Сабетай Майер - как един евреин разказва с надежда от лагера

Книгата е събрана от неговите тетрадки
4 сеп 2023 19:00, Стела Стоянова
8
Сабетай Майер - как един евреин разказва с надежда от лагера
Снимка Личен архив

„1943. Дневник на един мобилизиран евреин“ е новоизлязла книга, събрана от тетрадките на Сабетай Майер, благодарение на неговите близки и главно на дъщеря му Мира Майер. Тя разказва за живота на един човек, все още млад и неочаквано взет в лагер, и е събрана от неговите тетрадки.

Критици пишат, че тя има много общо с филма „Животът е прекрасен“ на Роберто Бенини /с три награди „Оскар“, 1997/, в която един млад човек прави записки в лагер по времето на Холокоста с надеждата все още да бъде щастлив и да оцелее.

В предговора на  дневника дъщря му Мира Майер пише, че четири от тетрадките на нейния баща са прибрани от Държавна сигурност и изчезват през 1961 година. Не се знае какво се е случило с тях.

Когато идва съобщението за мобилизирането авторът си казва „мен ми се струваше, защото беше за първи път, че отивах на курорт“, „нима не ми омръзна да стоя в кафенето“ и дори „отпразнува деня на заминаването“.

"Сред този оптимизъм и светлина, които заглушават сирените на трагедията, изведнъж се замисляш за биографичната линия в дневника, и въобще за тази линия на писмата и писането на ръка като друга линия, в която хубавото на живота се пренася, за да може да оцелее. Книгата не е само реставрация на историята на трудовите лагери и мобилизации, не е и само литература – тя е като говорене, което слушаш, защото в нейната биографична линия се носи и твоята собствена притча, притчата за човешкото – нещо, което авторът постига чрез начина, по който представя своя къс реалност", пише критикът Веселина Василева.

 „Най-интересното е, че винаги, когато ще има наказание…“, казва Майер в края на книгата „…ще има и някое събитие от такова голямо естество, което ще ни накара да забравим изцяло унижението.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
6 особено,на палестински деца.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредната изсмукана от пръстите лъжа
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А нещо за избиване на палестинците има ли?
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А разказче за над милион немци в лагерите на айзенхауер край Рейн?
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вижте разказа за дневника на едно руско дете - Татяна Николаевна Савичева от Сталинград , по време на нацистката обсада на Сталинград, тази тетрадка , дава пъзел картината на случилото се в Сталинград през ВСВ!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето ви реален случай , написан в тетрадка, от дете(Таня Савичева) от Сталинград по време на нацистката обсада: https://wikiwand/bg/%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D1%8F_%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В коя войска е мобилизиран в какъв лагер е затворен каква държавна сигурност му е взела тедрадките.....абсолютна мглъ. Нема да я четем.