Профилактиката е много важна за откриване на рака

Медицината е много напреднала в лечението на ракови заболявания
6 фев 2023 17:45, Анисия Иванова
36
Профилактиката е много важна за откриване на рака
Снимка: Bulgaria ON AIR

Около 3 милиона души заболяват от рак в ЕС всяка година, смъртните случаи са 1,7 милиона годишно. Медицината напредва все повече в лечението, но най-важна остава превенцията.

"Най-добре е да бъде предотвратено едно заболяване - СЗО напомня, че от 1/3 до половината от случаите могат да бъдат предотвратени с превенция. Редовните профилактични прегледи позволяват ранно откриване при най-честите онкологични заболявания - рак на млечната жлеза, на шийката на матката, простата, дебелото черво. Колкото по-рано бъде открито, шансът за успешното лекуване е по-голям", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че раковите клетки са изключително гъвкави и имат много висока склонност към мутации. Оцеляват онези, които са най-добре приспособени към конкретните условия, което ги прави трудни да овладяване.

"Дори и двама души от един пол с еднакво заболяване и в еднакъв стадий няма да имат еднакви тумори. Раковите клетки успяват успешно да се укрият от имунния отговор на организма. Да не забравяме също, че след определена възраст имунната система старее", посочи проф. Александрова.

Вирусологът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че у нас едва една от 5 жени си прави профилактика, а по рак на дебелото черво честотата на заболели в България е по-голяма от тази в други страни в ЕС. В същото време медицината е много напреднала в лечението на ракови заболявания, особено при ранното диагностициране.

"Има сериозна крачка напред. Ако в началото са търсени антитуморни агенти, които да имат широкоспектърно действие, то в края на миналия век бяха създадени вълшебни куршуми, които да атакуват причинителите на болестта, това направи революция в лечението на някои видове левкемии. Методът може да се прилагат точно срещу онези мишени, които тези лекарства биха разпознали. Този век беше създадена имунотепария, която е сериозна крачка напред, да се помогне на имунната система да атакува раковите клетки. Тя най-често се прилага в комбинация с други терапии", каза проф. Александрова.

Тя припомни, че има и одобрена ваксина срещу човешкия папиломен вирус. Разработен е и вариант срещу 9 различни човешки вида папиломен вирус. Но у нас много малко хора избират да се ваксинират.

"Страхът е сериозен проблем. 13% от всички ракови заболявания през 2018 г. са се дължали на инфекциозни агенти, а те могат да се лекуват успешно", категорична е проф. Александрова.

Гледайте целия разговор във видеото.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Милата преди 1 месец
И тя тръгнала акъл да дава. Що не обясни на хората, че една от основните причини за рака е затлъстяването и после алкохола и цигарите, червеното боядисано месо и саламите и луканките пълни с бои, химикали и консерванти. Никой не казва колко от болните и починалите са трезвеници и вегетарианци, защото те са малко. Нищо истинско няма, да не говорим за повсеместната лошотия, гняв и агресия, а тя ще спасявала чрез превенция. Осъзнатост и любов към себе си и ближния е нужна, а не празни приказки.
27
1
 
4
 
! Отговори
Български балък преди 1 месец
Някой може ли да ми каже какво да правя с QR кода на зеления си сертификат? Заради него се набодох два пъти с Модерна. Май се прекарах, а?
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба Цоцолана дали чете тук? Дано да чете, да?види колко я обичаме.
25
3
 
8
 
! Отговори
Джаба Ханянката преди 1 месец
Най-добрата профилактика е да се нагъва нонстоп!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джаба ръзкарши малко тая гуша да фръкнат мазни лиги не знам защо като я видя тази жена се за джаба хахянина от междузвездни войни се сещам като близнаци са.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че и нагла, мисли се за безнаказана. Греши!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що ми се струва, че вместо броя на населението, ще се редуцира броя на професорите- пропагандатори?
21
1
 
12
 
! Отговори
Потърпевш преди 1 месец
А когато няколко години ходиш при разни светила и не могат да ти поставят диагноза и накрая е късно, кой да носи отговорност? Аз ли, дето няколко години обикалях и плащах на професори и доценти? Или те, дето гледаха да ми вземат парите ?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЗ АКО ИМАМ ТАКАВА ФИЗИОНОМИЯ НЯМА ДА СЕ ПОКАЖА ПРЕД ХОРАТА
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 2 г. дойде ковида и рака изчезна. Сега ковида изчезна и рака се завърна. Така лиМа, професорке, се развива медицината?
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12 - Свястна храна и без добавки помага. Аз бих казал - режи въглехидрата до абсолютния минимум.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо прегледите не са безпшатни, бе? В Дания са безплатни. На сумати и българи им отлриват рак там.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще лежи в затвора, заклевам се!
15
3
 
11
 
! Отговори
ьяаожгтн преди 1 месец
Айде пак се загрижиха за нашето здраве.Защо не проверявате ***,които ни се продават за "храна",пълни с химии, вода, сега и ларви и щурци на прах ще ни бутат в тях,на безобразни цени,"млечни" продукти,които не са млечни,"хляб",който не е хляб,замърсения въздух,постоянния стрес,който ни причинихте заедно с медиите,за ковидарските хопохондрици не ми пука,но нормалните хора дето ни направихте на маймуни,хората инжектирани насила сексперимент. препарат.Как не го есрам това чудовище и останалите
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо да вземе да отслабне и после да дава акъл, свиня гадна.Не може същество, което нехае за собственото си здраве да светва за чуждото.
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джаба - свърши ли грант-а за ковида, а? Ся минаваме на следващата по ценоразпис ли?
12
1
 
20
 
! Отговори
Lekar преди 1 месец
Профилактиката не е само профилактични прегледи. Необходима е качествена храна с антиоксиданти - витамини А, С, Е, цинк, качествено месо, без химия. Навици на населението да употребява качествени добавки редовно - това е истинската профилактика. Докога размразено с химикали месо ще се представя за прясно - знам го от пациенти. Сирене, кашкавал, мляко ментета от сухо мляко бъкано с косерванти и хормони. Как да няма рак???
11
15
 
7
 
! Отговори
Ганю преди 1 месец
Не искаме профилактика, не искаме ваксини, не искамееееее! Искаме натурално да си боледуваме от всичко що дойде!
10
4
 
10
 
! Отговори
шмatka преди 1 месец
Оф! Пу, пу, пу пу! Плюх си три пъти в пазвата, щото са стреснат и получих сърцебиене като го видох тоз вампирин да са явява пак!
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тази гну-сната пак ли се показва?? след ковид лъжите трябваше да лежи в затвора