Д-р Симидчиев: Има много повече грип, отколкото ковид в момента

Личните лекари искат таксата за преглед да бъде 1% от МРЗ
31 яну 2023 11:21, Анисия Иванова
35

Личните лекари поискаха таксата за преглед да се увеличи. Заговори се за това тя да стане 8 лева.

"Те не искат да се увеличи таксата, искат да се възстанови това, което беше до 2012 г. Тази такса, която е предназначена, да няма свръхупотреба в здравеопазването, да се възстанови на това ниво, което беше тогава - 1% от минималната работна заплата (МРЗ). Целта е да няма свръхупотреба на публичен ресурс", заяви пулмологът и член на Комисията по здравеопазване в 48-ото НС д-р Александър Симидчиев в студиото на "България сутрин".

Гостът обясни, че сегашната такса е останала на нивото на МРЗ през 2012 г., докато МРЗ сега се равнява на 780 лв., а таксата формира прихода на определени групи от здравната система. Той напомни, че има групи, които са частично или напълно освободени от тази такса. Ако се премахне таксата, трябва да се постави друго ограничение, например право на само 2 прегледа месечно, стана ясно още от думите на д-р Симидчиев.

Още по темата

"Самото ниво на таксата не е дискусията в момента. Дискусията е как да доставяме повече качество, как хората да са по-доволни от здравната система. Тези, които имат проблем с такса от този размер, вероятно са хора, които нямат МРЗ, дори и пенсионерите. Това може да са хора без доходи, което значи, че не допринасят към здравната система. Трябва да се намерят механизми, по които те да бъдат социално подкрепени, но това не може да става за сметка на всеобщото премахване или понижаване на потребителската такса", посочи д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че ако искаме по-модерно здравеопазване, трябва да сме готови да го финансираме, но то трябва да не ограничава достъпа, а да доставя много по-високо качество.

"Имаме много повече грип, отколкото имаме ковид. Имаме грип, който хората трябва да отличават лесничко, когато се разболеят. Обикновено, когато човек се разболее от някоя от респираторните инфекции, симптомите са горе-долу еднакви. Винаги е имало букет от респираторни вируси, които се случват през зимата, просто сега обръщаме малко повече внимание", отбеляза д-р Симидчиев.

Пулмологът поясни, че има два медикамента за грипа, които ако се вземат в началото на боледуването, го правят много по-леко. За рисковите групи тези медикаменти трябва да са лесно достъпни. Има и профилактика, която се прилага към рисковите групи, тя трябва да е широко позната и използвана.

Той посъветва да сме по-внимателни, за да бъде грипната вълна по-лека и да избегнем национална грипна епидемия.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Цанко Антивакс преди 1 месец
Този плъx няма нищо напротив ако може пак да облажи мустаците си с някой грант на Бигфарма, този път за пласирането на задължителна анти-грип ваксина или дори лекарство за хемороиди. Коронката вече си изгърмя патроните. Никой не вярва и не се тества.
26
1
 
8
 
! Отговори
Помнете преди 1 месец
ТИ СИ ЗА БЕСИЛО! Няма да забравим тормоза с ковид паспортите. НИКОГА
25
1
 
9
 
! Отговори
Маг Витанов преди 1 месец
Нали нямаше грип последните две години и всичко стана ковид, бе мошеник!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ветеринари некви батко
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А доктор маджаров кво вика
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таксата да се увеличи? За това,че чакаме по 3-4 часа и като влезем да слушаме оплаквания от личната колко е изморена,колко много работа има,колко я тормозим, и докато чуем всичките й оплаквания набързо пише рецепта,не иска въпроси защото навън е лудница,казва,че може да й се обаждаме по телефона,а като се обадим след това ни прави милион забележки и същите оплаквания...А къде й е сестрата,за да върши административната работа?-Такава няма! Защо лекарката да плаща заплата!? И всичко е на наш гръб!
21
2
 
