Профилактиката е много важна за откриване на рака

Медицината е много напреднала в лечението на ракови заболявания
6 фев 2023 17:45, Анисия Иванова
36
Профилактиката е много важна за откриване на рака
Снимка: Bulgaria ON AIR

Около 3 милиона души заболяват от рак в ЕС всяка година, смъртните случаи са 1,7 милиона годишно. Медицината напредва все повече в лечението, но най-важна остава превенцията.

"Най-добре е да бъде предотвратено едно заболяване - СЗО напомня, че от 1/3 до половината от случаите могат да бъдат предотвратени с превенция. Редовните профилактични прегледи позволяват ранно откриване при най-честите онкологични заболявания - рак на млечната жлеза, на шийката на матката, простата, дебелото черво. Колкото по-рано бъде открито, шансът за успешното лекуване е по-голям", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че раковите клетки са изключително гъвкави и имат много висока склонност към мутации. Оцеляват онези, които са най-добре приспособени към конкретните условия, което ги прави трудни да овладяване.

"Дори и двама души от един пол с еднакво заболяване и в еднакъв стадий няма да имат еднакви тумори. Раковите клетки успяват успешно да се укрият от имунния отговор на организма. Да не забравяме също, че след определена възраст имунната система старее", посочи проф. Александрова.

Вирусологът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че у нас едва една от 5 жени си прави профилактика, а по рак на дебелото черво честотата на заболели в България е по-голяма от тази в други страни в ЕС. В същото време медицината е много напреднала в лечението на ракови заболявания, особено при ранното диагностициране.

"Има сериозна крачка напред. Ако в началото са търсени антитуморни агенти, които да имат широкоспектърно действие, то в края на миналия век бяха създадени вълшебни куршуми, които да атакуват причинителите на болестта, това направи революция в лечението на някои видове левкемии. Методът може да се прилагат точно срещу онези мишени, които тези лекарства биха разпознали. Този век беше създадена имунотепария, която е сериозна крачка напред, да се помогне на имунната система да атакува раковите клетки. Тя най-често се прилага в комбинация с други терапии", каза проф. Александрова.

Тя припомни, че има и одобрена ваксина срещу човешкия папиломен вирус. Разработен е и вариант срещу 9 различни човешки вида папиломен вирус. Но у нас много малко хора избират да се ваксинират.

"Страхът е сериозен проблем. 13% от всички ракови заболявания през 2018 г. са се дължали на инфекциозни агенти, а те могат да се лекуват успешно", категорична е проф. Александрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Милата преди 1 година
И тя тръгнала акъл да дава. Що не обясни на хората, че една от основните причини за рака е затлъстяването и после алкохола и цигарите, червеното боядисано месо и саламите и луканките пълни с бои, химикали и консерванти. Никой не казва колко от болните и починалите са трезвеници и вегетарианци, защото те са малко. Нищо истинско няма, да не говорим за повсеместната лошотия, гняв и агресия, а тя ще спасявала чрез превенция. Осъзнатост и любов към себе си и ближния е нужна, а не празни приказки.
21
1
 
4
 
! Отговори
Български балък преди 1 година
Някой може ли да ми каже какво да правя с QR кода на зеления си сертификат? Заради него се набодох два пъти с Модерна. Май се прекарах, а?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джаба ръзкарши малко тая гуша да фръкнат мазни лиги не знам защо като я видя тази жена се за джаба хахянина от междузвездни войни се сещам като близнаци са.
19
1
 
12
 
! Отговори
Потърпевш преди 1 година
А когато няколко години ходиш при разни светила и не могат да ти поставят диагноза и накрая е късно, кой да носи отговорност? Аз ли, дето няколко години обикалях и плащах на професори и доценти? Или те, дето гледаха да ми вземат парите ?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ АКО ИМАМ ТАКАВА ФИЗИОНОМИЯ НЯМА ДА СЕ ПОКАЖА ПРЕД ХОРАТА
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 2 г. дойде ковида и рака изчезна. Сега ковида изчезна и рака се завърна. Така лиМа, професорке, се развива медицината?
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 - Свястна храна и без добавки помага. Аз бих казал - режи въглехидрата до абсолютния минимум.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо прегледите не са безпшатни, бе? В Дания са безплатни. На сумати и българи им отлриват рак там.
14
3
 
11
 
! Отговори
ьяаожгтн преди 1 година
Айде пак се загрижиха за нашето здраве.Защо не проверявате ***,които ни се продават за "храна",пълни с химии, вода, сега и ларви и щурци на прах ще ни бутат в тях,на безобразни цени,"млечни" продукти,които не са млечни,"хляб",който не е хляб,замърсения въздух,постоянния стрес,който ни причинихте заедно с медиите,за ковидарските хопохондрици не ми пука,но нормалните хора дето ни направихте на маймуни,хората инжектирани насила сексперимент. препарат.Как не го есрам това чудовище и останалите
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо да вземе да отслабне и после да дава акъл, *** гадна.Не може същество, което нехае за собственото си здраве да светва за чуждото.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джаба - свърши ли грант-а за ковида, а? Ся минаваме на следващата по ценоразпис ли?
11
1
 
20
 
! Отговори
Lekar преди 1 година
Профилактиката не е само профилактични прегледи. Необходима е качествена храна с антиоксиданти - витамини А, С, Е, цинк, качествено месо, без химия. Навици на населението да употребява качествени добавки редовно - това е истинската профилактика. Докога размразено с химикали месо ще се представя за прясно - знам го от пациенти. Сирене, кашкавал, мляко ментета от сухо мляко бъкано с косерванти и хормони. Как да няма рак???
10
15
 
7
 
! Отговори
Ганю преди 1 година
Не искаме профилактика, не искаме ваксини, не искамееееее! Искаме натурално да си боледуваме от всичко що дойде!
9
4
 
10
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Оф! Пу, пу, пу пу! Плюх си три пъти в пазвата, щото са стреснат и получих сърцебиене като го видох тоз вампирин да са явява пак!
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тази гну-сната пак ли се показва?? след ковид лъжите трябваше да лежи в затвора
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Радостина, с първо име "професор" вече се е преквалифицирала от ковид експерт, по експерт за ракови заболявани явно.. Няма значение, важно е да е на екрана и да дава мъдри съвети, утре и ветеринарен доктор ще стане, стига да има келепир
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гусииии
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нищо да ти няма, алчниците ще те изментят (и подлудят от стрес), за да точат пари. Как да отида на преглед, като вече изобщо не им вярвам?
4
4
 
11
 
! Отговори
лельо, преди 1 година
КоНвид изворчето взе да пресъхва и се преориентираме, а?
3
7
 
2
 
! Отговори
Германец преди 1 година
*** никога няма да си направи профилактика. Ами ако го чипират? А? А??!!!!