Заради по-слаба реколта: Виното и ракията поскъпват

Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество
10 сеп 2023 11:50, Нели Христова
114
Заради по-слаба реколта: Виното и ракията поскъпват
Снимка: БГНЕС

Производители на грозде сигнализират за слаба реколта и ниско качество у нас тази година. Такава е ситуацията с масивите на Иван Щипков в пловдивското село Житница. Според него ни очакват по-скъпо вино и ракия.

"Сравнително трудна година с гроздето и за страната, и за нас. Климатичните условия през пролетта до края на юни бяха доста критични за опазването на реколтата. Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество на гроздето. Ако стопаните не са направили поливки, не виждам как могат да получат качество и количество", казва Иван Щипков, производител на грозде.

Той очаква да набере по-малко грозде тази година, а цената му да бъде по-висока.

"Към момента цените са по-добри в сравнение с миналата година, надявам се да се запази тази тенденция и в бъдеще. Сорт "Каберне Совиньон" беше около 80 стотинки за килограм. Тази година тенденцията да продаваме този сорт е около 1-1,20 лв. Препарати, торове, заплати също се вдигнаха и това допринася за високата цена на гроздето", обясни Иван Щипков пред bTV.

Поскъпването ще има и при бялото грозде на Иван. Миналата година то е било около 1,20 лв за килограм, а тази се очаква да се продава за 1,40-1,50 лв. за килограм. Въпреки това, според него има търсене и интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
Единствения начин ракията да поскъпне е ако реколтата от захарна тръстика в Латинска Америка е слаба и спирта поскъпне.
107
0
 
0
 
! Отговори
болиме... преди 7 месеца
че пием уиски!
106
0
 
0
 
! Отговори
Един НЕхакер преди 7 месеца
Тогава ще пием вносно вино и вносно уиски :) Винаги има алтернатива срещу спекулата!
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След 1944г. СССР влезе на земите Български! Под заповед на Сталин въведоха крепостничеството - Колхозите - ТКЗСетата, иззеха земите на Българина и тия които не си даваха земята ги наричаха Кулаци и ги избиха в Концлагерите. След 1989 година Комунистите с изкъртените кожички на чурчулетата станаха собственици на ТКЗСетата и сега те Управляват и те търгуват производството на Всичко в Така нареченото наужким Българско Селско Стопанство!
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде де - по-слаба била реколтата на грозде Миналата година зърнопроизводителите ревнаха, че реколтата на пшеница и царевица била по-слаба и поискаха 40% помощ от държавата. Ама ПП-правителството задържа украинската пшеница,сетне и слънчогледа и житото стана 40% по-евтино, така че държавата спести исканата дотация. Зърнопроизводителите вдигнаха вой до небето, а не се знае как и къде продадоха миналогодишната реколта. Цените се вдигат само в България и го отнасяме ние. Г-н премиер,намесете се!
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Домашните Производителите на Ракия не са виновни... Виновни са Паричните Търговци и Химическите производители на ужким Бира, ужким Вино и Ужким Ракия!
102
0
 
0
 
! Отговори
Валери преди 7 месеца
Всяка година по това време производителите започват да говорят че времето било неблагоприятно, слаба била реколтата и как продукцията им щяла да постъпне! Ами то на българското селско стопанство му пречат и четирите годишни времена!
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Пенчо Че то 8 тона ... за домашно ползване бе, колега ...
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 95 - Ами виж - сигурен съм, че вие имате други ценности, ама ... гелй си работаа и бгай из Юропата, стаа ли?
99
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
a Михайлина Паякова какво мисли по въпроса
98
0
 
0
 
! Отговори
НЕма страшно! преди 7 месеца
Сварихме си ракийка за зимния сезон,догодина пак :)
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пет са стълбите за активно търсене и те са едно: Вяра в Ракията!, Енергия от Ракията!, Бдителност на Очите - "Кой е произвел Ракията", Съсредоточаване и Мъдрост на Очите ти към Дама след пиене на Тракийска Ракия поднесена от Тракийка! Те се раждат, когато пасивното търпение на Боздугана ти, след изпиване на първата Чаша - горе в Небето, мине в активно състояние и започва да работи върху органите на невидимите притегателни излъчвания на Дамата Тракийка! И пееш "Ооо Сийке! Ела на Моя Тракийке!
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като знаеш каква пречка са желанията да пиеш Ракия, отвикни да харчиш себе си за тая домашна Ракия, защото желанията отвличат най-скъпото от всички сили по време като пиеме домашна Ракия. Когато ме нападне желание да пия Ракия и ти не можеш да го отпъдиш с усилие на мисълта, събери своята воля и мисъл върху Слънчевия Възел и насочи нагоре към главата си силите, излъчващи от там и влез а Кръчмата като Горд Петел и си поръчай Ракия да ти донесе някоя Т+Ракийка от Т+Ракия!
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Учи се да познаваш широките пътища на човешкото страдание и ти ще разбереш. че страданието се ражда от Желанието да пиеш Ракия. Страдаме, когато желаем и не постигаме желаното с пиене на Ракия. Страдаме, защото не знаем какво желаем, когато пием Ракия?
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е те сега вече *** е излезе на площадите. Взимат му най скъпото - ракийката.
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В магазините няма алкохол от плодове! Като почнеш от бира и вина и ракии и стигнеш до най скъпите водки и отлежали уискита- всичко се прави от спирт, вода, боя и есенции. Като ключа са именно есенциите. Тези специални химически добавки които придават вкуса и аромата. Има химици и цели лаборатории които само с това се занимават - да разработват синтетични вкусове и аромати. Те вече ви правят колбаси без месо и сирена без мляко пък вие си милите че пиете ракия, бира и вино. хаха
92
0
 
0
 
! Отговори
Активист преди 7 месеца
Да се пие ракия е противоконституционно. Трябвало само уиски да се пие . Ако ще и най евтиното. И да не сте посмели да си купувате руска водка.
91
0
 
0
 
! Отговори
Гатанка преди 7 месеца
Тая година няма грам грозде. Ресатане се опраши и падна. Дръвчетата изсъхнаха на 90 процента неизвестни от какво . Доматите ги хвана нещо като вирус. Това е вняколко села . Горе долу в една линия . Около осемдесет километра . Оцеля само което е под покрив някакъв. Ха сега де що е то?
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Калта е видимото. Прахът е създаденото отвън. Сенките са създаденото отвътре. Мрежата е изкушението. Вихърът е Грехът. Отраженията са формите на долните области под пъпа, а Сърцето по време, когато пиеме Ракия, да стои над всички Области. Растете като помагате на другите, оплодявайте жената във вас, синове на Неплодието. Множете се в излияния на Милостта и Разливане на Благодат!
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чекайте малко,ракията се вари с миналогишна комина ,значи няма нищо общо с таз годишната реколта.Значи не трябва да поскъпва.