Предложение: Социалната пенсия за старост да е 276,64 лв. от 1 юли

Увеличението е с 12%, предстои обсъждане
3 юни 2023 19:58, Анисия Иванова
45
Предложение: Социалната пенсия за старост да е 276,64 лв. от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Социалната пенсия за старост да стане 276,64 лв. от 1 юли. Това е заложено в проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия, публикуван за обществено обсъждане.

За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, се предлага размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен със същия процент - 12 на сто, което ще доведе до увеличение на пенсията от 247 лв. на 276,64 лв. месечно, считано от 1 юли 2023 г. 

Срокът за обществени консултации е до 16 юни. 

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

В чл. 100 от КСО е установен начинът за повишаване на размерите на отпуснатите пенсии за трудова дейност. На основание цитираната разпоредба размерът на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2022 г., се увеличава от 1 юли с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната година. През 2022 г. средният осигурителен доход за страната е нараснал с 11 на сто, а по данни на НСИ, хармонизираният индекс на потребителските цени е 13 на сто. Така процентът, определен по реда на чл. 100 от КСО, възлиза на 12 на сто, се посочва в доклада на социалния министър.

През 2022 г. средният осигурителен доход за страната е нараснал с 11 на сто, а по данни на НСИ, хармонизираният индекс на потребителските цени е 13 на сто. Така процентът, определен по реда на чл. 100 от КСО, възлиза на 12 на сто, се посочва в доклада на социалния министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 11 При 15 год. трудов стаж се получава 1/2 минимална пенсия, а не социална пенсия. Социалната пенсия е друго.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До зайкова 39 То и в ЕС има някакъв разумен минимум за получаване на базова пенсия. Не изискват 35-40 год. стаж за базова пенсия. Май само възраст изискват и 10-15 год. стаж. Имам предвид най- ниската пенсия. Който иска хубави пари на старини, той трупа дълъг стаж. Трябва да се премахне изискването за дълъг стаж в Бг, за да се получава минимална пенсия. Подчертавам- минимална пенсия. Хората вече трудно събират нужните години.
34
2
 
0
 
! Отговори
така е за жалост! преди 10 месеца
До Анонимен"""Слагат парите в казана,и с един и същи черпак раздават на всички нуждаещи се.Дори по времето на соца нямаше уравниловка,а това което си допринесъл в системата.Отвратително е да те ощетяват и да обясняват,че нещата щели да се оправят.А нямаме време за чакане.Социални пенсии-към социалните.Разбираемо е,и логично.
33
1
 
1
 
! Отговори
чапата преди 10 месеца
До Анонимен"""Щом жената е образована,отлично знае какви и са отчисленията за пенсия и каква пенсия ще получи.Но е била доволна от "рахата",кръстословиците,а после и на компютрите се играеше покер цял ден.Отскачане по магазините за дефицитни стоки.Не е само твоята позната.Много са.И тук възниква въпроса:защо е дремела на бюрото цял живот?
32
0
 
1
 
! Отговори
зайкова преди 10 месеца
До До предният"""Когато Ви дават парите в плик,бягате веднага в НАП и се осигурявате лично.Защо болшинството от хората нямат проблеми с пенсионирането?Все по-вече ще са хората без пенсия.Няма да имат точки.Затова тази точкова система да се премахне.Дори по Живково време нямаше такава зловеща система.Имаше минимум от 14г.мисля,ако не бъркам.От там нататък ,колкото си работил-толкова.По царско време системата е изисквала 15г.стаж.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да е толкова , че поне да можеш да се храниш нормално . Депутатите си я вдигат с по една минимална всяка година . Нека работят за минимума .
30
0
 
5
 
! Отговори
Жиката преди 10 месеца
Евроуспехи!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може да ви се стори много чудно, но имам позната, която се е пенсионирала преди почти 9 години като специалист в висше образование, с 38 години трудов стаж по специалността й, в учреждение на бюджетна издръжка. Пенсията на тази жена е 467 лв. Осигуровките й са били редовно внасяни, но размерът им е бил определян от държавата.
28
0
 
5
 
! Отговори
До До предният /27/ преди 10 месеца
Случвало се е и през соца. Преди време почина мой възрастен познат. Години наред се мъчи да докаже, че след като е завършил са го изпратили по разпределение да работи в счетоводството на едно ДЗС /Държавно земеделски стопанство/. Оказа се, че е станало точно така, както ти казваш. Обаче няма никакви запазени документи и той не можа да докаже, че е работил там. Всички хора, които помнеше, бяха починали. Така си и остана, с няколко години по-малко трудов стаж, а човекът ги е изработил съвестно.
27
0
 
12
 
! Отговори
Споко преди 10 месеца
от Сега Трудещите се ги Чакат 0 лева от Частните Пенсионни Фондове, които до тогава ще са се Изпарили с Кеша като КТБ...
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До предният Говора с шефа и казва че не може висока заплата че трябва да плаща осигоровка. Кой е виновен
25
3
 
18
 
! Отговори
До предният преди 10 месеца
Има счетоводно врътки, по документи му излиза че са плащани осигуровките, но след , 40-60 години труд отиваш и ти казва няма ..по точка Еди коя си. Нямаш право на пенсия не си плащал и тогава търсиш работодателя..ако го има....нищо не знаете за законите. Прецакани са само тези които работят чесно.
24
16
 
6
 
! Отговори
КОЙТО НЕ СЕ Е ТРУДИЛ преди 10 месеца
И НЕ Е ПЛАЩАЛ ОСИГУРОВКИ >>> НИКАКВИ ПЕНСИИ ЗА ТАКИВА ТАРИКАТИ
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Euroslayer29 Не плащат труда и какво очакват. Като внесат чужденци е добре за тях че цените им са ниски но не и за бг.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 16 Няма работа не дават заплати. Само дигат цените но не компенсират с по-високи заплати и места
21
2
 
13
 
! Отговори
Euroslayer29 преди 10 месеца
Бачкат само глупаците!
20
5
 
18
 
! Отговори
отСидниАвстралия преди 10 месеца
Проблема е че когато си се осигурявал на младини, 100 лева тогава са станали равни на 1 лев когато се пенсионираш. И кво правим?
19
10
 
11
 
! Отговори
Е и? преди 10 месеца
141 евро пенсия в ЕСССР има лЕ?
18
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма "социална пенсия", пенсията е ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ за положения през годините труд, наречен "трудов стаж". Тези, които не са се трудили или не са се осигурявали НЯМАТ ПРИНОС към НОИ и не трябва да получават от парите на хората, които са РАБОТИЛИ, да им дават социални помощи от социалното министерство, не от доходите на хората, които са работили.
17
5
 
25
 
! Отговори
Чудно преди 10 месеца
Те тези мизерии и за турско погребение не стигат.