Енергетиците кротнаха, зърнарите умуват, надигнаха се пчеларите

Тях ги застрашава освен Украйна и Китай
Обновена: 20 сеп 2023 14:29 | 20 сеп 2023 14:08, Петър Бойчев
28
Енергетиците кротнаха, зърнарите умуват, надигнаха се пчеларите
Снимка БГНЕС

Напрегнато е тези дни пред Министерския съвет. След като енергетиците вече се разбраха с правителството, а зърнарите умуват да продължат ли протеста, на дневен ред излязоха пчеларите.

Те са на протест пред земеделското министерство. Твърдят, че складовете им са пълни, но проблемът не е само в украинския внос, но и вносът от други страни, включително и на нискокачествен китайски мед, предава БНТ.

Производителите не могат да реализират продукцията си и от миналата година въпреки ниската изкупна цена. Имат нужда от средства, за да подготвят пчелните семейства за зимата.

"Ако през 2003 г. медът в България се изкупуваше на 3,20 лв., в момента се говори също за такава изкупна цена, даже не се купува. Складовете на пчеларите са пълни, застоява миналогодишен мед и пазарът е блокиран", коментира Даниела Чолибиева от Съюза на българските пчелари - Шумен.

По думите на Радослав Ночев от асоциация "Акция" количеството мед, което застоява в момента, вероятно е стигнало до 10 000 тона.

"Моделът на финансиране като цяло в ЕС е доста несправедлив по отношение на пчеларството и ние сме изоставени в момента на произвола на съдбата", обясни Ночев.

Затова пчеларите искат бързо изплащане на подадените заявления, настояват и за безлихвено кредитиране за бранша. В декларация искат още България да информира Европейската комисия за тежкото положение на сектора.

Искат и работна група за промени на Наредба 8 за инвестициите в пчеларството.

Земеделският министър Кирил Вътев слезе при протестиращите пчелари и покани техни представители на среща.

Тракторите край София остават в протестна готовност. Земеделските производители очакват меморандума от властта, за да видят неговото съдържание, ако то удовлетворява техните искания и договорките от снощи са спазени, то те ще подпишат документа. Ако имат забележки, протестът ще продължи, предава bTV.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Китайвноспчеларивътев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В БЪЛГАРИЯ МАФИОТСКИ СТРОКТУРИ ДОСТА МНОГО,,,,, зърнари, пчелари, овущари, кокошкари ,животнари и тем подобна *** ВСИЧКИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА ,,Получаващи милиарди евро субсидии.
26
0
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 7 месеца
До Дончо 14 Данчо, за кои продажници става въпрос ? За русофилите или за русофобите , че са два вида.
25
0
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 7 месеца
Нищо чудно.Като дадеш пари на едни и други се нареждат на опашката.Лавината тръгна.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До края на месеца очакваме протести на рибарите, на лозарите и на гъбарите
23
0
 
3
 
! Отговори
Баба Медовинка преди 7 месеца
Яаа, 3 лева изкупна и 14 лева на дребно (и то 0.900 кг.). Номенкалтурата яко ***.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
от ЕС печелят шепа олигарси-продажници и подхвърлят по нещо и на такива тролейбусчета като 21,а губи цял един народ - примери много - при ЕС се чува само -закривай,вредно е,не е еко,не ви трябва дайте го на окрайна,само ви събира прах,подарете реактори,спрете тецове,аеци ,върнете се в каменната ера,а ние ще ви продаваме на тройни цени,тук не ви вървят доматите-ето ви пластмасови...
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вие представяте ли си ги тези феодали да искат да излезнем от ЕС както викат Възраждане? Хо-хо-хо
20
1
 
9
 
! Отговори
баце преди 7 месеца
продукцията им застоявала... а в същото време като си купиш 1 буркан с мед от кой да е магазин или уличен търговец... и той меда разреден, та разреден.Да спрат да са на принципа "ден година храни" и ще потръгне бизнеса.Сичко у тая държава е мафия и скатаване!
19
2
 
14
 
! Отговори
Тъй, де! преди 7 месеца
На пчеларите zърнарите им избиха пчелите с повсеместното пръскане с пестциди!
18
0
 
3
 
! Отговори
Samo minavam преди 7 месеца
В Територията е спокойно и кражбата, продължава по план. Лошото е, че не се дели на едно и трябва, много да се щипе
17
2
 
8
 
! Отговори
До Дончо преди 7 месеца
Българският народ да се обедини и да измете продажниците."Няма как да се обедини народа,защото за едни продажници са краварите,а за други русофилите.
16
2
 
6
 
! Отговори
Сега пчеларите преди 7 месеца
Да ревнат,че украинците,а не българските земеделци им тровят пчелите.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кире, нали щеше да вкарваш Бойко в затвора? Що стана?
14
2
 
10
 
! Отговори
Дончо преди 7 месеца
Докато народа не се обедини и измете продажниците , нищо добро не ни чака.
13
0
 
10
 
! Отговори
Умни&красиви D-б преди 7 месеца
Divide et imperia! Продажни политици, продажни и алчни олигарси, а отрудените и употребени работници - кучета ги яли! Хак да име, е докато не хванат сопите!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Време е правителството да се разтуря.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разделяй и владей. На никой не му пука за България и за българския народ.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 9Цените на БГ меда се дължи на анти-производствената политика, където акциза е свръх висок за да може да се реализират зделки с други държави с цел печалба на единици като Борисов. А инъче затваряне на границите ще реши всички проблеми, ама няма как да стане.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Твърдят, че складовете им са пълни, но проблемът не е само в украинския внос, но и вносът от други страни, включително и на нискокачествен китайски мед, )))Е,кво излаза,дай да се затворим и никаква стока от света да не влаза у България,да си хапваме скъпите храни на БГ Земеделци и да се усмихваме умно,така ли?Много интересно ,обаче Китай им подбива цената на медс а е на хиляди км и въпреки това китайците са на печалба .
8
4
 
9
 
! Отговори
MNENIE преди 7 месеца
Гнома си подаде оставка , трябва да се изгони от Парламента . Кирил Петков е наред , но той има повод за Празнуване - наследник . Тагарев се опитва да оцелее , Президента Радев гледа Сейра и ги мачка . Цирк - Всички Депутати започнаха да се возят със Сини Буркани до роднините си .Това Сборище на Наказателно Освободени Хора , поради душевни Болести , трябва да се СПРЕ .

Спонсорирани публикации