Спешна помощ по въздуха тръгва от януари

Тогава ще заработи първият хеликоптер
22 сеп 2023 21:45, Стела Стоянова
7
Спешна помощ по въздуха тръгва от януари
Снимка БГНЕС, архив

Първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще може да носи дежурства от края на януари догодина от Летище София. Това каза днес пред журналисти Димчо Добрев, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз".

Вторият хеликоптер трябва да пристигне до 30 юни в Долна Митрополия и с него също да започнат дежурства.

Изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз" обясни, че първият хеликоптер трябва да бъде готов за техническо приемане до 15 декември тази година. След като бъде приет технически и оформена документацията, премине и плащането, до 20 дни той трябва да бъде пребазиран в България, за да премине официалното му приемане тук. Можем да го очакваме в първата половина на януари догодина. След това предстоят процедури по неговата регистрация, издаване на необходимите сертификати, процедура по дообучение на пилотите, облитане на площадките и чак тогава вече ще можем да носим дежурства само през светлата част на денонощието, каза още Добрев.

Още по темата

Той припомни, че предстои България да придобие шест хеликоптера за оказване на медицинска помощ по въздуха. Те ще бъдат базирани на шест оперативни площадки в страната.
В ход е изпълнението на договора за получаване на машините, върви и процесът на обучение на персонал за обслужването на хеликоптерите и за тяхната летателна експлоатация, отбеляза още той. В момента шестима пилоти се обучават в Италия, а в неделя заминават и двама души от инженерно-техническия състав, допълни Добрев.

Вече е започнал процесът и по изграждане на болнични вертолетни площадки, така че в съответния периметър на действие на хеликоптера пациентът или пострадалият да бъде приет в болница, която да му окаже адекватно лечение, каза още изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз".
 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще си плащаме ли? Колко струва?
4
4
 
3
 
! Отговори
ТопГън преди 2 месеца
Може да се направи само едно нещо премахване на плоския данък
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да оправят първо по земята,тогава да помислят за въздуха.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това специално за Просто Киро фрийстайлъра дето ходи да кара борд където му панде (също и си го навира) обаче за сметка на нас програмистите които от 20 години като балами ви внасяме максималните осигуровки!?!!?
1
1
 
3
 
! Отговори
Страхотна преди 2 месеца
Реклама