България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Искам и на мене да ми плащат минимално толкова.
257
1
 
5
 
! Отговори
НЕ сме добре преди 1 година
НАд 1 000 000 нямаме никакви доходи..Индустрията е ликвидирана в големи региони от нагли престъпници менкащи на власт нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии..НЕЗаконното увеличение на пенсионната възраст позволи на съучастници на ограбващи България след 1989 да получават високи заплати до 67 годишна възраст. Оставени без работа милиони БЪлгари едвам оцеляват ..
256
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разход на час заплати плюс осигуровки плащани от работодателя. Отработените часове в годината правят средно на месец по 17-18 дни по 8 часа. Хайде пак смятайте дали не е вярно
255
1
 
8
 
! Отговори
PL преди 1 година
Що за глупост. Къде се плаща по 7 Евро бе. Може би само в столицата. Елате вижте за колко се работи в др частни на страната. Хората работят за по 400-450 Евро на месец. Да тук в Бг масово е разпространено схващането че др са виновни за нашите беди, но дали наистина е така:) Чета разни коментари че Европа това, Европа онова ама който квото си направи сам цяло село да се събере не може му го направи, а и ако не с Европа то с кого.А и как така само тук в БГ винаги др са виновни за нашето нещастие:)
254
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние отлично си го знаем факта и няма нужда немците да откриват топлата вода...Това е съзнателна политика за ограничаване на доходи с две цели...изсмукване на кадри за ЕС и безропотно управление на мизерстващият остатък в страната.Докато България е част от ЕС тази тенденция ще се запази без значение харесва ли ни или не..За това всъщност ни и приеха...за донор на работници, като ни задължиха да си закрием печелившите отрасли за да няма алтернатива за работа в БГ.. другото са празни приказки...
253
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Така на каишка най- лесно се манипулара и краде- ниски заплати- голям страх
252
2
 
17
 
! Отговори
Пародия на държава преди 1 година
Най ме кефи че вече в Булгаристана няма никакви работници за тез пари. Всичко читаво е на Запад. Червените феодали вече почват да вият от глад и да се хапят един друг до кръв, онождани от любимите команчи които при това ги бият с лопата в главите.
251
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неграмотници, при 7 евро разход на час за труд, брутната заплата е около 1550 лева. Разхода включва и осигуровките плащани от работодателя, а на час означава отработен час, а в рамките на годината отработените часове са много по-малко от 12 месеца по 21 дни по 8 часа.
250
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички, които смятат разхода на час, като заплащане на час при 21 работни дни и 710 лева брутна заплата им е много.
249
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно заслужено
248
2
 
7
 
! Отговори
Стоев преди 1 година
Ние си заслужаваме участва.Няма такова разиденено и мразещо се племе
247
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 часа на ден Х 22 работни дни в месеца Х 7 евро / час = 1 232 евро Х 1,95583 = 2 410 лв месечна заплата я кажете колко хора вземат в България??? Или смятаме, че Хампарцумян взема по 200 000 лв на месец, а бай Иван по 1 200 лв и средно излиза 2 500 лв???
246
0
 
17
 
! Отговори
България преди 1 година
Най-добрата селекция от роби за всички времена на човечеството. Това се получава там, където има най-много национални предатели и хайдути, т.е. в територия на повреден генитичен "матрял"
245
4
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
На първо място са повече от 4. Да ги копна от нета и да ти ги пусна. А ти какви умения имаш, кажи и потвърди, и аз да ти задавам въпроси и да проверявам дали са верни. Айде стига. Писна ми от комплексари, без грам емпатия към другите. Харчи си големите пари и не се занимавай с другите.
244
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Само дето ЗС е абревиатура за закон за собствеността, не че наглите, тъй наречени "бизнесмени" не искат, ако може и да си им безплатен юрист.
243
2
 
11
 
! Отговори
Ами преди 1 година
За 32-33 години изсмукаха колкото можаха от източния блок - инженери, лекари, бачкатори, и сега е време да се разширяват. Колонизаторският манталитет никога няма да ги напусне.
242
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Правилно моя неволна грешка.
241
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 274 "по принцип" се пише отделно! Това не е сравнителна степен. Направи си фирма и всичко ще ти е наред. Кой колко печели не е твой проблем! Това е проблем на индивида! Ако някой е арогантен със служителите си ще ги загуби. Ако не ги губи... служителите са си виновни сами! Никой не може да им помогне!
240
1
 
1
 
! Отговори
ДО 278 преди 1 година
Само от въпросът касаещ Закона за собствеността разбирам колко си неграмотен.
239
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При разход на работодателя от 7 евро на час, брутната заплата е около 1500 лева.