Какво да правят пациентите, когато цялата държава е "полет над кукувиче гнездо"?

Психиатрията е задният двор на здравната система, обаче НПО-тата го обичат
Обновена: 22 сеп 2023 09:24 | 22 сеп 2023 09:24, Стела Стоянова
71
Какво да правят пациентите, когато цялата държава е "полет над кукувиче гнездо"?
Снимка БГНЕС

В последните години управляващите размахват като мантра думата „деинституализация“ за всички така наречени уязвими групи.

По заповед на "Щуката", разбирай ЕС, вадим от домовете и пращаме незнайно къде деца, старци, психичноболни, или поне обещаваме да го направим. И всичко това с презумпцията, че пазим правата им.

Последно – вчера правосъдният министър обеща отмяна на запрещението за психичноболните по време на кръгла маса за проблемите на психиатриите. Отмяна със закон. И за всички. За да запазим правата на хора, които нерядко не могат да се разпоредят правилно с деня си и да изпият навреме лекарствата си, камо ли да се разпореждат с имуществото си. Неправителствени организации настояли за „подкрепа, а не запрещение“ за такива хора.

Доколкото познавам управлението ни от много време насам, това с отмяната на запрещението може да се случи, но това с подкрепата няма как да стане. И досега с обещание за подкрепа пускат след лечение наркомани и алкохолици, без почти никаква система за проследяване какво се случва с тях след това, и с минимални възможности за рехабилитация. Закриваме центровете, които се занимаваха с това, и вменяваме точно на частни и неправителствени организации грижата за лечението им, освен ако евентуално не катастрофират под влияние на алкохола, за да им вземем колата.

Нямаме условия за болнично лечение на деца със зависимости, нито достатъчно подготвени психиатри. Храним хората в болниците с храна за под лев на ден, както стана ясно на същата кръгла маса, но сме единни като юмрук, когато трябва да "браним" правата им.

Ами да ги браним – правото на достоен живот, на нормална храна, на лечение в условия, които не ги унижават, на медицински персонал, достатъчен на брой, за да се справи с проблемите им. На лекарства. За една охрана на психиатрията в Раднево се водят дебати с години, докато пациент не посегна на лекари, чиито права дори здравното министерство не брани.

За сметка на това сме много силни, когато трябва да пишем закони, концепции и стратегии за същите тези хора. Особено ако трябва да се отчетем пред Европа. А най-често стратегии и концепции се пишат от бранители на всякакъв вид права на уязвимите хора, без изобщо да имат понятие от медицинските им проблеми. Без да знаят, че някои от тях са нелечими.

Отмяната на запрещението ще бъде поредният нож с две остриета. С две, защото и сега има близки и роднини, които неправомерно се разпореждат с пари и имоти на хора с деменция или умствена изостаналост например, в техен ущърб. Ако обаче премахнем изцяло това, същите хора могат да попаднат в плен на мошеници, които се разпореждат и издевателстват над тях, а накрая придобиват цялото им имущество. Допускам, че в името на аплодисментите от ЕС държавата оставя това на самотек.

По този повод началникът на Шесто мъжко отделение в психиатрията в Раднево доктор Иван Добринов коментира: „Никой от депутатите няма идея как ще преодолее стигмата в обществото. Това не става с лозунги. Много от хората с психични проблеми ежедневно са жертва на „нормални“ психопати в общността, които ги бият, мамят, експлоатират, ограбват, подиграват, насилват. Кой и как би осигурил нужната защита?“

Ако държавата делегира тези права отново на частни организации и НПО, много от хората ще загинат. „В момента за хора с деменция у нас има само частни домове с цени по 2000 – 3000 лева. Ако нямаш тези пари, си оставен сам на себе си и евентуално ровиш по кофите“, допълва пред Dnes.bg бившият шеф на психиатрията в Суходол доц. Соня Тотева. И прави сравнение с Франция, където за хора с такива проблеми има защитени жилища, в които също работят психиатри.

„След премахване на запрещението ще се наложи разработването на механизми за защита на тежко увредените пациенти, които не са в състояние да защитят правата си. И в момента злоупотребите с тях са чести“, коментира доктор Добринов, като уточнява, че точно в тази сфера не е специалист, защото подобни хора са в отделенията за хора с умствена изостаналост и при шизофрениците.

