Децата питат, Гешев отговаря: За КТБ, за смъртната присъда

"Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право"
42
Децата питат, Гешев отговаря: За КТБ, за смъртната присъда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право" стартира на 5 октомври по инициатива на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите. В рамките на инициативата се планират посещения в редица училища в страната. На срещите с учениците прокурори и следователи ще спомогнат за повишаване познанията на младото поколение за работата на прокуратурата и следствието, спецификите на работата на магистрата и обогатяване на правната грамотност на учениците.

Главният прокурор Иван Гешев взе участие в първата среща с ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен.  

В своето изказване пред тях той подчерта, че за просперитета на едно общество е необходимо повишаване на правната му култура, за да бъдат възпитани поколенията в спазване на правилата. Именно по този начин държавата и обществото ще са силни и всеки един индивид ще има възможността за развитие и активно участие в обществения живот. От своя страна държавните институции трябва да си взаимодействат в духа на принципа за разделението на властите.

Главният прокурор посочи, че "освен контрол между властите, трябва да е налице ефективно взаимодействат помежду им. Няма как да има три отделни власти, все едно да има три отделни държави." Той отдели внимание и на правомощията на прокуратурата, като обясни на учениците, че "масовото разбиране на българина е, че прокуратурата решава всичко. А ние решаваме много тесен кръг проблеми. В България използваме израза – ще те дам на прокурор, а не – ще те дам на съд. Разбирането, че прокуратурата може да реши всички проблеми на хората, е неправилно."

Децата питат, главният прокурор отговаря:

За или против смъртната присъда?

Донякъде в лично качество разбирам желанието на някои хора, които имат тежко пострадал или загинал близък, да искат това, което наричаме „мъст“, „око за око“. Почти никога обаче смъртното наказание и твърде високите наказания не са панацея в борбата с престъпността. Трябва да има баланс при наказанията.

Понякога на пръв поглед по-лекото наказание се явява по-тежко. В България има доживотен затвор без право на замяна. Представете си сега, осъден на смъртна присъда с инжекция. Друг е осъден на доживотен затвор без право на замяна и прекарва целия си живот в затвора. Кое е по-тежко?
В работата като прокурор и следовател не бива напълно да игнорираш болка на пострадалия, но трябва да се стремиш да се дистанцираш достатъчно, за да останеш безпристрастен в преценката си.

Кога Иван Гешев решава да стане прокурор?

Започнах да работя в МВР през есента на 1994 г. Установих, че МВР далеч не е това, което си представях. Борбата с престъпността и всичко в него буксуваше, след т.нар. „промени“ през 1989 година. Тогава реших да стана следовател. След една от поредните реформи казаха на следователите, че ще закрият следствието, което тогава беше извън съдебната система. Тогава се прехвърлих в прокуратурата. Харесвах годините си в МВР и в следствието.

Какво се случи с делото КТБ?

Мога да напиша няколко книги по този въпрос. Нека ви обясня какво преставлява схемата. Банката работи с вашите пари, вие ги внасяте, получавате лихва, а те ги дават срещу по-голяма лихва на друг човек, който трябва да плаща и от това печели банката. Но те нямат собствени пари. Т. нар. инвестиционно банкиране е забранено в България. Въпреки нарушенията на закона, един човек, така смята прокуратурата, който реално е фалирал тази банка, с помощта на кухи фирми отпуска 10 млн. лв. на друга фирма, която няма нищо, не разполага с никакъв ресурс. Това се нарича пирамида. В случая КТБ проличават всички недостатъци на българската правосъдна система. Всички залагаха на това, че делото не може да влезе в съда в този обем на събрани материали по него. То влезе в съдебна фаза в рамкките на 2 години и половина. Изискванията на българския НПК са толкова абсурдни, че обвинителният акт беше 11 000 страници. Това е горе-долу колкото „Война и мир“. Някои казват - „прокуратурата го написа, за да не може нищо да се случи“. Така е устроен българският закон. Как може да напишеш 11 000 страници, за да не се случи нещо? Имаме 18 обвиняеми, респективно – подсъдими. Според българския закон, всеки трябва да получи обвинителния акт на хартия, не на електронен носител, 11 000 страници. Прокуратурата купи специална професионална копирна машина за целта. Според тогавашното законодателство обвинителният акт трябваше да бъде прочетен в съдебно заседание. И 6 - 7 месеца прокурорите от цялата Специализирана прокуратура се редуваха да четат на глас и стигнаха доникъде.

