По-високи пенсии изплащат от днес: Ще стигнат ли парите за топло през зимата?

От днес те взимат парите си за октомври, средната пенсия става 721 лева
27

От днес близо 900 000 пенсионери у нас получават по-високи пенсии. Преизчислението беше прието от предходния парламент.

Снежана има 42 години трудов стаж, 30 години като шивачка във фабрика във Видин и 10 години като готвачка в местната болница. Разказва, че пенсията ѝ е едва 460лева. След преизчисляването ще получи с около 100 лева повече.

Още по темата
"Сега с тези увеличения ми е добре, пенсията ми става почти 600 лева", коментира тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Снежана живее сама и посреща всички разходи в дома си с пенсията си, парите и стигат само за храна и лекарства, трудно се справя и с месечните сметки.

"Вечерно време не святкам лампите, да правя икономия на тока, завивам се с едно одеяло", споделя тя.

Целта на преизчисляването е да се намали разликата между отпуснатите назад във времето пенсии с тези от последните години. Оказва се, че над 1 милион възрастни хора няма да получат увеличение.

"Средното увеличение на пенсиите след преизчислението е 124 лева, а средната пенсия ще бъде 721 лева. Увеличението е между 10 и 50 лева, 50 и 100 и между 100-200 лева", констатира бившият социален зам.-министър Султанка Петрова.

Средният ръст на пенсиите обаче бива "изяден" от нарастващата инфлация, сочат изчисленията на икономистите

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Д.Р. преди 1 месец
До Анонимен41 години е ОСИГУРИТЕЛЕН стаж?. Колко ви е индивидуалния коефициент?
25
0
 
1
 
! Отговори
преди 1 месец
ЗЕЛЕН ЧОРАП СЕ И З Г А В Р И ЗДРАВО С ПЕНСИОНЕРИТЕ И ОБЯВИ РАЗМЕРА НА "УВЕЛИЧЕНИЕТО" НА СЛЕДВАЩИЯТ ДЕН, КОЙ ПОВЯРВАЛ ...АМИ ДА НЕЕЕЕ- Г А Д О В Е МАРИОНЕТКИ НА КРЕМЪЛ
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, на родените преди 1900 година вдигат пенсията средно с 75 лв, а на родените преди 1650 година с 198 лева
23
4
 
6
 
! Отговори
Киро лъжеца преди 1 месец
Така се прави - подхвърляш на дъртаците малко трохички и те те забелязват че вече не могат да си купят хляб!
22
2
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Тая ,как не е срам да да реве че с цели 460 лв пенсия не може да върже двата края?!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжат яко.Инженер съм с 41 години стаж.Пенцийката скочи с 0 лева и 0 стотинки и е около 500 лева.Това е положението.Да сме живи и здрави да си ги харчим и да няма войни и пандемии!
20
0
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Никакво увеличение няма, нито моята нито на съпругата ми.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На новите избори избирайте отново ГЕРП ДПС БСП ДБ или ПП! Новите българи след освобождението от турците са неспособни да си извоюват свободата, защото са навикнали тя да им се носи на тепсия от вън България! Нацията е на изчезване, защото точката на не възвръщане (point of no return) е вече преодоляна!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На майка ми пенсията е увеличена със 90лв., но тя взима и от баща ми вдовишка окол 26%, и е 820лв. Тя има стаж над 35г., Срамно е за тези възрастни хора, ако децата им не им помагат са обречени на мизерия, лишения и нищета!!! Не мога да си крива душата, през последната една година и се вдигна пенсията с над 200лв., моята заплата в частния сектор със 150лв.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 16 - Хората пишат, че няма увеличение или е символично, ти си пиши опорките. Няма да вярват на това, което са получили, а ще слушат такива като теб. Някои много не сте в ред.
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 10 месеца, това е 3-то увеличение на пенсията. А при Тиквата - за 12 години - конфигурацията от трите пръста.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болшинството пенсий не са увеличени. УВЕЛИЧЕНИ са само тези на бивши държавни чиновници, защото са в едно с днешните чиновници-електотат. Плюс това, инфлацията е"изяла"увеличението и на тези който го получиха почти два пъти.Затова и изборите бяха преди датата за изплащане на ПЕНСИИТЕ.На следващите избори едва ли активноста ще мине и 20 %. А сега,ако бъде съставено правителство и бъде гласувано в Парламента(въпреки че няма легетимност) на депутатите първата им работа ще е да си увеличат заплатите
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болшинството пенсийската не са увеличени. УВЕЛИЧЕНИ са само този на бивши държавни чиновници, защото са в едно с днешните чиновници-електотат. Плюс това, инфлацията е"изяла" увеличението и на тези който го получиха почти два пъти. Затова и изборите бяха преди датата за изплащане на ПЕНСИИТЕ.На следващите избори едва ли активноста ще мине и 20 процента. А сега ако бъде съставено правителство и бъде гласувано в Парламента, на депутатите първата им работа ще е да си увеличат заплатите на тях си.
13
1
 
18
 
! Отговори
Дете на пенсионер преди 1 месец
Думи нямам да опиша дълбоката си благодарност към тези умни, млади и красиви, които увеличиха пенсията на майка ми с цели 10 лева!!!!!! Що се подигравате с хората, бе, високо образованите!!! Да кажа, че мама бе преподавател по български език и литература. Явно са решили, че толкова заслужава. Ние си гледаме родителите, вие като ме можете да се погрижите като управляващи поне не се подигравайте с тях.
12
3
 
10
 
! Отговори
Albi преди 1 месец
До 9.Познати пенсионери така казват, а и по фейсбук пишат хората, не може да се скрие истината. Защо лъжат така нагло? Мислят че като плямпат продажните медии истината няма да лъсне ли? За какво ще стигне това увеличение-за нищо то липсва. Те съвсем взеха хората за мезе. Едно е да лънготиш за измислен вирус всеки ден, а друго е парите да липсват.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко сега като не ги пипне пенсиите 12 г. ще им е по-добре на всички пенсионери.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сегашните пенсионери са гербери. Не гласуват за БСП.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пенсионирах се през 2100 след 33 год трудов стаж, До сега получавах минималната пенсия от 467 заедно с тези.които са работили по=малко от мен, но както и да е.. Днес обаче изненадата беше много неприятна пенсията си беше останала същата 467.
8
2
 
5
 
! Отговори
Старият машинист преди 1 месец
До Albi===Аз имам увеличение на пенсията със 75 лева. Работил съм тежък физически труд от Първа, Втора и Трета категория. Трудовият стаж се изчислява по Трета категория, като Първа и Втора се преизчисляват към Трета. Така трудовият ми стаж се получава 53 години, 3 месеца и 8 дни. Увеличението е за пенсиониралите се преди 5 и повече години.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Условието на задачата е "Увеличението е между 10 и 50 лева, 50 и 100 и между 100-200 лева", въпросът е с каква скорост са се движили 2 та влака, подвъпросът е авторът дали е започнал вече уикенда, като е привършил вече първата бутилка, за да пише толкова несвързано