Детска безопасност: Как да изберем столче за колата?

Децата да се возят с гръб към движението
28 авг 2023 09:35, Анисия Иванова
9

За да изберем правилно детско столче за автомобила ни, първо трябва да видим указанията за използване на столчето, а след това допълнително да потърсим информация за артикула на страницата на конкретния производител, където често има и видеоклипове с краш тестове.

Това посъветваха основателите на "Деца на борда" Радослава Митрова и Милена Захариева в предаването "България сутрин". По думите на Захариева цената при избор на детско столче не трябва да е водеща.

"На пазара има сигурни столчета за малко пари и такива, които не са се доказали, но за много пари. Едно столче, за да предпази детето ни в катастрофа и да сме спокойни, трябва да е подходящо за детето, да е правилно монтирано в колата, да не е модифицирано и да е доказало свойствата си", обясни тя.

Тя подчерта, че децата до 7-годишна възраст трябва да се возят в столче в обратна на движението посока.

"Не трябва да забравяме, че шофирането е едно от най-опасните неща, които правим ежедневно", каза Захариева, според която у нас няма много хора, които да разбират от детски столчета.

Тя изтъкна, че е важно децата да са в столчета, дори и когато са големи, тъй като тогава става въпрос за правилно поставяне на колана и това той да не минава през врата на детето.

"Нашият живот е такъв, че винаги сме в колата и коланите са основното изобретение, което е доказано при катастрофи. Всеки човек и предмет трябва да са правилно обезопасени, за да няма травми при рязка маневра или катастрофа", поясни Милена Захариева.

Тя допълни, че примерът, който се дава на децата, е важен, тъй като един ден и те ще станат родители и шофьори.

"Не може да си позволим всеки от нас са демонстрира поведение, което е застрашаващо живота, да имаме инфлуенсъри, които демонстрират непрекъснато погазване на правила. Те неглижират темата за детската безопасност, която е практически животозастрашаваща. Всеки път, когато се опитвам да пресека на червено, някъде някое дете ще ме види и ще реши, че трябва да го направи също", допълни Захариева.

Според Радослава Митрова не е работа на родителите да тестват сигурността на столчетата.

"Когато избирате столче, не питайте в групите мамите откъде си избират столче и кои столчета са сигурни", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че често родителите правят грешката как да се вози детето им и често, за да не го возят с гръб към движението, оправданието е, че на детето не му е удобно. И допълни че не се препоръчва возене на детето в столче по посока на движението. Причината е, че главата им е все още по-голяма, а вратът не е укрепнал и при челен удар травмите могат да бъдат много големи. Когато детето се вози обратно на движението, се избягва т.нар. камшичен удар.

Радослава Митрова заяви, че е позволено децата да се возят на предната седалка, стига да са в столче и пасажерската въздушна възглавница да е изключена. Тя поясни също, че столчето трябва да е и подходящо за ръста на детето – според закона децата трябва да се возят в столче до достигане на 150 см височина или до 12-годишна възраст.

Тя даде пример, че в Норвегия е прибегнато до "пропаганда" относно културата на возене на деца в колата. Според нея, ако се въведе ограничение за шофиране до 30 км/час в града, за ефекта от това трябва да мине много време, тъй като и градът трябва да бъде приспособен за такава скорост. Димитрова припомни, че при 50 км/час шофиране в града, превишаващите това ограничение все още са много.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам как е при вас, мога да ви кажа как е в Испания. Ако малко дете не е пристегнато, глобата е 450 евро. Ако я платиш до 3 седмици 50% отстъпка. Ако спрат таксито, и дете пътува без столче, глобата е за пасажера /родителя, не за такс.шофьор. хората могат да си намеряг столче, оставено до кофите, в уебсайтове - безплатно или почти без пари, познати да им го дадат. При наемане на кола ви одират поне 30 до 60 евро на седмица наем на столче. Има толкова много столчета, че не си струва риска без
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази ще е председателката на сдружението на детските столчета за коли. Само председатели в таа България бе.
7
0
 
3
 
! Отговори
Св преди 7 месеца
Че има правописна грешка е ясно - не е 7 год. възраст, а 7 месечна възраст и то в кош за кола (което се ползва най-много до 1 год.). После столчето е за напред. То и няма как да го вържеш, нито с колан, нито с ISOFIX. Но, че и това е реклама на "скъпите" столчета е също ясно. Достатъчно след 4-5 год. възраст е едно "бустерче" - повдигаща седалка за 30-40 лв. което го повдига, да не му минава през гушата. Че има хора и под 150 см възрастни, и те ли трябва да се возят в такива седалки?
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абв те свга на по 12 влизат в пубертета, вие в столчета искате да ги возим. Също така не съм видял майка да си вози малкото дете обратно на движението, за да не го вижда кво се случва с него. Отпред не става заради възглавницата, ама не и да не го виждаш кво си пъха в устата докато се вози. Да им слагат на вратници като във Ф1
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Навремето знаете ли как беше? Бяхме деца и всяка събота сутринта по тъмно тръгваме на семейна разходка с Москвича по други градове по морета, по планини и където се сетите. Такова нещо като колани не нямаше. Бащата кара и си пуши цигарата, майката на предната седалка е навигатор и гледа хартиената карта с начертания маршрут. А ние децата на задната седалка подскачаме и играем. Москвича си върви със 80-90км и на никой не му пука. Щастливо детство. Господ ние пазил!
4
0
 
2
 
! Отговори
?! преди 7 месеца
Само като видя как със започването как разсъждава?! Чудя се какво ли ще последва.На пазара има сигурни столчета за малко пари и такива, които не са се доказали
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Темата е комплексна. Бритакс са най-добрите. Само луд може да ги купи от България, разбира се, при условие че в Амазон са на 1/3-1/4 от цената тук, когато ги хванете на промоция и имате Прайм. Аз слушам какво казват Бритакс, а не изтървани български ceляци без 2лв. в джоба. Разбира се, безопасността на движение е мит и глупост за разни нашененци. Например- имам вила до София и масово си возят децата на 3г. местните отпред без никакви предпазни средства. В ЕС влизаш в затвора при подобно поведени
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АРЕ ПАК ЕКСПЕРТИТЕ СЕ ИЗЗЗСРРРАХА! Как ще сложиш 6 годишно с гръб към движението?????? КАК ЩЕ СЕ СЪБЕРЕ???? КОЕ СТОЛЧЕ ЗА ШЕСТ ГОДИШНО ВЪОБЩЕ ПОЗВОЛЯВА ТАКЪВ МОНТАЖ????
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
стига глупости, пишете болните от куку, ошамарените жени и пияниците за днес колко са или е рано ? :))))

Спонсорирани публикации