„Грижите в общността се представят като алтернатива на болничното лечение. Призивът за деинституционализация се повтаря като магическо заклинание. Това напомня известната притча за слепците и слона. Ефективните грижи предполагат изграждане на единна система за обхват, която да включва логично следващи етапи, синхронизирани структури за превенция, спешна психиатрична помощ, затворени болнични отделения, програми за психосоциална рехабилитация и за ресоциализация, амбулаторни служби, подкрепа на близките, водене на случай и др. Ако просто изгоним пациентите от болниците, много от тях ще останат на улицата и ще загинат“, допълва той.

И това е на път да се случи, защото, както казва шефът на психиатрията д-р Цветеслава Гълъбова, „психиатрията винаги е била задният двор на здравеопазването“.

"Социалните работници не са обучени да работят с психично болни. Отделят се малко пари. Битовите условия са лоши. Психиатричните заведения са едни бараки, разположени по периферията на населено място или в гората. Няма достатъчно персонал. Средната възраст на сестрите при нас е 59 години. Санитарите в психиатрия никой не ги обучава", коментира тя пред БНР. Най-дългият престой на пациент в психиатрия е бил 29 години, защото близките им не ги искат.

За сметка на това се появиха десетки "специалисти" от НПО, които са готови да вземат пари, за да пазят правата на хората от "Полет над кукувиче гнездо". Да ги пазят с устрема на лозунга "Ти какво даде за фронта?" в името на някаква измислена либерална демокрация, която ползва деца с увреждания и аутизъм за защита на свои каузи, а неглижира напълно здрави хора, които законът е оставил на произвола на съдбата.

Но така е в държавата, когато всичко е полет над кукувиче гнездо, а пациентите невинаги са ясни. Защото у нас психиатрията е задният двор на здравната система, но НПО-тата го обичат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
5
 
! Отговори
Уфсъ преди 6 месеца
Каквито хората (пациентите), такава и държавата , и болниците ,и управляващите, и учителите итн!
53
0
 
3
 
! Отговори
Реджо преди 6 месеца
Да правят,това,което правят и сега!Правителство и политици ударно,сега! Да местят фонтани,мостове и къщи,шосета и тангенти,тъщи асфалт и хлабина за сглобката да хвърлиме сега!Павета стари ,жълти и платна да си гинатикат, нейдетам в г...а!
52
0
 
3
 
! Отговори
Всеки може да е там. преди 6 месеца
Кто бях студент колега получи алкохолен делириум вследствие на алкохолно препиване (пил без да спира няколко дена) .Отидохме на свиждане в психиятрията беше проснат на един дюшек целия в *** и други секрети на пода в полуизмазана стая с отворени прозорци насред зима .Бяха го напомпали с успокоителни и му течаха свободно всички течности от тялото и беше в несвяст.
51
0
 
9
 
! Отговори
Антрополог преди 6 месеца
То в тоя стационар здрав да отидеш болен ще излезеш. По данни от ЗМ за лечение на психично болен на ден се полагат 68 стотинки - 0,35 Евро-за 24 часа!!!Иначе ако слушаш Киро сме локомотовина на ЕС по икономическо развитие и разтеж на заплатите -маркетинг в политиката като по учебник :)
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По- долу има един нормален, дето реже с макетно ножче... Тъй че предпочитам лудите, стига да не са агресивни. Биохимията на мозъка им е увредена, те нямат вина.
49
0
 
8
 
! Отговори
ПИТАМ преди 6 месеца
А КОИ СА НОРМАЛНИТЕ???ТИЯ, ДЕТО ЕКСПЛОАТИРАТ ДЕТСКИ ТРУД, ТИЯ, ДЕТО ПРОДАВАТ НАРКОТИЦИ ЗА ПАРИ, ТИЯ, ДЕТО ВОДЯТ ВОЙНИ, ТИЯ, ДЕТО ВИ ЛЪЖАТ И МАМЯТ В ОЧИТЕ, ТИЯ, ДЕТО СА КОРУМПИРАНИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ И НЕ СИ МЪРДАТ ПРЪСТА БЕЗ НЕЩО ОТГОРЕ, ТИЯ, ДЕТО ВИ КОВЛАДЯТ ПРЕД ШЕФА БЕЗ НИКАКВА ПРИЧИНА, САМО ОТ ЧИСТА ЗЛОБА И ЗАВИСТ, ТИЯ, ДЕТО ОТНЕМАТ ЗАКОННО НАСЛЕДСТВО ОТ БРАТЯТА СИ - ТИЯ ЛИ СА НОРМАЛНИТЕ???
48
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
До 49. Говори ти за злоупотребите на психиатрите, ако знаеш нещо. Ако не знаеш, значи си клеветник.
47
2
 
