Призив: Да държим децата далеч от политиката

Апелът е не само към участниците, но и към цялото общество
2 окт 2023 17:37, Нели Христова
28
Призив: Да държим децата далеч от политиката
Снимка: БГНЕС

Във връзка със стартирането на предизборната кампания за избор на органи на местното самоуправление, Държавната агенция за закрила на детето отново апелира да съхраним децата, като не ги въвличаме в политическа агитация.

Припомняме, че закрилата на децата срещу въвличането им в политическа дейност е гарантирано както в редица международни актове, така и в националното ни законодателство. В чл. 11, ал. 1 от Закона за закрила на детето е регламентирано, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие. Ал. 4 на същия член постановява, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Съгласно Конституцията на Република България, политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии, а Закона за политическите партии императивно забранява на същите да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст. Тази забрана е въведена именно с цел защита на интересите на децата.

Следва да се има предвид, че в хода на предизборната кампания, има вероятност политически лица да се появяват в образователни институции (детски градини и училища) и социални услуги (центрове за подкрепа и настаняване от семеен тип), което следва да се тълкува и възприема като агитация, независимо от техните мотиви и намерения.

Безспорна е първостепенната отговорност на родителите за отглеждането и развитието на детето, и висшите му интереси са тяхна основна грижа, но нека не забравяме, че отговорността да не се допуска въвличането на деца в политически дейности в хода на предизборната кампания, които са неприсъщи за тях, е споделена.

"Апелирам не само към участниците в предизборната кампания, но и към цялото ни общество, да съхраним децата от участие във всякаква политическа дейност Нека не ги използваме в съревнованието на политическите сили и за отправяне на политически послания. Вярвам, че заедно може да поставим техния интерес над всичко останало", каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Оценявайки високо професионализма на българските медии, апелираме и към представителите на средствата за масова информация, за чувствителност и засилено внимание към отразяването на събития, свързани с деца. Практиката от отминалите предизборни кампании показва, че по време на публични събития се използват и разгласяват лични истории и данни на деца чрез показване на техния образ (фото- или видеоизображение), имена или други признаци, по които могат да бъдат идентифицирани, като така се създават предпоставки за нарушаване на личната неприкосновеност на детето. Обръщаме внимание, че в Закона за закрила на детето, ясно е посочено, че сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, както и съгласието на самите деца, ако са навършили 14-годишна възраст, освен в случаите на задължително уведомяване на органите за закрила на детето за дете, което се нуждае от помощ в рискова ситуация. Това се отнася и за децата на обществени и политически фигури, които често са обект на засилен интерес в медиите и социалните мрежи, особено по време на предизборна кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 6 месеца
Този умник с "железния "довод и децата знаят...дето непрекъснато намесва децата в политиката ,и ни досажда с глупостите си по форумите ,да прочете хубаво това .
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И защо, това са бъдещите политици, професия, която ИИ най вероятно няма да измести.
22
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 6 месеца
За да може да експлоатирате! Мерзавци!
21
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 6 месеца
*** идеологията политика ли е?
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-далеч от телефоните!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако може да държите далече от децата ЛГБТ пропагандата и стоте пола, н а първо време. За политическите *** ние ще им обясним вкъщи в прав текст, без грам политкоректност, за ваш ужас!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Днес деца, утре народ.
17
1
 
5
 
! Отговори
Не става преди 6 месеца
Това е като "Дайте да държим децата далече от интернет, електричеството, бангиите на 17 г., дришльовците без презерватив, дупките по пътищата, наркотиците. Не става. Ние трябва да ги научим. Родителите. По цял свят. Доказано. Синът на д-р Спок се самоуби, Монтесори даде детето си за осиновяване.
16
0
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
Защо залъгвате хората и децата , които не знаят истината , че от деца са преследвани , сплашвани , заплашвани и още по-лошото е, че успехът им или неуспехите им се дължат точно по-политически причини ? !
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Децата трябва да се запознаят с политиката.Всичко е политика.Аз кано ученик установих, че ако не пиша политкоректни есета няма да получавам шестици а ще получавам 3 или 4.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е ние, се опитваме, ама разни НПО организации ги облъчват с политкоректни материали, както и някои издателски къщи, създаващи учебниците.
13
0
 
2
 
! Отговори
Друг призив : преди 6 месеца
Дръжте ЛГБТИФШСТИТЕ+ далеч от децата!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Дръжте децата далеч преди 6 месеца
от Ицето Иванов за да не прихванат от неговото поведение и да станат грантояди!
11
3
 
9
 
! Отговори
Дааа преди 6 месеца
Точно обратното, децата не трябва да са аполитични, от ранна възраста трябва да знаят, че политиката определя тяхното бъдеще.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зад децата ''Застрахователна компания Лев Инс.'' (дружеството на Алексей Петров)...Е, това не е ли точно използване на децата за рекламна дейност ми кажете сега?!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Чук и Гек преди 6 месеца
Накратко - показваме им, че възрастните се занимават с лоши работи!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мда... В статията намекват, че политиката е дейност, която е неблагоприятна за нормалното физическо, психическо, нравствено и образователно развитие на хората. Ами кво да кажа, прави са...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зад децата ''Застрахователна компания Лев Инс'' Е, това не е ли използване на децата за рекламна кампания ми кажете сега
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е що да ги държим далеч от политиката? За да могат после по-лесно да ги лъжат ли? Ми дай направо да ги държим далеч от действителността и реалния живот, а?
5
2
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 6 месеца
Всъщност много по-добра идея е да дадем на децата властта да управляват. Всичката, изцяло.

Спонсорирани публикации