Пострадалите от наводненията ще получат помощ още този месец

Тя ще е до 1512 лв., съобщи министър Шалапатова
17 юни 2023 15:52, Елка Василева
10
Пострадалите от наводненията ще получат помощ още този месец
Снимка: архив, БГНЕС

„Министерството на труда и социалната политика създаде организация още в рамките на този месец пострадалите от наводненията в страната домакинства да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. Сумата ще бъде отпусната на нуждаещите се веднага след одобрение на заявленията им от страна на Агенцията за социално подпомагане.“ Това съобщи пред журналисти министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на работното си при посещение в Берковица.

Още по темата
„От тази година размерът на еднократната помощ е обвързан с линията на бедност и сумата може  да покрие крайно належащите разходи на пострадалите домакинства. Това са стоки от първа необходимост като питейна вода, лекарства, храна“, отбеляза министър Шалапатова.

Тя припомни, че още от началото на бедствията социалните работници към Дирекции „Социално подпомагане“ започнаха посещения в домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на потребностите им и да им съдействат за подаване на заявления за подкрепа. „Оценени бяха не само битовите нужди, но и емоционалното и психическо състояние на пострадалите. Нашата цел бе да им покажем, че могат да бъдат спокойни, защото държавните институции, местната и областната власт, доброволците ще бъдем до тях и ще отговорим цялостно на техните нужди“, заяви Иванка Шалапатова.

Тя съобщи, че успоредно с паричната помощ е стартирана възможност за подкрепа на семействата от засегнатите региони и чрез Агенцията по заетостта. „По заявка на общината и с финансиране от Министерството на труда и социалната политика безработни хора ще помогнат на засегнатите домакинства с дейности като почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди. При необходимост имаме готовност за ангажирането на допълнителни хора“, обясни министърът на труда и социалната политика.

Иванка Шалапатова увери, че е създадена пълна мобилизация и сътрудничество между институциите на национално и местно ниво. „Министерството на труда и социалната политика е в координация с министър-председателя, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, местната и областната управа, хуманитарни и доброволчески организации. Структурите на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта са в постоянна готовност да предоставят на пострадалите хора всички възможности на социалната система и да отговорят на нововъзникнали потребности“, подчерта министър Шалапатова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
5
 
! Отговори
А ПО КОЛКО преди 10 месеца
ПОЛУЧИХА ХОРАТА ОТ КАРЛОВСКО ?
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво! Едно от малкото правителства което раздава помощи и се грижи за бедстващите!
7
1
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 10 месеца
Юруш на авантата - 1500 лв. чиста пичалба :)))
6
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 10 месеца
по 40 лева на човек а хората на Бойко се чудят Урсус ли или Брабус
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И защо? Застраховки няма ли за тази работа?
4
0
 
12
 
! Отговори
Човек преди 10 месеца
Важно е да има за украинците.
3
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
пари на кмет не се дават къде са климатиците за карловските села мислетепо изборите защото сега вече е късно
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Горките хора! Тази помощ ще им стигне само за 1 хладилник и 1 микровълнова.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
колкото получиха и хората от карловско