КЕВР: Цената на газа за октомври ще е 34% по-ниска от септемврийската

Комисията включи в ценовия микс количеството газ от Азербайджан
1 окт 2022 17:55, Анисия Иванова
55
КЕВР: Цената на газа за октомври ще е 34% по-ниска от септемврийската
Снимка: БГНЕС

КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лв./MWh - с 34% по-ниска спрямо септемврийската

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от Комисията. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

За предходния месец септември утвърдената от регулатора цена беше 353,21 лв./MWh, което означава, че цената на природния газ за м. октомври е по-ниска с близо 34%.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че заявените прогнозни количества природен газ за вътрешния пазар са осигурени от три различни източника за доставка.

За първи път Комисията включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цени, залегнали в договора, което от днес се доставя по стартиралия интерконектор „България - Гърция“ - IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за м. октомври.

Като допълнителни източници в цената са включени и количества по договора за доставка на втечнен природен газ /LNG/, както и количества тръбен газ, закупени на „Газов Хъб Балкан“. Договорените количества природен газ, които надвишават заявките на клиентите за м. октомври 2022 г., ще бъдат нагнетени в ПГХ „Чирен“.

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена и тя е намалена от 233,49 лв. на 233,36 лв/MWh. Регулаторът установи, че в цената са включени разходи в размер на 271 537 лв. за капацитет и пренос на количества, закупени на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД с доставка на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за м. октомври 2022 г.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

Значително по-ниската цена за м. октомври се дължи на много конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на доставяните количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Освен това в ценовия микс на „Булгаргаз“ ЕАД за месеца са включени доставки на природен газ след успешно проведените търгове на Газов Хъб „Балкан“, на които са постигнати добри цени.

Значително по-ниската цена за м. октомври благоприятства всички битови и стопански потребители, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества. Утвърдената от КЕВР цена е под прага от 250 лв./MWh, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за м. октомври ще бъде публикувано днес на интернет страницата на регулатора./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
нн преди 1 година
233 лв./Mw/h без акциз, ДДС, достъп и пренос. Крайна за хората ще стане 450-500 лв. Януари 2022 имам 2,2 Mw/h. 1000 лв. няма да стигнат през Януари 2023. Ужас.
27
0
 
2
 
! Отговори
Директорът на цирка преди 1 година
Това намаление е предизборна залъгалка за баламурниците дето ще гласуват за ПП!
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мАсковските подлог"и си скубят косите,опорките за евтин газ от колхоза пропадат
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A пелетите кога ще намали КЕВР?!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В деня за размисъл помислете за ,,газовата независимост,, и евроатлантизма щото зимата идва. Първата ,,независима,, зима ще е доста скъпа .
23
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А Септември спрямо миналия Септември е 100% по-висока.
22
1
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
не се радвайте , Топлофикация няма да намали цените , нито пък магазините .
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еб а ти дивесификацията е бат и независимоста миналата година от първи октомври беше 94 лева мегавата
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газът е вече много скъп в целия ЕС. Бъдещето на Европа е в кюмюра. Това е реалността. Глупаците от ЕС се провалиха с некомпетентно законодателстване в сектор енергетика. Разказаха играта на целия сектор и връщане назад няма. Никаква война не им е виновна на некадърниците. Някой по съобразителни си позлатиха носа покрай това фиаско наречено първи, втори и трети енергийни "пакети" на ЕС. Пък вие си вярвайте, че само за краставиците отговарят в Брюксел. Невежеството е блаженство. Да живей ЕС.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали уж щяха да паднат цените след "диверсификацията". Те сега да 4 пъти по високи от преди "диверсификацията". Къде 50-60 лева бяха през 2020г. Фон дер лайнер ще ни съсипе. Минавам на котел на въглища. 350 квадрата как на този скъп газ ще го отоплявам.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В деня на размисъл се утрепаха от агитация. И в ютюб и във фейсбук им стоят рекламите днес.
17
3
 
11
 
! Отговори
? преди 1 година
Как така стана, че цената на километър връзка с Гърция се оказа повече от 2 пъти по ниска от цената на Турски Поток. Как по малко от 500км Турски поток се оказаха над три милярда лева а тук за половин милярд направихме близо 200км?Гешев, оставка! Прокуратурата е корумпирана.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SuCkMyD1Ck . . .Така ли се обръщате по европейски към другите ... с обиди.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само информативно - Азербайджан с приходите от газа финансира военното си нахлуване в Армения! Война с убийства и кървища както в Украйна. Но споко! Фон дер Лайниян каза че този газ е по-демократичен от руския!
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекалено фиксиране има в газа, чийто основен потребител са топлофикциите и няколко завода. Дори тези, които имаха неблагорозумието да се отопляват на газ и похарчиха по няколко хилядарки за инсталации се отказаха. Има по-евтини алтернативи.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2020 и до средата на 2021 цената на едро беше 60 лева. За какви 223 лева се пъчат сега? Ми то с такси достъп, пренос на и ДДС по добре уиски да гори човек. Пълна комедия. Газа е умрял за ЕС вече, не е опция отникъде. Тези в Брюксел разказаха играта на целия пазар с комични регулации и уж борсови цени. Цирк.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
26 какви правила ве човека не е на работа като някой други
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SuCkMyD1Ck . . .Стига си агитирал в деня на размисъл, нямате ли срам, всички правила да погазвате.Това ли ви е европейското.
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре мощно номер 9 да набием една патица в лицето на простотията
9
4
 
5
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
В САЩ газта за домакинствата е смешно евтина. Заплатата само на жена ми покрива наема, сметките, горивото за две коли, храната и остават около $1500. Моята я инвестираме цялата в различни финансови инструменти. При все, че ще имаме още повишения до края на кариерите си, ще се пенсионираме като милионери по отделно. Европа е много назад в момента.