В IT сектора заплати от 15 000 лв. привличат младите хора

Има хроничен глад за кадри у нас, фирмите ще внасят работници
26 окт 2022 08:55, Анисия Иванова
426

43% от компаниите у нас са готови да наемат нов персонал. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта.

"Инфлацията влоши пазара на труда след излизането от пандемията. Хроничният глад за кадри продължава да е голям бич в момента, много работодатели са притеснени, че няма да могат да запълнят свободните работни места. Безработицата е 4,2% в момента, 2,6% са продължително безработните, остават 1,7% потенциални служители, което е нездравословно за всяка икономика", коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Последното проучване показва, че двойно повече компании ще уволняват хора. 43% са компаниите, които ще разширяват бизнеса си - традиционно те са от IT сектора, аутсорсинга, комуникациите, транспорта, търговията - секторите, в които има стабилен ръст на компаниите.

Още по темата

"Сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" също планира да увеличи своя състав, което е свързано с това, че излизаме от пандемията и някои ресторанти отново ще отворят врати", посочи Василева пред Bulgaria ON AIR. И добави, че интересът към дистанционната работа продължава да е голям.

Тя коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че 900 000 българи нито работят, нито учат.

"Не мисля, че това е реалността, много от хората работят на няколко места в сивата икономика и не се водят никъде. Нормално е да попаднат в графата на нито учещите, нито работещите. Ако 300 000 бяха без работа и гладни, щяхме да го усетим", убедена е Василева.

Решението на кризата с работната ръка, което тя вижда, е вносът на кадри.

"Не става въпрос за безразборно внасяне. Други опции, които имаме на пазара - бързата преквалификация на хора, да се види каква част от хората с увреждания и тези в приютите биха могли да работят, трябва да стигнем до тях, да ги преквалифицираме", препоръча председателят на Българската конфедерация по заетостта.

Според анализа младите хора най-често сменят работата в търсене на разнообразие и на каузи.

"В IT сектора заплатите от 15 000 лв. привличат доста младежи. Проучването показва, че 23% от фирмите ще търсят хора. Тези, които работят в този сектор, са силните на деня и могат да избират къде да отидат", допълни Надежда Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
0
 
! Отговори
IT преди 1 година
До АнонименКато сложиш и контракторите в сметката и броят ИТ специалисти вземащи над 15 000 рязко ще се увеличи
276
0
 
1
 
! Отговори
Ликвидация на БГ има преди 1 година
След 32 годишни показни организирани диверсии срещу народа на БЪлгария през нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии вкл ГЕРБ,ДПС,СДС,БСП и другите в Северна БЪлгария оцелелите чакат кога ще ги ПОГРЕБАТ.. Обезлюдяват не само българските села но и малкит градове вкл Свищов,Никопол<Белене,Гулянци,Пордим,Левски,Павликени.. Няма работа .. ПОмощи не дават ,заводите са откраднати.. РАзорителни проектчета ..
275
3
 
2
 
! Отговори
Silicon Valley преди 1 година
И тук е така. Имената им са Никола Петров и Красимир Георгиев. Хора на 28 и 32 години, които са доказали на практика какви чудеса може да направят българите с подходящо щатско образование и находчивост.
274
3
 
5
 
! Отговори
Oregon преди 1 година
Защо има толкова генерирана злоба в българина е трудно за обяснение. Явно това са неудачници катастрофирали в живота. Тъжно ми е за тях.
273
5
 
6
 
! Отговори
Българин в USA преди 1 година
Познавам двама българи, които бачкат в "Чейс Банк" и съм виждал пей-стаб-биловете им. За две седмици работа 6800 долара, за месец - 13,600. Живеят в къщи с плувни басейни карат Лексъси и Мерджани и могат да си позволят каквото си искат. Да не думам за дясната ръка на Илон Мъск, който е българин и получава шестцифрени суми в щатски долари на месец. Само не ме питайте кой е той, щото има още двама нашенци в групата му. Гордейте се с тях!
272
0
 
5
 
! Отговори
IT преди 1 година
За да станеш истински IT спец, трябва яко четене и практика. Тези, които го могат, го могат след сериозно обучение и дипломиране, или както казват ингилизите, "Practice, practice, practice... Practice makes perfect." Не им завиждайте! Те не чатят по цял ден, а учат и се осъвършенстват. Бъдете като тях и ще успеете в живота.
271
3
 
