ПП-ДБ изчегъртват със закон всички символи на комунизма

Те внесоха проект, с който искат премахването им от публичните места
18 май 2023 17:00, Стела Стоянова
541
ПП-ДБ изчегъртват със закон всички символи на комунизма

Всички символи от комунистическия режим, включително "лозунги, надписи, знаци, фотоси и всякакви други подобни обекти", да се премахнат от публичните места, предлага законопроект, внесен в НС от "Продължаваме промяната - Демократична България".

ПП-ДБ предлагат въпросните символи да се поставят на публично място, само ако ги придружават указателни табели, които "посочват престъпния характер на режима".

"Когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели, съдържащи следния текст: "Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание", пише в законопроекта.

При установени нарушения съответният областен управител предприема незабавни действия за тяхното отстраняване, предлагат ПП-ДБ.

Още по темата

В законопроекта пише още, че Министерството на образованието и науката, наред с всички държавни и общински органи и публични организации с отношение към политиките в областта на предучилищното и училищното образование, трябва да предприемат действия за привеждане на образователния процес в съответствие с този закон.  

Вносители на законопроекта от страна на "Демократична България" са 19: Мартин Димитров, Атанас Славов, Кристина Петкова, Антоанета Цонева, Илина Мутафчиева, Любен Иванов, Георги Ганев, Ивайло Мирчев, Иван Белчев, Стела Николова, Ивайло Митковски, Свилен Трифонов, Даниела Божинова, Елисавета Белобрадова, Димитър Найденов, Александър Симидчиев, Йордан Иванов, Надежда Йорданова и Владислав Панев.

От страна на "Продължаваме промяната" са само двама: Андрей Гюров и отцепникът от БСП - Явор Божанков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
413
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
безделници нямат работа и само прос-то0-тии разделят обществото сега обстановкатапо различна ли е сега е много по лошо защото не се знае дали ще си жив до утре
412
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До будиновГърция официално поиска тази тертория на мирните преговори в Париж през 1947г.
411
1
 
6
 
! Отговори
Това ли е преди 11 месеца
дневният ред на нас,обикновенните,нормални и трудови хора-"Механизмът за контрол над Главният прокурор...","Изчегъртването на паметниците на комунизма...",и други такива "евроатлантически" или "демократически" простотии???А това,че лятото дойде,че последните две години ходим от избори на избори,че нямаме редовно правителство,че нямаме приет бюджет,че се шири корупция,беззаконие,че ежедневно се сее смърт по-улиците и пътищата от пияни и дрогирани шофьори,едва ли не това няма никакво значение!?!?!
410
5
 
3
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Крайно време е!
409
0
 
4
 
! Отговори
До Скърбящите преди 11 месеца
Те империи си отидоха, ти за един строй. Май си пропускал часове по история, но винаги можеш да се дообразоваш. И днешната каша няма да векува.
408
8
 
2
 
! Отговори
Скърбящите преди 11 месеца
по социализЪмЪ, биха ли обяснили "заащо си отиде този толкова процъфтяващ строй" ? Война ли имаше, някой "освободили ни" ,революция ли......Да сте чули нещо за "НЕДОНОСЧЕ" от Тато ви ? Демокрацията не е за робски души......
407
1
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 11 месеца
Какво да очакваме от ***, които подържат фашистите? С една дума какво да очакваме от фашисти?
406
10
 
3
 
! Отговори
аспарух преди 11 месеца
това отдавна трябваше да стане
405
1
 
0
 
! Отговори
будинов преди 11 месеца
До АнонимеСамо да ти отговоря че си поредния лъжец безбожник,като как видиш ли Гърция щеше да отнеме 10000кв/км при положение че до Лариса всичко беше Българско.И още нещо понеже си *** и в червата в момента все още по тези географски ширини за които ти говоря се говори български диалект от по старото поколение.така че си наври в задното място глупотевините бе *** ***
404
1
 
6
 
! Отговори
BB преди 11 месеца
Ако четът реакциите да знаят ,че заради глупавото предложение на местните а и на други избори гласове нанай
403
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мамините наследници на на крадливи комунисти не могат да изчегъркат миналото си. Следите винаги остават слуги на рогатия.
402
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Малко преиначена една известна от миналото песен: Комунистите родината изграждат, комсомолците след тях рушат......." На Чашков, Атанасов и подобни ще окачат ли табелки с надпис, указващ, че са рептили от престъпния комунистически режим? На ППейците акъл няма да им дойде, той просто им липсва, ДБейците са със силно ограничен такъв. Евгени Бакърджиевци, някой да го помни тоя, дето три пъти не успя да срути Мавзолея? И той се срути не много след това.
401
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За две пари работа не са свършили в сегашното народно събрание. И си мислят че хората ги интересуват паметници, лозунги и т.н. Спряха инфлацията, вдигнаха пенсии, заплати, стандарта на живота и дойде ред да забраняват
400
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само да припомня.Ако съветската армия не беше влязла в Бългрия Гърция щеше да откъсне от България около 10 000 квадратни километра по линията Банско -Хасково.
399
3
 
14
 
! Отговори
Друго Мнение преди 11 месеца
От 27 г живея в САЩ. Вярвам в демокрнацията. Какво е обаче това което правят ПП-ДБ? Какви са тези ултимационни подходи и революционни решения? Действат по същия начин по който действаха и комунистите - отричат и забраняват всичко което не им изнася. В Б-ия има много хора които са израснали и са обвързани със социализма. Дайте право на всички българи за достоен живот. Уважавайте всички българи и наметете начин хем да работите за демокрацията хем да дадете възможност на всеки за достоен живот!
398
1
 
11
 
! Отговори
гноморашковец преди 11 месеца
По-големи символи на комунизма от ГНОМА и Рашков НЯМА!
397
4
 
19
 
! Отговори
.. преди 11 месеца
Да припомня ли че един от "демократите" на ДБ искаше да отнема лекарски лицензии само преди 2 години. За мнения противоречащи на правата хамериканска линия ? И те ще ми говорят за престъпни режими , след като съсипаха храна , здравеопазване и оразование
396
4
 
19
 
! Отговори
.. преди 11 месеца
Какво се учудвате - тия са новите комунисти , но далеч по престъпни от оня "престъпен" режим дето нямаше нито едно дете с наднормено тегло , а половината хамерикански болести ( знаете ги - диабет Т2 , оня синдром, алцхаймер, рак и т.н) бяха екзотика я някой дори не съществуваха - хашимото , еле па при мъже. Въпреки че технологиите практически несъществуваха , стадото беше ЗДРАВО !
395
8
 
14
 
! Отговори
Ние помним преди 11 месеца
Ще ви ядат прасетата в Белене не пипайте паметници, сега слугувате на САЩ, след 10-15 години ще дойдат Русия или Китай, тогава къде ще се скрие Мартинчо например.....
394
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И тия Бате , като ИДИЛ , оскверняват каквото им попадне . Тия шматки , от котилото на И.Й.Костов , освен да събарят друго не знаят , тая партия наречена ДСБ , е една от най-срамните в България . Падението на държавата именно започна от лицето , БАЩАТА НА КОРУПЦИЯТА , негово високоМУШЕННИЧЕСТВО , другаря И. Й. КостоФ !!!По-голяма ''гордост'' , от това влечуго , в България не е имало ...