7
 
! Отговори
До Черния преди 1 месец
И не само него. Всички ковмафиоти от оня списък, дето колегата си го движи -181 броя. Да не ги мъчим с Народен Съд.
20
2
 
15
 
! Отговори
БИГ ФАРМА преди 1 месец
Бил Гейтс: "ваксинацията с мРНК не предпазва от инфекция, не предпазва от варианти и изобщо предпазва за кратко"Погледнете, колко е спокоен Бил Гейтс, когато просто говори, че ваксините иРНК са пълен провал.https://twitter/BuckSexton/status/1618093209447718916 Сега той най-накрая признава, че ваксините иРНК, които популяризира от две години, не са нищо повече от фармацевтични отпадъци с изтекъл срок на годност.
19
2
 
6
 
! Отговори
до 5 анонимен преди 1 месец
"..неофашисти дето изтребиха милиони с измислен ковид и измислени ваксини сега пак на линия."Какви ги говориш бе, братко? Какъв е смисълът на това изречение? Добре ли си? Да не си с температура?
18
2
 
6
 
! Отговори
Победихме Ковид преди 1 месец
https://nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_4_2022_W52_en.png Смъртните случаи в България са спаднали далеч под нивата си за 2020 г. и 2021 г. - а от октомври дори под средните стойности за периода 2015-2019 г. България е сред страните с най-ниски нива на ваксинация в света, като само около 30 % от възрастните, а под 15 % са получили поне един бустер. През 2020 г. и 2021 г. имаше високи нива на заразяване и смъртност от ковид, но както беше прогнозирано вече има дефицит на смъртните случаи вместо свръхсмъртността в силно ваксинираните страни.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Давам ви жокер. Вижте какво е казал Бил* Геитс за ваксините в Lowy инстититута в Австралия преди няколко дни. Мисля , че можем да се доверим на думите му нали. Не можем и него да определяме като "конс*пиратор" и плос*коземец. Както се казва тази реч е директно от "извора".
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е български патент - по няколко пъти да плащаш за нещо и накрая да не получаваш нищо...
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трибуналът наближава и ще почне от САЩ. Но и от тук ще мине.
14
3
 
18
 
! Отговори
КАК Е ВЪЗМОЖНО преди 1 месец
И как точно е възможно да има повече грип, когато ковид е сто пъти по-заразен от грипа (според собствените ви лъжи и съчинения)
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"..дори и пенсионерите. Това може да са хора без доходи, което значи, че не допринасят към здравната система." Аха ,ама тия пенсионери докато са работили ,са плащали здравни осигуровки и са допринасяли към здравната система и едва ли са си "изхарчили " всичко което са внесли .Така ,че пенсионерите не ги вкарвай в тая категория .
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След месец грипът ще си отишъл. Ковид е целогодишен и ще превземе фронта отново. Това показват фактите за 3 години пандемия.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този "вирус" който го има в момента толкова добре са го пипнали този път, чак се чудя как не са му сложи още име и не са ни ваксинирали вече. Този път са се постарали доста, не се чувстваш болен а натровен, метален вкус в устата, липса на обоняние и вкус (като при натравяне) и по никакъв начин нищо не го лекува. 100% има тежки метали яко освен вирус и бактерия
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"например право на само 2 прегледа месечно" Значи нямаш право да се разболяваш по-вече от 2 пъти месечно ? Ей тоя пак "ръси акъл" Уж доктор ,а не знае ,че човек не си избира кога ,по колко пъти и от какво да се разболее .
9
2
 
3
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
спаси света от ковида.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Епщайнбар вирус и - цитомегаловирус. Втората атака - златист стафилокок и стрептококи. Третата причина - тежка интоксикация от "небесния" прашец - и при изследване: Кадмий Олово Арсен Барий и Антимон Последният е пуснат наскоро, той предизвиква ефекта на магарешката кашлица и много трудно се чисти. Ако се изтребят бактериите и вирусите, това не означава, че ще се излекува човек. Задължително трябва да се изведат тежките метали