7
 
! Отговори
КоронаПор преди 1 година
Хора, злобата ще ви довърши. Тия пари не ги давате вие, а целия свят. Намерете начин и вие да сте добре (без да крадете), а не да злобеете (на платформа за комуникация изградена от същите тия хора).
270
2
 
20
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Ако всеки програмист е на 15000лв, всеки трайно безработен трябва да е на безусловен базов доход поне 4000 евро, и всеки пенсионер поне 2000 евро пенсия, но нещата са есъвсем други, безусловния базов доход все още не е въведен,а масово пенсионерите са на социална пенсия около 170 лв или минимална пенсия около 370 лв, а повечето програмисти работят за 3000 4000 лв
269
4
 
23
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Толкова глупости в статия не бях чел от години, на тая територия има над 2 милиона трайно безработни емигриращи, а това,че всеки който бил станал програмист взимал 15 хиляди лв е пълна лъжа, повечето програмисти започват на 2000 3000 лв има и такива дето работят за 1300 1500лв
268
2
 
17
 
! Отговори
Бик Боса на кокоса преди 1 година
Днес като наех една млада кака на 15000лв. заплата я питах после каква и е професията и тя смотолеви нещо, ама програмистка ли каза, професионалистка ли, ще ви излъжа, а пък не ме и интересува.
267
9
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Ай ти та,май ти та,същите пръдлювци сте! И мен не ме мислете,след двадесет години бачкане по ФРГ-то,Норвегия и Дания си клатя мъдурите на люлеещ се стол и имам някой декар земя да не бъда зависим от изкуствения интелект!Иначе накрая като теглим чертата програмистчетата ще се самоизядете и тогава ще настане време да си ударите една сапунка
266
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради такива манипулативни заглавия, куцо, кьораво и сакато се записва в Софт Юни с мерака да стане милионер! Отворете сайтовете за работа и ми покажете обява за 15000 лв. заплата!
265
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не завиждайте на програмистите! Има далеч по хубави работи от да дебелееш по 12 часа пред компа! Хората пътуват, правят далавери, чукат красиви млади жени по всякакъв перверзен и груб начин! Вижте примерно политиците!
264
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колеги, по кротко! Вече не смея да си кажа какво работят, веднага почват да ме гледат жадно в джоба!
263
5
 
12
 
! Отговори
БОГАТ ПРОГРАМИСТ преди 1 година
Добре че са програмистите да се вдигне стандарта на живот на поне малка част но умна от населението!
262
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички хейтъри по-долу ще кажа едно нещо. Не ни пука дали ни мразите или обичате. Защото нямаме допирни точки. Защото вие сте миналото, а ние бъдещето и пътищата ни не се пресичат. Радвайте се на малкото време, което ви остава, докато някой не измисли роботизиран доставчик на пица и мияч на коли. После нуждата от вас ще отпадне, и ще се наложи да еволюирате.
261
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ах каква хубава тема пропуснах да полазя по нервите на аутсайдерите :)Съжалявам, днес пусках сайт лайв и нямаше време да ви обърна внимание - има дни в които трябва да поработим за да си изкараме 15те бона
260
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особени ме кефи софтуера на John Deer - нещо дава грешка и целия двигател блокира. Грешката? Некъдщв филтър бил износен. Ми он - ще го махнем. Аа .ю не тръгва без него. Ок, втора ръка филтър, запазашен ... Не ще. Амм .. Едно момпе има орави филтри ... Йок батка! Майстора и той не знае. Звъниме при на Жони Даър представителите - 8000 лева. Ама викат, да вземе 2-3, пемот догодина ги спират от призводство.... Вече мидела бил на 3 години
259
4
 
12
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Българската икономика представлява руини и сред тях - няколко програмиста тракат код за износ към истински държави /с истинско правосъдие/.
258
1
 
8
 
! Отговори
И повече преди 1 година
ИТтата и повече ще почнат да печелят. Всичко става софтуер. Един трактор вече на а как да се подкара без чипове и софтуер. Че даже и пералня. А хората дето могат да програмира са малко