Яйцата ни са най-евтини в ЕС, уверява птицевъд

Най-често у нас влизат яйца от Полша, посочи Ивайло Гълъбов
12 апр 2023 09:30, Красимир Ангелов
39

Яйцата са може би най-важната храна на трапезата за Великден. Защо тази година цената им скочи значително?

"През последните 20 години цените на яйцата са нормални. Те се определят от пазара. През последните два месеца те останаха на постоянни нива и са едни от най-евтините в ЕС", заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на "България сутрин".

Той поясни, че по кода на яйцата можем да разберем от коя държава произхождат те, както и по какъв начин са произведени.

"Всички яйца в България, независимо от технологията на производство, имат високи качества и приблизително еднакви вкусови качества", подчерта гостът. Гълъбов беше категоричен, че у нас "има достатъчно местно производство за задоволяване на родния пазар".

"Ние сме и страна, която изнася около 30 на сто от продукцията си. Най-често у нас влизат яйца от Полша, нямаме внос от РСМ. Яйцата от Украйна не са толкова много, колкото се очакваше", отбеляза той, като допълни, че украинската продукция отговаря на стандартите и е безопасна.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на птицевъдите изтъкна, че "белите и кафявите яйца имат еднаква хранителна стойност и се различават единствено по цвета на черупката".

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХЕЙ,ДРУГАРЮ ГЪЛЪБОВ ДА НЕ ПАДАШ ОТ МАРС?!! ВСИЧКИ СТОКИ В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОДАВАТ НА СВЕТОВНИ ЦЕНИ С ДОБАВЕНА 100% ПЕЧАЛБА!!! НЕ НИ ДРЪНКАЙ "НАЙ-ЕВТИНИТЕ" !!!... А БЕЛИТЕ ЧЕРУПКИ СА ПРИЗНАК ЗА НЕДОСТАТЪЦИ В ХРАНЕНЕТО ВОДЕЩИ ДО ЛИПСА НА ЧЕРВЕНИ ПИГМЕНТИ, НО ОСВЕН ТОВА ИМА И ДРУГ НЕДОСТАТЪК В ХРАНЕНЕТО ВОДЕЩ ДО ТЪНКА ЧЕРУПКА С ПОНИЖЕНА ТВЪРДОСТ - ХВАНАТО МЕЖДУ ПАЛЕЦА И ПОКАЗАЕЦА И СТИСНАТО ЯЙЦЕТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧУПИ, НО МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО С КУПЕНИ ЯЙЦА...
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно някой го е казъл който няма яйца между краката .
22
0
 
0
 
! Отговори
Верноли преди 1 година
Така е ! За това аз като балък си купувам домашни от хора.Чакам цените да станат по-скъпи,като в ЕС/според специалиста птичар/и тогава ще мисля.Не е сложно !Сравнявам заплатите в ЕС и тук+цените на яйцето в ЕС и тук и....си решавам.Аман от лобистки и платени публикации и изяви ! Пийте правилните хапчета бре !!
21
0
 
0
 
! Отговори
33 преди 1 година
Като е така, защо този 1некадърник1 не ходи да си продава яйцата в Испания, Англия и др. държави, нали там са по скъпи. Защото такива мишки-корумпи ще им смачкат бизнеса за 3 дни там.
20
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
10 бр внос от латвия или украина 3.99 лв останалите над 5 ,6 ,7 лв
19
0
 
1
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
В Англия 15 бр са 2,80 лв...лютеница 1,50 лв - 2 броя за 2,60 лв...Тук е ужасно скъпо и ужасно тъпо, особено като даваме трибуна на такива като тоя
18
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Да, без субсидиите, може и да е прав човека. На Запад си субсидират млякото, айцата...тук си субсидираме рапицата...мошеници.
17
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Тия кокошки станаха златни, като в приказката. Снасят зоатни яйца всеки ден. Я си направете сметка, колко печели тоя от една кокошка, ако му снася 200-300 яйца годишно. И какви разходи има за една кокошка?
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя като лъже верва ли си? Тук в Саарбрюкен където живея от 20 години при 3 500 евро заплата купувам яйца на 20 евро цента. А вие взимате ли 7 000 лв заплати че яйцата ви да са по евтини от европейските. Този може би си мисли че никой от вас не ходи в чужбина и незнае цените.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да вярваме на Ивайло Гълъбов, че яйцата ни са едни от най-евтините в ЕС? Има нещо гнило в твърдението или в пазарните механизми - хем яйцата ни били едни от най-евтините в ЕС, хем у нас било пълно с яйца от Полша.
14
0
 
16
 
! Отговори
рижко преди 1 година
и заплатите ни са най-евтини...
13
2
 
4
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Не купувам българска продукция! Не искам бе. Ако трябва си плащам малко повече, но не и българско! Имам мотиви.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
миналият месец вкараха 2 милиона радиоактивни от Украйна , сега са станали на запартъци и са пуснати на пазара . ще пропусна покупката на яйца този Великден ( само на киндери , те и без това са по - евтини )
11
0
 
9
 
! Отговори
PIPI преди 1 година
@утко най-евтини с НАЙ-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ!!!!!! Аре скрий се че да не ти се пръснат двете яйца!!!!!!!!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи на кой етап гледате цена - ако е на цена на производител е въжзможно. При цена търговец надребно от година дабеч не са най-евтините в Европа.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не купувам, не купувайте и вие - освен това държавата не трябва да подпомага фирми които изнасят за някъде си понеже там се продавало по-скъпо, точно обратното трябва да им вземе допълнителната печалба като данъци.
8
3
 
2
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Програмистите с над 3 бона заплата са виновни за инфлацията.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И заплатите ни са най-високи.Ехаааа,здравей живот!
6
0
 
8
 
! Отговори
Вервайте ми преди 1 година
Ама сит на гладен не вярва!
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На когото му е скъпо- да си снася сам.

Спонсорирани публикации