Хотелиери още си чакат парите за бежанците, готови да стигнат до съд

По думите на Стоил Далевски три години браншът е в тежка криза
17 окт 2022 09:51, Красимир Ангелов
37
Хотелиери още си чакат парите за бежанците, готови да стигнат до съд

Над 53 000 са бежанците от Украйна, които се намират на територията на България. Близо 90% от тях са жени и деца.

"Ние не се притесняваме от нова вълна от мигранти от Украйна. Ние бихме се радвали да помагаме и да ги настаняваме, тъй като бежанските лагери са в окаяно състояние, а тези хора трябва да продължават да живеят нормално, защото са предимно жени с деца. Проблемът е следният - ние настанявахме хора от самото начало, помогнахме на държавата, грижихме се за тях и останахме разочаровани за това, че Министерството на туризма не успя да ни изплати до ден днешен сумите, които ни дължи", каза собственикът на хотел Стоил Далевски в "България сутрин".

Той уточни, че чака средства за май, юни и юли. Според него не е станало ясно защо държавата не може да изплати средствата.

"Ще изчакам до 20 октомври и ще съм принуден да водя дела, за да мога да си взема средствата, които са безспорни. От самото начало до последно при мен са били настанени  едни и същи украинци. Изплащани са ни сумите за март и април и след това стана някакъв проблем, който не разбрах какъв е. Ние две години бяхме в Ковид криза, след това дойде война. Всъщност летният ни сезон беше провален. Имахме страхотен отлив на туристи, заради това, че има война. 80% се отказваха, защото има война и ние направихме изключително слаб сезон. Работихме на загуба", отбеляза Далевски пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че три години браншът е в тежка криза и се закани, че ако средствата за бежанците не бъдат изплатени, ще организират протести и ще съдят Министерството на туризма.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом никой не протестира значи всичко е 6
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като сте толкова състрадателни - защо не настанихте българите от карловските села в хотелите си?! Те нямат ли нужда да живеят при човешки условия, а не във фургони?!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да чакат бе!
30
2
 
13
 
! Отговори
Да искат от Зеленски преди 1 година
Хотилиерчетата да отидат пред Украинското посолство и да си искат парите от Богатия Евреин Зеленски.
29
0
 
13
 
! Отговори
ПРОТЕСТ на ХОРАТА преди 1 година
Обикновените работещи и страдащи българи да излязат на протест ПРОТИВ ХОТЕЛИТЕ. Да НЕ ИМ СЕ ДАВА НИЩО. Да потрошат луксозните имоти и коли.
28
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ами НА МЕН КОЙ хей така ЩЕ МИ ДАДЕ ПАРИ да си ПОЖИВЕЯ в ЛУКС и СПА ? Долни наглещи и измамнци хотелиерски.
27
0
 
14
 
! Отговори
ТОВА СА РЕКЕТЬОРИ преди 1 година
НИКОЙ нормален човек НЯМА да НАСТАНЯВА бежаци и дезертьори по ЛУКС ХОТЕЛИ и СПА. НИКОЙ не ги е карал хотелиерите да правят това единствено са ВОДЕНИ от МОШЕНИЧЕСТВОТО и ЖАЖДАТА за КРАЖБА на ПАРИ. Една стотинка НЕ БИВА ДА СЕ ДАВА.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си искат парите от Киро и Калинката, в краен случай от арменския поп.
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом искат нова програма значи наистина си струва далаверата с бежанците Настаняват няколко човека в стая и се почва лапачката.Някой хитри украинки де регистрираха в няколко хотела.А тарамбуките в мизерни лагери в дълбоката провинция.Украинките са вип бежанки.Оттам идват и претенциите им.
24
0
 
23
 
! Отговори
Кмета на Бургас преди 1 година
Бежаснките лагери били в окаяно състояние, но там са амуджите. Укрите са по хотелите с 40лв дневно немъчени пари, а българите от карловските села по фургони. Това лято се подлъгах по акъла не жената и бяхме в Равда. Категорично това ми беше последната почивка тук. Догодина дърпам към Гърция.
23
1
 
26
 
! Отговори
Да чакат преди 1 година
За потопените села в Казанлъшко фургони . За украинците 5 звездни хотели. Ха сега търсете урките да Ви плащат щото парите са в тях не в българите -членове на ЕС живеещи вече 33 години в демократична и правова държава членка на НАТО .
22
5
 
7
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Изобщо не са безспорни плащанията.Много от хотелиерите останаха излъгани.До голяма степен причината е и в самите бежанци.Много от тях си тръгнаха внезапно-без предупреждение без да кажат чао.Държавата обаче използва това и не изплаща пари защото няма точна статистика колко човека и колко нощи точно са спали.Хората ги няма-*** докажи кое какво е.Това е ходене по мъките.Затова повече отношения с държавата -НЕ
21
0
 
11
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Явно реват некадърните собственици на хотели. Тази година решихме да идем на почивка през септември в един хубав комплекс край Созопол. Дори и в края на сезона имаше доста хора, а работещите там казаха, че през цялото лято комплексът е бил пълен с туристи и всички са много доволни.
20
0
 
12
 
! Отговори
A преди 1 година
До Ivan 15Те не искат да работят и да развиват бизнеса, те искат пари, мн. пари за нищо работа.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли ще крадът от нашите данъци за да правят животът на някакви украйнски клошари добър.Те са нуждаещи се защото могат да отседнат безплатно в хотели с 4 или 5 звезди а от селата от които идват трудно могат да си позволят и хотел с 1 звезда.Въобще цялата тая глупост по безплатното настаняване на някакви отнякъде си е пълна глупост.
18
0
 
19
 
! Отговори
Хотелиери още си преди 1 година
чакат парите за бежанците, ама още се ослушват за укр автобуси с украинки да ги настанят безплатно. А юли и август дерат дерат по няколко кожи то бг туриститте предпочели бг черноморието, докато другите винаги минават по тънко чрез сключени договори с чужди туроператори
17
0
 
19
 
! Отговори
Чопля семки преди 1 година
и гледам сеир! Не се наядохте алчни продажници!
16
0
 
26
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Пари няма. Такива трябва да дойдат от Европа. Но напоследък Европа не ни е дала и един лев.
15
0
 
25
 
! Отговори
Защо да плаща преди 1 година
държавата? Да минат на издръжка от спонсори и индивидуални дарители. Тъкмо ще се разбере колко българи поддържат Украйна.
14
0
 
27
 
! Отговори
Ivan преди 1 година
И още нещо-ако някой от "бизнесмените" може да обясни,как така в България се плащат български заплати,данъци и наеми,купува се стока от България,а цените по заведенията са по- високи дори от Гърция и Италия?!Ето затова ще стоите гладни и ще ревете.Защото хем не знаете как се прави бизнес от туризъм (за него се учи 5 години,а 90 процента от вас са напълно неуки),хем и не искате да се научите!Много има да страдате,защото мисленето ви за този бизнес е тотално сбъркано!ЗАТВАРЯЙТЕ!