Миньори и енергетици готови да блокират страната: Свидетели сме на задкулисни игри

Деян Дяков от КНСБ: За пореден път сме свидетели на задкулисни игри
27 сеп 2023 20:20, Красимир Ангелов
25

Напрежение в сектор "Енергетика", след като Министерският съвет заложи гласуването на териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник в дневния си ред. Това стана повод енергетиците да обявят ултиматум за оттегляне на точката. Готвят се и за нов национален протест.

"За пореден път сме свидетели на задкулисни игри и скандални решения, които се вземат в НС и МС, без да бъдат обсъждани със социалните партньори", коментира Деян Дяков от КНСБ.

В тези планове е разписан преходът от въглищни централи към по-екологични алтернативи и запазването на работните места в регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Според синдикалистите новите териториални планове не са обществено достъпни, а предвиждат част от предвидените пари да отидат към 20 частни фирми.

"Забележете най-скандалното - не се очаква въглищни мощности да имат участие в енергийния микс след 2035 година", допълни Дяков. И поставиха ултиматум - или точката да бъде изтеглена, или блокират страната.

В бърз порядък властта направи крачка назад и отмени разглеждането на точката от днешното си заседание.

"Териториалните планове трябва да бъдат финализирани и изпратени към Европейската комисия до края на месеца. Моята лична позиция е, че България трябва да се възползва от тези средства", заяви финансовият министър Асен Василев.

Въпреки дадения заден ход, синдикалисти и енергетици обявиха, че не са доволни. Признаха, че са готови на крайни синдикални стачни действия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Продажниците от Сглобката се оправдава с Путин, Русия, Възраждане, извънземните от Мексико. Не ми пука за Русия, Путин, Възраждане. Искам продажниците да се махнат заради престъпленията, които подготвят и планират в БГ.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Затварят нашите ТЕЦ-ове, за да увеличат ТЕЦ-овете в Германия и Западна Европа. Така правят баланса на въглеродните емисии. Някоя жалка държавица с престъпно, зависимо и подкупно правителство трябва да поеме удара. Парите от "справедливия преход" са отделените пари от Запада за корумпиране на българското правителство. Това е корупцията на Европейския съюз. Частните фирмички на властта получават Чувалчетата с милиардите, за да работят срещу народа и националната енергийна сигурност.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинското правителство мисли да строи АЕЦ, нашето правителство е африканско правителство.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Затвориха ни половината от АЕЦ мощностите, сега ни затварят ТЕЦ-овете. Това престъпно правителство е африканско правителство. То се продава за помощи от чужбина, не развива държавата, продава се за пари, частни фирми на властта вземат помощите и богятеят и трупат милиарди в сметки в чужбина, а африканците стоят без ток и индустрия. Веднага трябва да изгоним африканското правителство на Сглобката.
13
0
 
5
 
! Отговори
Чудя се преди 6 месеца
Това е украинско правителство защо смятате , че някой от тях мисли за бьлгарските интереси
12
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спирайте всичко, дето бълва отрови. А тия да се преквалифицират.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да земат едни биткойн копачки . Да ги закачът за ТЕЦа . Тока го праят на биткойни и да видим тогава ЕС ту как ще им спре - данък вредни емисии . Нищо не може да им вземе ЕС ту .
10
2
 
0
 
! Отговори
един там преди 6 месеца
Оставете ги да си работят, но без да се наливат грешни пари. Ще затворят много преди 2025.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще минат изборите и ще се успокоят.В момента обслужват нечии интереси срещу съответната мотивация!
8
1
 
10
 
! Отговори
Цирк преди 6 месеца
Готови са отново да разиграят цирка с тракторите. Сега сигурно ще блокират София с тротинетки ! Еееех, загубеняци профсъюзи, как пък не взехте пример от една Гърция как се прави стачка или протест ! Ама де толкоз акъл у Пламен Димитров или другото профсъюз ! Всички са платени клакьори на управляващите!
7
2
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 6 месеца
Идеята е повече от добра и разкарайте тоя червеи празноглав Денков
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз лично ще ги подкрепя. И не само защото много хора ще останат без препитание, а цената на енергията ще скочи драстично... Ние имаме достатъчно само този енергиен ресурс и това сам да се отказваш от него, за да се харесаш някому е, да го кажа меко, пълна глупост. А в момента например в Германия се разширява въгледобива.
5
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Постоянни опити на Кремъл да дестабилизира държавата.
4
1
 
8
 
! Отговори
Експерти има преди 6 месеца
Реформа има . Затварят от ЕС замърсяването. Само на фотоволтаици и АЕЦ . Вдигат цените за печалба .коли, големи заплати, а в Турция не е така. Оправдават се с войните. Мислят не да намалят цената, а да вдигнат. Процеса е от няколко години. Политика има. Инфлацията ще намалее драстично.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еййй,тия синдикалисти много се активираха.До преди 2 години никакви ги нямаше.Защо ли?Сетете се от първи път.
2
4
 
5
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 6 месеца
КНСБ са комунисти като лидера си. Папагочев /Пламен Димитров / стана комунист на 20г !
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Идват избори и Боко пак активира мат'ряла.Не сте ли забелязали,че винаги преди избори прави така?

Спонсорирани публикации