Земеделци: Единни сме, премиерът взе първия изпит

Краят беше добър за всички, смятат те
21 сеп 2023 12:00, Анисия Иванова
33

Недоволството на земеделците приключи след три дни протести, дълги часове преговори и накрая с подписан меморандум. Протестиращите и управляващите се разбраха, а премиерът акад. Николай Денков се извини на земеделците, че ги нарече "терористи".

"Няма как да искаш 100% удовлетвореност, но се доближаваме до почти всичко, което сме искали. Имаше няколко неща, с които направихме компромис. Отстъпихме в категоричността за забрана на сухо мляко, мед, плодове и зеленчуци. В рамките на следващите два месеца ще има забрана за внасяне на слънчоглед, дотогава трябва да се уточнят квотите", коментира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев в студиото на "България сутрин".

Той не е съгласен с мнението, че производителите в България продават прекалено скъпо. По думите му цените са абсолютно адекватни.

Финансовото министерство отпуска още 63 млн. лв. за компенсации за земеделските стопани. Караколев уточни, че те са част от 213 млн. лв., които са предвидени за около 40 хил. земеделски стопани.

"Това е втори транш от т.нар. "украинска помощ". Ще бъде изплатен целият транш до края на септември. Договорихме и де минимис за всички малки и средни земеделски стопанства в размер на 47,5 млн. лв. Оказва се, че Министерството на земеделието не е стигнало до споразумение с администрацията на Министерството на финансите за отпускане на тези средства. Националните доплащания за всички животновъди сега ще бъдат платени до края на октомври", обясни Караколев.

Според него земеделската общност е показала, че може да бъде обединена. "Всички организации са аполитизирани, нито един от нашите лозунги не е бил политически и не е бил свързан с оставки на когото и да е", обърна внимание Караколев.

"Ускорихме редица други процеси, които бяха заложени в нашия меморандум, и показахме на правителството, че няма да има търпимост, когато няма диалог. Оказа се, че липсата на диалог доведе до голяма част от напрежението. Премиерът и земеделският министър си взеха първия изпит по комуникацията", заяви на свой ред председателят от Националната асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът добави, че в меморандума се е появила точка, ще се започне интензивна работа за създаване на стратегии за конкурентоспособно земеделие.

"За нас беше важно да се урегулира вносът на замразени плодове и зеленчуци. Получихме уверението, че ще получим повече компенсации. Беше важно бързото изплащане на средствата, които бяха за пропадналите площи. Производителите чакат тези средства повече от 6 месеца. Те ще са глътка въздух за компенсация на всички загуби, които имахме", каза Петков.

"Асен Василев не си развърза кесията, но стана съпричастен с нашите проблеми и разбра, че наистина имаме нужда от тези средства. Очаквахме много повече, но бюджетът беше приет късно и нямаше много възможности за лавиране. Направи се всичко възможно, краят беше добър за всички", призна председателят от Националната асоциация на малинопроизводителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
Смехурковци, преди 7 месеца
и земеделците се продадоха за жълти стотинки....
24
1
 
2
 
! Отговори
Истина преди 7 месеца
Европейския съюз взе следното решение ,,ако българските зърнари не се кротнат и да потънат в дън земя Е. С. СПИРАТ СУБСИДИЙТЕ окончателно за България.
23
3
 
3
 
! Отговори
Говорит масква преди 7 месеца
Не мога да разбера, защо няма забрана на внос на зърнени култури от терористичната държава? А имаше доскоро забрана за внос от нападнатата държава... не виждам логика, ние солидарни с руските нашественици ли сме?
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Единни предатели на народния и националния интерес. Защото те ще си пекат хляб за себе си и за семействата си в така популярните вносни западни хлебопекарни продавани по небезизвестните супермаркети , от своето си произведено в нашата България брашно а всички останали ще ядем укронациския. И това ако не е предателство и жесток егоизъм какво друго е ?!?
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега вече и нашите и вашите ще ги мразят до дупка. И тази омраза ще ги настигне.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Умря бг земеделието, край лека му пръст! Продадохте се, пропиляхте шанса да свалите американската окупация срам!
19
1
 
3
 
! Отговори
Или преди 7 месеца
Може ли да ми помогнете да разбера защо Симеон Караколев, който не е никакъв зърнопроизводител, доколкото ми е известно, е лице на този протест? Не виждам овцевъдната и козевъдната асоциация да е член на НАЗ. На кой е този поставено лице? Около президента ли се навърта, в политиката ли се цели? НАЗ защо го допуска въобще да се поти този зад микрофона от тяхно име с тъпите си клишета, моля да ми обясните.
18
0
 
6
 
! Отговори
Тон преди 7 месеца
Едрите взеха пари,за останалите нищо!
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Господа трактористи " терористи" краят бе добър единствено за някои от вас, но не и за народа който ви подкрепяше. Вие го излъгахте в надеждите му.
16
0
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
никакъв изпит не е взел няколко олигарси изнудват държавата за пари това нетрябваше да се допуска и понеже идват избори кабинетът се предава което енедостоино поведение сложете таван на обработваемата площ
15
3
 
12
 
! Отговори
Дърводелец преди 7 месеца
Никакъв изпит не е взел премиера.Напротив,продължава да се дъни чутовно.Крайно време е да бъде отсвирен.
14
0
 
26
 
! Отговори
Предатели преди 7 месеца
Е една дума зърнарите прецакаха животновъдите, зеленчукопроизводители,медопроизводители-продадоха се.Сухо мляко,месо с хормони,стоки и хляб от ГМО+ пестициди - на кой му пука.
13
1
 
22
 
! Отговори
Darko преди 7 месеца
Симеон Караколев е известен с прозвището...мнимия овчар, защото е председател на овцевъдите и козевъдите в България. Този човек, както може да се досетите няма нито една овца или коза. Другото с което е известен, е че точи за спонсорство на турсия пилон държавни предприятия, които са на загуба. Оказа се, че патриотизма е основно за наеми от сергиите на Рожен или на други места на които организира такива събития. Измамник!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да , всяко чудо за три дни !
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тихо, бре! Ще те чуят Бацо и Резидента.
10
2
 
23
 
! Отговори
Я се порзаровете преди 7 месеца
Малко за лицето Симеон Караколев.В кои фирми има участие и какво, колко дължи на различни лица и организации, какво печели лично той и фирмите свързани с него от ежегодните събори на овцевъдите и на Рожен, където продаваните от тях стоки и храни са с космическа стойност....И едва тогава този господин да претендира за някакъв, макар и мижав морал!
9
2
 
32
 
! Отговори
анони преди 7 месеца
Мекотели и безгръбначни сте!!!!Нищо не сте постигнали.не се заблуждавайте!Надянах ви розови очила,и вие повярвахте!!!!
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отхранваните от мафията на Денков Босове предадоха Гражданите. Както се очакваше.Поземлена реформа. Ограничаване на размера на Бейските чифлици!
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Двакто ще им се плати да не стачкуват това разбрахме и то с нашите пари не било заради вноса от укроландия а да им се дадът пари.
6
1
 
29
 
! Отговори
00014 преди 7 месеца
ГЕРБ и ДПС получиха субсидии за изборите чрез посредник зърнарите. Денков ги плати.

Спонсорирани публикации