Гвоздейков оптимист: До 2027 г. под час до Пловдив с влак

Министърът инспектира жп линията Елин Пелин – Костенец
26 сеп 2023 19:15, Красимир Ангелов
18
Гвоздейков оптимист: До 2027 г. под час до Пловдив с влак
Снимка: БГНЕС

Надявам се до 2027 г., когато трябва да бъдат завършени всички проекти по направлението София – Пловдив, българските граждани да могат да пътуват нормално, комфортно и спокойно за по-малко от час разстоянието от 150 км., заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Според него това ще допринесе много за подобряване на свързаността в България, за подобряване на условията за бизнес и повишаване на показателите за по-добра икономика и по-модерен живот.

Министърът на транспорта и съобщенията инспектира работата и напредъка в строителството на жп линията Елин Пелин – Костенец в района на град Костенец. Министърът се запозна и със строителните дейности на един от тунелите по новото трасе, чието прокопаване приключи преди дни.

Тунелът е с дължина 579 м и е изпълнен по нов австрийски тунелен метод. Железопътният участък Елин Пелин - Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Стойността на целия проект от Елин Пелин до Костенец е 1,3 млрд. лв., а средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.   

Железопътният транспортът е с огромен потенциал в Европа и света, тъй като е един от най-екологичните транспорти, които тепърва ще търпят развитие, включително иновативно, отбеляза още министър Георги Гвоздейков.

Административните пречки са най-големи при тези проекти, забавянето се случва от недоброто законодателство, коментира още министърът. До момента сме усвоили близо 700 милиона лева и остават едни 250 милиона, които няма да могат да бъдат усвоени, съобщи Георги Гвоздейков, цитиран от БТА.

Жалко е, че трябва да ги разпределяме по други приоритети, които не са свързани с железопътния транспорт. Това е един от огромните проблеми, очевидно проектите не се управляват ефективно, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Миналия месец чаках на гара Септември за София влака, закъсня 45 минути. Най смешно беше, че този от София до Септември закъсня 90 минути.Малко ми е странно и без закъснения колко много време отнема да измине малко разстояние влака в България. Освен това са адски мръсни вагоните, за тоалетните да не говорим, и най *** е че в целия влак е забранено пушенето. Едно време влаковете бяха в по добро състояние и имаше вагони за пушачи.
12
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
ха ха ха става дума за 2127 година
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 2027 г няма да има и телси не влак пирон и мозък няма
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 12, е не са 600, *** пак са бързи
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еми то сега колко е? В Китай влаковете карат с по 600 км/ч.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лятото влака Бургас- София имаше закъснение от 11 часа!!!!!!!!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А за 2 до Марс
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще стане... Когато Гвоздейков стане Пиронков.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Той оня от Еконта и той обещаваше чисти,топли или охладени влакове.Със шампанско щеше да ги посреща.Гвоздейков тоз влак по въздуха ли ще върви или лети може би.То релси няма.Празни приказки от всички политици.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Откъде, от Пазарджик до Пловдив ли? Хи хи хи
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Под час, ама закъснението на влака
2
0
 
6
 
! Отговори
Супер, но... преди 6 месеца
Яко що да не е яко. Аз обаче се сещам за друго. Бургас до София. От Бургас до Пловдив така друса, че се чудиш дали няма да се разглоби влака. От Пловдив до София не друса, не се усеща почти нищо. Въпроса ми е, не е ли по-добре да се правят отсечки между Пловдив и Бургас, а и по цялата морално остаряла мрежа вместо да се прави ново трасе от София до Пловдив. Техното трасе в момента е 5 пъти по-добро от цяла България, вие ново ше им правите. В тая държава само два града ли има?
1
1
 
10
 
! Отговори
gele преди 6 месеца
релсите са криви като макарони още преди да е тракнал влак по тях. тоя сигурно е правил проверката на кьор софра.