Соларната енергия – вече не е лукс, оборудването е около 5000 лв.

Битовите потребители изплащат инвестицията за 6 до 8 години
14 яну 2022 16:23, Анисия Иванова
47

"Най-добрият и достъпен вариант за осигуряване на електричество са соларните системи. Има и други възможности за използване на възобновяеми енергийни източници като вятър, вода, геотермална енергия, но когато говорим за битово потребление, най-достъпно и възможно е инсталирането на фототермични модули", посочи председателят на Българската соларна асоциация Малинка Николова в студиото на "България сутрин".

Рязкото поскъпване на тока за битовите потребители породи въпроси за възможни алтернативни източници на електроенергия.

Фототермичните модули представляват силициеви клетки, които преобразуват слънчевата енергия в електрическа. От думите на Николова стана ясно, че те се инсталират различно, в зависимост от нуждите и консумацията на всяко домакинство.

"Бяха скъпа технология и лукс, но в момента са нещо съвсем достъпно. Една инсталация без батерии, която работи само в периода на греене, обикновено е от 5 kW за едно домакинство. Оборудването, без инсталационните такси, възлиза на 5000 лв. – съвсем достъпно за почти всяко домакинство", изтъкна председателят на Българската соларна асоциация пред Bulgaria ON AIR.

Битовите потребители изплащат инвестицията си в соларни системи средно за 6 до 8 години. Според Николова обаче, животът на такива системи е на практика безкраен, като първите инсталирани преди 50 години все още са в инсталация.

"Една система за домакинството от 5 kW на година може да произведе 6 MWh – достатъчно за потреблението на едно неголямо домакинство", отбеляза гостът в студиото.


47
Още от Общество
Ромите празнуват Василица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ПрактикатаЗА ГРЕТА ТУНБЕРГ, НЕ СЕ БЕЗПОКОЙ. ТЯ СИ Е ОПЛЕЛА КОШНИЦАТА, А ТИ СТОЙ НА ТЪМНО И СТУДЕНО.
43
1
 
2
 
! Отговори
Практиката преди 1 седмица
Има слънце - има ток! Няма слънце - стоите на тъмно и студено! А какъв е въглеродният отпечатък от производството на тия фотоволтаични панели (вкл. поддръжка и замяна)?! За Грета Тунберг питам!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ФВ-СИСТЕМАТА СЕ СЪСТОИ ОТ ФВ ПАНЕЛИ, АКУМУЛАТОРЕН БЛОК, КОНТРОЛЕРИ, ИНВЕНТОР(И), КОНТРОЛНО ТАБЛО, НОСЕЩА И СВЪРЗВАЩА АРМАТУРА. И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЦЕНА ПРОЕКТ И ЦЕНА ИНСТАЛАЦИЯ - НЕ ВСЕКИ Е СПЕЦИАЛИСТ, ДОРИ И ДА РАЗБИРА. КОЕ ТОЧНО ОТ ВСИЧКО ТОВА СТРУВА 5000 ЛВ ЗА 5 KW МОЩНОСТ?! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЦЕНАТА НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕНЕРГОСИСТЕМАТА НА БЪЛГАРИЯ И ЗА ЦЕНАТА НА ПОДДРЪЖКАТА. ТОВА Е ПО-СКОРО НЕСКОПОСАНА РЕКЛАМА НА ВНОСИТЕЛ,ОТКОЛКОТО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ!!!
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тая разбира много... Първо 5 киловата не стигат за едно домакинство за абсолютно нищо. Ако ползваш един бойлер и си готов. Второ ти трябват най-малко 10 000 левчета. И трето - кога няма слънце както сега ще има да чакаш 5 киловата на кукуво лято. Най-много да имаш осветление да си ловиш бълхите. Явно придсидателя на тая поредна ъсоциациа си няма понятие от нищо.
40
1
 
4
 
! Отговори
28 000лв. преди 1 седмица
A някои пенсионереи си хвърлят парите от балконите на телефонните крадци.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така е, но на запад само казват на ЕРП- то "сложих си панели", а тука ти искат документи, все едно отваряш АЕЦ.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Калинке, ходи да правиш туй дето умееш или за което имаш дадености...вместо да ръсиш таъпппотии и заблуждаваш хората с глупостите си...
37
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 1 седмица
До Соларник Малко обърка ефективността - 12% за силициевите с падане в процеса на експлоатация. С багрила достигат до 16% но падат твърде бързо при експлоатация.
36
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Толкова дадохме и за газифицирането на жилището, с радиатори от старото парно! Сега се чудим как да плащаме сметките и заема! А, ако всички се насочим към тези панели, сигурно държавата ще ни сложи данък "слънце"!
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде бе, жената е внесла китайски панелки за 200 лева, вие не искате да ги купите за 5 бона! Що за хора сте!
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубавото е че лятото климатиците ще бичат на макс без да мислиш за сметката за ток. Освен панели си слагаш една перка ако живееш във ветровит район. В града в който живея си има и слънце и вятър и не мисля че оставането ми без ток няма да е голям проблем.Все пак като не ти стига тока ползваш от другия. Проблема са тия 5 бона в инвестицията защото не всеки ги има.
33
13
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Тази новина не е добра за русофилите и за Русия. За мен е много добра.
32
1
 
8
 
! Отговори
Католика преди 1 седмица
Дълбочинните топлинни форми са яка опция ама са скъпи
31
1
 
14
 
! Отговори
цон кай хой преди 1 седмица
и как 5000 лева ей така всяко семейство може да извади?
30
0
 
9
 
! Отговори
В. преди 1 седмица
Още мисирки. Изчакайте новите цени стъклото, силикона, силиция, Калоян и среброто.. Всъщност няма да ги дочакате защото ако ги има поскъпването ще е в пъти.
29
1
 
13
 
! Отговори
Нещо липсва преди 1 седмица
Например дисклеймър "спонсорирана публикация". Или не е нужен за пропагандата на "новия дневен ред"? Защото сметките на тази госпожа изобщо не съвпадат с практиката.
28
0
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Първо, че КПД-то спада с времето, второ 6Мвт произведено при 5Квт инсталирана мощност звучи доста оптимистично.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
5 бона? Тея луди ли са бе? Това знаеш ли колко ракия и пиратки са?//за ганча всичко е ракия.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Битовите потребители изплащат инвестицията си в соларни системи средно за 6 до 8 години. Според Николова обаче, животът на такива системи е на практика безкраен>>>>>>МОЖЕ и да е безкраен, но технологиите се променят неимоверно бързо и всяка година излизат нови подобрени модели. За това, когато си купувате соларни панели, ги купувайте с клауза за обратно изкупуване. Това е много важно.
25
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Како, и без пари да им ги монтираш, ще мрънкат, че си им загрозила покрива. Нищо не става от тея.