0
 
! Отговори
Жълт светоидиот преди 7 месеца
Ревнали тука за имотите ни. Абе! За чий са ни тия имоти, като даже не вдяваме, че ги имаме?
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ренерусовс"Защо не говорите за злоупотребите и корупцията на психиатрите3" , защото там е мизерия, няма пари дори за храна, камо ли за "корупция", няма далавера, затова не говорят!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Във филма показаха, че всъщност, "пациентите"(хората с които извършваха експерименти), бяха по-нормални от хората(уж лекарите), които извършваха с тях експерименти, някои от които загинаха или бяха увредени от извършващите експерименти! И за волята на тези хора, да живеят и избягат от това злокобно място!
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А вие , преди да пишете, знаете ли какво е "полет над кукувиче гнездо"? Това е филм, заснет и създаден по реален случай и история от САЩ, събития, които са се случили, това е заведение, в което ЦРУ са вкарвали хора с които са извъшвали експерименти , но са ги наричали "лудници, психиатрии" , за да не се предизвика обществото и се окаже съмнения, съпротива, такива заведения(тайно-явни) има и сега в западна Европа.
43
8
 
5
 
! Отговори
Ренерусовс преди 7 месеца
Защо не говорите за злоупотребите и корупцията на психиатрите3
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
летят като чайки,какво правят...
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо ги оставяте на улицата щом ги лъжат,мамят,използват ??? Създайте санаториуми където да живеят.Разберете тези хора сами не могат да съществуват.Гълъбова стига ги е пращала в домовете им.
40
0
 
20
 
! Отговори
ДоскороПредставатаМи преди 7 месеца
за оставените на произвола хора с психични болести се изчерпваше с безобидните досадници, които срещаме по улиците и с редките медийни съобщения за хора с болен разсъдък, които са посегнали на себе си. Но преди месеци разбрахме, че от няколко години познат млад мъж развива такова заболяване, периодично престава да си пие лекарствата и близките му не могат да го принудят, а заболяването ескалира и той периодично ставал опасно агресивен. В резултат собствените му родители се изнесоха на квартира.
39
1
 
9
 
! Отговори
... пелтечейки и преди 7 месеца
запъвайки се на някои думи, беше прочела "изказване", написано от друг човек и тъй като наскоро беше успешно хабилитирана (!!!!), повлия на гласуването - провалиха въпросния млад автор. Почти във всеки институт на БАН има или се помни, че е имало кадри с психични проблеми, устроени на научни длъжности (!!!) и всички те са със солидна протекция. Не може ли наистина да ги слагат под запрещение, когато се обсъждат научни трудове? Защото институтските интриганти редовно ги ползват като маши.
38
1
 
14
 
! Отговори
Не пиша на шега преди 7 месеца
Четейки горния материал се сетих за частен разговор в научния институт, в който работех. След обсъждане на нечий труд на заседание на секция, авторът - млад и способен човек, но без протекции - макар и силно афектиран от безобразието, което му устроиха, направи предложение: Нищо не можем да сторим срещу приемането във ВУЗ на псичино болни деца на професори, после и срещу уреждането им в научни институти. Но защо поне не ги слагат под запрещение, когато има обсъждания? Една такава, пелтечейки ...
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Психиатрията е "тя". НПО-тата кого обичат? В подзаглавието се казва, че ГО обичат. Някакъв заден двор ли обичат??? Или проявяват загриженост спрямо психично болните? Или пак се месят там, където не им е работа, защото управляващите позволяват това?
36
8
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
Съвет към пациентите ../"Не питай старо,а патило! "/..:-Първо:-Да не се разболяват..Второ,ако все пак се разболеят,просто да си напишат завещанието,да си запазят място в"парка" и да се надяват на чудо...Пълно губене на време и пари е търчането по доктори...С изключение на хирурзите,защото организма не може сам да се оперира..
35
1
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 7 месеца
До Анонименто от години е така у БГ ! но понякога се налага ! но щом " народа " търпи всичкото това какво ще направиш !