когато тези хора градят един алтернативен свят. Цялостната нагласа, цялостният начин на живот, който практикуват, са съвсем различни“.

"Промъква се идеята за един начин на живот, който е алтернативен на това, с което сме свикнали в последните десетилетия. Става дума за алтернатива на експлоатацията и други начини, по които сме кондиционирани от обществото и политическия контекст да функционираме - да трупаме все повече ресурси, да експлоатираме безкрайната природа, да участваме в замърсяването на въздуха като потребяваме стоки, произведени по този начин".

Равностойната и равнопоставена включеност са идеи, които съществуват от хилядолетия. В една алтернативна на официалната реалност те са постигнали доста голямо съвършенство, каза още Статева. "Проблемът се случва, когато тези теории бъдат прилагани в контекст, в който има йерархия и доминация. Това равнопоставено участие става възможно, когато хората се съберат в събрание, като се започне от най-малката среда - мястото, където живеят, кварталът, училището, работното си място и т.н. и постепенно се свързват в по-големи структури".

"Става въпрос за качествена разлика в отношенията в такива структури, които са замислени като демократични и които биха могли да функционират като чисто демократични, а не на принципи на доминация, експлоатация, корупция и т.н.".

Това според Статева трябва да бъде приносът, не само на социалната екология, но въобще на социалните и обществените науки, които ни казват, че сме се откъснали от корените на това което сме целяли със социалния и обществения строй, който сме наложили. "Постепенно сме били повлечени от едни процеси, които водят до стремеж към непрестанен растеж, до постоянна експлоатация, до излишно трупане на ресурси. Тези процеси вредят, не само на нас като индивиди, но и на цялата природа и на света такъв, какъвто го познаваме".

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре да дишам мърсотията на теца, ама да ми е топло зимата, отколкото сега чисти тецове, ама 1000 лева на месец за парно
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато си броя стотинките - никаква екология не ме интересува!
116
1
 
0
 
! Отговори
В. преди 1 месец
Ами за едни хора иде глад и мизерия, за други развито консуматорското общество. Въпросът е да им промият мозъците на първите, че го правят за природата. Докато другите джиткат с електромобилите нагоре надолу и си живеят живота според потребностите
115
0
 
0
 
! Отговори
До 135 преди 1 месец
много си умен, перифразираш? ей такива като теб как ще ги тъпчем с ваксини скоро
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лай ната много държат на свободното плаване,това е ясно!
113
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Определението на Мусолини за фашизъм е, перефразирам, интересите на корпоративната ДЪРЖАВА СА НАД интересите на индивида и групата индивиди. Много мразя про ст и въз ду Хари. Какво общо имат фашизмът и разумът?!
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
издигане на разума, образованието и единството на нацията като ценности ----///----- Тоест, фашизъм. Или иначе каза националкомунизъм. Партията на екофашистите определя индивидуалните потребности на плебса. А помежду си, за елита, определят инакъв стандарт.
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обществото трябва да структурира наново ценностната си система. Край на чалгата и мутрите и издигане на разума, образованието и единството на нацията като ценности.
110
2
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Предлагам на Статева да се откаже от сапyн и веро, да си мие мазните чинии със студена вода, а също да прекрати ползването на тоалетпапир и хигроскопични превръзки, да ходи и да смърди като разгонена коза. Освен това може да си лега кокошките, за да не харчи ток за осветление и да спи с три пуловера, за да намали въглеродния отпечатък от парното.
109
0
 
5
 
! Отговори
Не! преди 1 месец
Дори ще стане по-зле!
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всички искате света отвън да се оправи.Светът вътре във вас трябва да се оправи."-П.Дънов
107
2
 
6
 
! Отговори
до До Отиде си нераз преди 1 месец
Болен от материализъм. Комунистите не даваха да стават чорбаджии-изедници българите.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То това общество сега започва.
105
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Отиде си неразбрана! Духовно болен... от.. КОМУНИЗЪМ.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другари,дайте,да дадем!
103
0
 
6
 
! Отговори
Отиде си неразбрана! преди 1 месец
"Българина днес е духовноболен." - Вера Кочовска
102
0
 
4
 
! Отговори
код: Тъмночервено преди 1 месец
До 123 - Болшевики са.
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука не са бели хора... тук са СОЦИАЛИСТИ. ОГРОМНА РАЗЛИКА!!
100
0
 
4
 
! Отговори
Общество?! преди 1 месец
Човек живал при бели хора, трябва да е мазохист да се върне.
99
0
 
3
 
! Отговори
ранътъ праи бурбътъ преди 1 месец
Вие си говорете...не пречите...