Национален протест в София за запазване на въгледобива и срещу затваряне на мощности

Митинг-шествието е под надслов "Ясно и сигурно енергийно бъдеще на България"
19 сеп 2023 07:08, Елка Василева
135
Национален протест в София за запазване на въгледобива и срещу затваряне на мощности
Снимка: архив, БГНЕС

Миньори и енергетици се събират днес от 11:30 ч. в София на митинг-шествие под надслов "Ясно и сигурно енергийно бъдеще на България". Акцията е организирана от Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" и Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ). Протестът е за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на мощности във въглищния сектор, съобщиха преди дни от двата синдиката. КТ "Подкрепа" и КНСБ имат възражения по отношение на начина, по който се провеждат обсъжданията за териториалните планове за справедлив преход (ТПСП).

Още по темата
По информация на синдикатите шествието ще започне от пл. „Свети Александър Невски” в 11:30 ч. в София. Участниците ще преминат през ул. „Оборище”, ул. „Георги С. Раковски”, бул. „Цар Освободител” и бул. „Княз Александър Дондуков”, за да стигнат до официалния вход на Министерския съвет, където от 12:00 ще се проведе национален протестен митинг.
 
От КНСБ и КТ "Подкрепа" се опасяват от закриване на работни места. Така, както е в териториалните планове, първоначално се предвижда да бъдат застрашени около 12 000 работни места в комплекса "Марица Изток", каза за БТА Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ. Тенденцията е след 2030 г. да станат 15 000. До 100 000 може да са застрашените индиректните работни места, добави той. По думите му обществеността в Перник и Кюстендил също има отрицателно становище за ТПСП на двете области.
 
Вълчев каза, че има очаквания за среща с премиера акад. Николай Денков, на която "в спокоен тон, ако е възможно, да се обсъди, да видим какво прави властта". Надяваме се да очертаем каква е картината и какво е бъдещето, посочи също той. На 9 септември министър-председателят Денков обяви, че Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството са публикували плановете за териториално развитие на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. По думите му над 2 млрд. лв. европейски средства ще бъдат насочени за трите района.
(БТА, Борислава Бибиновска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оставка!
66
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прави са.Някакви искат ние да стоим на тъмно и студено,за да може Камилата Харис да диша чист въздух на другия край на света.Обаче тя ще е на светло и в разкош докато ние тънем в мизерия.
65
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И как може да е ясно и сигурно енергийното ни бъдеще, като не зависи от нас? Не разполагаме ссъс собствени ресурси, а ЕС не дава да ползваме ефтините руски, та сега, че вием срещу луната.
64
6
 
11
 
! Отговори
Галя от посолствоТО преди 7 месеца
До револвеНе е така и простия преглед в сайта на ЕСО го доказва. Единствено внасяме ток. При авария и прозвъняваме на авариен телефон се оказва, че половин Бг е без ток. Гарантирано от Подмяната, и специален успех на асенА. Перлите и еднорозите осигуряват 30 % и то за " подходящите " фирми. Останалото са мечти
63
12
 
5
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 7 месеца
Това хората на Ковачки ли са?За един приятел питам!
62
17
 
11
 
! Отговори
хгл преди 7 месеца
Всички червени сектори се активизираха,това си е чист опит за преврат,малко закъснял,9-ти Септември мина!Вижте партиите,почти няма неРуска,а държавата от 45-та е в орбитата на руското блато...е как да стане европейски стандарта???
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре държавата спира помощите и те си плащат глобите тия тецове..!
60
6
 
5
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 7 месеца
До Галя от посолствоТО произвеждаме много повече от това, което ползваме и то с големите ни кражби. Реално продаваме супер евтин ток на Сърбия и Румъния, които на наш гръб правят тежка промишленост и печелят. Будала ток прави, юнак коли продава.
59
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Време е американската сглобка да падне
58
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има опасност България да стане европейска държава. Това не трябва да се допуска . Затова стачка.
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съд за л.екето Кирил Петков, който иска да ликвидира въгледобива ни!
56
3
 
8
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 месеца
Бойко ке се върне на бел кон. 2500-та година.
55
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълна подкрепа, подкрепяме протеста!
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко правят да върнат Бойко,Доган и Радев. Мафията е на ход.
53
4
 
13
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 7 месеца
Зърнопроизводители + миньори със съвпадащи протести? Майдан срещу правителството на Поредните Продажници на Кирчо случайника в близко бъдеще виждам аз.
52
9
 
5
 
! Отговори
Протестирам преди 7 месеца
срещу протестите,провеждащи се по този начин.Защо блокират пътища?Така блокират цялата икономика.Да блокират в София правителството,Народното събрание...посолства...Като имат в повече зърно,да направят дъмпинг на украинското,та да ги подкрепи народът...И защо никоя партия не взема отношение към протеста...
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бати Боко се активизира, всичко е политизирано хора, нощи случайно няма
50
6
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 7 месеца
тия новите не само крадът ама и държавата ще разсипят
49
3
 
22
 
! Отговори
Галя от посолствоТО преди 7 месеца
Както и всичко и това е спазарено с асена.в ( финансовия министър). Ще се плаща скъп ток България е превърната от производител на ток във внасяща ток . Зимата ще е интересна
48
24
 
5
 
! Отговори
Тобо Баретата преди 7 месеца
54 Това което правите се нарича метеж или насилствено вземане на властта чрез държавен преврат вие сте организирана терористична група внимавайте да не се наложи да ви лекуваме с колегите от СОБТ!