Целият разговор можете да видите във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прилича на срещите на Путин с деца от Калининград. Пълен т.шак. Вместо да свърши работа за 1 ст си прави пиар каскета
34
0
 
3
 
! Отговори
Тошката преди 1 година
Това КТБ още ли се дъвче? Колко години минаха? А Цв. В. още си развява коня, срамота.
33
1
 
5
 
! Отговори
Нинка преди 1 година
Дано скоро на децата, а и на всички нас се обясни как най-накрая има наказани за фалита на КТБ и как Василев е с присъда и ще лежи в затвор, защото, както бихме казали на децата си - така не се прави
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то не бяша КТБ, джуджета, ходене по селата да се прави на умиротворител. Не бяха безбройни репортажи на разследващи журналисти, някой от които и бити после. Пълен цирк.
31
1
 
4
 
! Отговори
кожен каскет преди 1 година
Ха-ха-хаааа........децата питат!
30
2
 
6
 
! Отговори
Съдията преди 1 година
Инвестиционното банкиране НЕ Е ЗАБРАНЕНО у нас. Гешев не прави разлика м/у инвестиционно и търговско банкиране. КТБ беше източена чрез даване на заеми срещу фиктивно обезпечение на фирми на собственика й и на ГЕРБ/ДПС. ГЕРБ/ДПС задължаваха фирмите, които печелят обществени поръчки да си откриват сметки в КТБ, както и държавни предприятия с много пари (основно от енергетиката). ГЕРБ/ДПС и Цв. Василев източиха банката, а след фалита й ГЕРБ/ДПС ограбиха каквото е останало от нея.
29
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев вземи направи една партия,народът ще те подкрепи.Ама да е марксистка,ленинистка,на Г.Димитров.Това липсва на България.
28
2
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
И този изпълзя от почвата!!!!
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев след 4 години да всеме да направи една партия като нищо ще спечели изборите.
26
0
 
9
 
! Отговори
второкласник преди 1 година
Аз сън Пешко от 2а. Искам да питам само защо няма обвинен от прокуратурата и осъден никой "политик" за 30 г.
25
1
 
4
 
! Отговори
забравете преди 1 година
Парите от КТБ отидоха в тези, за които бяха определени. С това случаят е приключен.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че Бойко Борисов в продължение на 5 години (2009-2024), събираше всички пари на Държавните институции за да може да ги открадне накуп.
23
2
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
Беше предложен, но не е бил шеф на ДАНС. Самият той оттегли кандидатурата си.
22
1
 
11
 
! Отговори
чекмеджето преди 1 година
А за чекмеджето що не го питат
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС след двойно гласуване от народните представители. При първото гласуване депутатът на ДПС спечели 114 гласа "за".Решението дойде, след като малко по-рано Пламен Орешарски се появи изненадващо в НС заедно с председателя Михаил Миков и заместничката му Мая Манолова и предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС.След предложението от ГЕРБ напуснаха пленарна зала.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата, Цветелина и Пеевски източиха КТБ и обвиниха Мустака. С любезното съдействие на протежето им Гешев, което впоследствие назначиха и за главен прокурор. Без образование и без конкурс.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, скоро ще ни обясняват че ПП и ДБ никога не са били в коалиция с БСП. Или ако са били, Бойко е бил виновен
18
8
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Пеевски никога не е бил шеф на ДАНС. Така че опорната ти се срива.
17
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да припомним че БСП, ДПС и Волен свалиха Бойко, сложиха Орешарски и Пеевски за шеф на ДАНС. Руските агенти по съветски тертип все се пробват да пробутат нова история.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А можеше да им гой каже в едно иззррепение - КТБ я фалирах Бойко, Прасилян и Цветелина, а по заръка на общия им шеф Доган, Гешев обвини Мустака к тъй като в България няма правосъдие, а само поръчкова Прокуратура и Съд, той бе принуден да избяга в Сърбия.