Пощенска кутия за приказки подкрепи кампанията на Коалиция HPV "Защити бъдещето им!"

Доц. Михаил Околийски, зам. министър на здравеопазването даде личен пример
Обновена: 10 окт 2023 10:09 | 10 окт 2023 09:58, Александър Попов
0
Пощенска кутия за приказки подкрепи кампанията на Коалиция HPV "Защити бъдещето им!"
Д-р Михаил Околийски. Снимка: Пощенска кутия за приказки

Борбата срещу HPV свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика намери необичайна форма на подкрепа от Пощенска кутия за приказки с артистично четене в столичния  Sofia Live Club.

Към информационната кампания „Защити бъдещето им!“ на експертите от Коалиция HPV, се присъединиха актрисите Александра Сърчаджиева и Силвия Петкова, звездите на стендъп комедията Оля Малинова, д-р Мила Бобадова и Красимира Хаджииванова, поетесата Гери Турийска. Те прочетоха специално написани смешни и тъжни разкази за ирационалните страхове на българите от ваксините и споделиха опита си да бъдат майки, които правят най-доброто за децата си. Разказите бяха част и от кампанията „Виж сега, моето момиче“, която подпомага творчески проекти на млади българки в образователната система. Автори на текстовете са Ралица Найденова, Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова, Гери Турийска и Оля Малинова.

„И ние припознахме кампанията на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“, която информира родителите за най-съвършената защита срещу свързаните с HPV ракови и други заболявания – ваксината срещу HPV“, заяви при откриването създателката на Пощенска кутия за приказки Гери Турийска.

Специални гости на събитието зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, който дойде на събитието със съпругата си и двете си дъщери, вече ваксинирани срещу HPV и главният изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака Майк Мориси .

„Тук съм, за да подкрепя всички вас в борбата срещу HPV“, каза на ясен български г-н Майк Мориси.

„Хората питат кога ще се открие ваксина срещу рака? Само че вече има такава ваксина – тази срещу HPV, която предотвратява напълно няколко ракови заболявания, причинявани от човешкия папилома вирус. Благодарение на ваксината срещу HPV в Австралия ракът на маточната шийка е на път да бъде изкоренен, а в Западна Европа се среща рядко. В България знаем за тази ваксина, но въпреки това не ваксинираме децата си. Българинът не действа рационално, а емоционално. Довел съм двете си дъщери, които са ваксинирани срещу HPV, за да покажа, че няма нищо страшно, че и вие може да направите най-доброто за децата си, да ги защитите от тежки заболявания“, заяви на откриването доц. Околийски.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова подчерта, че в България умишлено се насажда страх от ваксините. В резултат на това само от рака на маточната шийка, който е ваксинопредотвратим, всеки ден в България умират две жени. Д-р Бацелова обясни още защо са несъстоятелни най-популярните митове за ваксината срещу човешкия папилома вирус и какво прави 9-валентната ваксина толкова ефективна в предотвратяването на рака на маточната шийка и на други ракови заболявания, причинени от HPV. От септември тази ваксина в две дози е безплатна в България за всички момичета от 10 до 14 ненавършени години и се поставя от личния лекар. А пропусналите да се ваксинират като деца може да го направят, като си закупят ваксината от аптека и я поставят в три дози (виж https://hpvinfo.bg/). Това се отнася и за жените, и за мъжете, защото мъжете също страдат от HPV свързаните заболявания, а и пренасят вируса. Д-р Бацелова каза с гордост, че си е поставила ваксината срещу HPV тази година, а след два месеца ще я постави и на дъщерите си, когато навършат 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари