Компенсацията за цените на тока ще продължи до декември

Това реши кабинетът
3 окт 2023 22:38, Стела Стоянова
8
Компенсацията за цените на тока ще продължи до декември
Снимка БГНЕС, архив

Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи заради високите цени на електрическата енергия ще продължи до края на м. декември 2023 г. Това реши правителството на днешното си заседание, като одобри програма за компенсиране за периода 1 септември 2023 - 31 декември 2023 г., съобщиха от правителствения пресцентър.

Програмата надгражда предходните действащи аналогични документи, разработени и приети, за да намалят негативните последици върху бизнеса от високите енергийни цени. От нея ще се възползват всички около 633 хиляди небитови крайни клиенти на електрическа енергия, както и операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за технологичните им разходи. Индикативният бюджет на програмата е в размер на близо 130 млн. лв. за всички небитови крайни клиенти на електрическа енергия и за операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи при достигане на средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ден напред“ на БНЕБ над определената от КЕВР прогнозна пазарна цена за текущия регулаторен период. Средствата ще бъдат осигурени от целевите вноски, които задължените лица правят във Фонд „Сигурност на електроенергийната система".

Програмата предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат компенсирани изцяло за разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ден напред" на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец и базовата цена от 200 лв./МВтч.

Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи ще бъдат компенсирани за електрическата енергия, която закупуват за технологичните си разходи. Максималният размер на компенсацията за тях се изчислява като разлика между средната месечна цена за базов товар на сегмента „ден напред" на БНЕБ и определената от КЕВР прогнозна пазарна цена на оператора на електропреносната мрежа и на операторите на електроразпределителните мрежи.

Продължаването на компенсациите за операторите до края на 2023 г. ще съдейства за намаляване на финансовия им дефицит, който се натрупва заради повишени технологични разходи. От своя страна, това е фактор, който ограничава необходимостта от поскъпване на мрежовите услуги за всички крайни потребители, в това число и за битовите, пише БГНЕС.
 


8
Още по темата: компенсациицени на ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
А след това какво стана та не можем да платим ?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А СЕГА СИ ПРЕДСТАВЕТЕ КАТО ИЗЛЕЗЕТЕ БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА "СВОБОДНИЯТ ПАЗАР" КОЛКО ЩЕ ВИ СТУВА ТОКА - ВСЯКО КЕФЧЕ СТРУВА ЛЕВЧЕ!!...
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И къде е пазарната икономика тук? Само дето комитет по планиране на цените няма. По-зле е от комунизма, ама в пъти по-зле
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добра мярка!
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оставка!
1
5
 
4
 
! Отговори
А после? преди 2 месеца
Няма ли тези небитови потребители да вкарат цената на тока в цените на стоките и услугите си? Това не означава ли ОЩЕ инфлация?