Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

Неприемането му е удар по лекари и пациенти
Обновена: 29 ное 2023 18:38 | 29 ное 2023 10:35, Стела Стоянова
102
Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето
Снимка БГНЕС

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето, буквално. Неприемането на план сметката на Здравната каса е удар и по лекарите, и по пациентите.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерския съвет.

Премиерът подчерта, че бюджетът за здравеопазване е рекорден – над 1,1 млрд. лева в повече, което вече стана 8 млрд. лева годишно.

„Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. допълнително да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи“, посочи акад. Денков и добави, че приоритет са ранното диагностициране на хронични, злокачествени и социално значими заболявания.

Министър-председателят допълни, че се разработват нови програми за профилактика и ранно откриване на заболявания и за всичко това има финансиране в бюджета.

„Електронизацията е друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата – къде отиват парите ни, изнасят ли се незаконно лекарства? Затова електронизацията, включително и електронните рецепти са ключова част от здравната ни реформа“, каза още той.

Денков отбеляза, че за разлика от аналоговите процеси с неясни резултати, дигиталните системи дават възможност за ясен анализ и определяне на ефективни здравни политики. „Това означава подобряване на живота и здравето на хората и увеличаване продължителността на живота в страната“, добави той.

Премиерът подчерта, че държавата е поела ангажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти и да търси решение на проблема с нарастващата възраст на лекарите в България и намаляването на техния брой.

„Трети приоритет е изсветляване на процесите в управлението на болниците, като министърът на здравеопазването следва да мобилизира контролните си звена – звеното за вътрешен одит, Инспектората и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, да осъществят съответния контрол, а резултатите навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично, за да станат ясни на обществото“, каза Денков.

Премиерът бе категоричен, че целта е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите ни проблеми.

„Това не става само с пари. Става дума и с промените в управлението и контрола, и с повишаване на прозрачността в здравната система. Надявам се, че заедно - в координация с Народното събрание, ще успеем да осъществим тази реформа, без нея нищо друго няма да има значение“, заключи той.

Още по темата

Във вторник парламентарната комисия по здравеопазване не прие на първо гласуване Законопроекта за Бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г., внесен от Министерския съвет. Законопроектът бе подкрепен от четирима народни представители, петима се обявиха „против", а 9 гласуваха „въздържал се".

В бюджета на НЗОК за 2024 г. са предвидени приходи и трансфери в размер на 8 163 353,1 хил. лв. Здравноосигурителните приходи са на стойност 7 958 809,6 хил. лв., от които приходи за здравноосигурителни вноски в размер на 4 880 099,2 хил. лв. и 3 078 710, 4 хил. лв. трансфери за здравно осигуряване. 8 163 353,1 хил. лв. е общият размер на разходите за 2024 г., или това е с 1 136 139,5 хил. лв. повече спрямо Бюджета на НЗОК за 2023 г. В размер на 7 630 931,4 хил. лв. са предвидените средства за здравноосигурителни плащания, или това е увеличение с 1 077 255,0 хил. лв. спрямо 2023 г., което представлява 16,4% ръст.

Още по темата вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докога при операции ще плащаме по 4000-5000 ХИЛЯДИ ЛВ. ЗА КОНСУМАТИВИ????? ... Докога ще ПЛАЩАМЕ ПО 400- 500 ЛВ. за 1 банка кръв НА *** ПРЕД КРЪВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ, когато не можем да намерим кръводарител за операция???????
51
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
Във връзка с темата тук е интересна и позицията на Нинова, в която БСП отново заляга на вкоренената в тях интрига и мръсотия при решение на проблемите - значи сега другите си извивали ръцете и затова не били приели бюджета на Здравната Каса..Как пък веднъж тези хора не потърсиха обективни причини някъде в себе си, а непрекъснато търсят под вола теле..Докато не ги махнем от политиката, те непрекъснато ще захранват с мръсотиите си непочтеността, никога няма да стъпим здраво на Земята..БСП ВЪН!
50
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
Както винаги, БСПто в Денков е на мястото си-само общи приказки и нападки! - не казва кое точно в бюджета е причина за неприемането му и защо това е причина за несъгласие на медиците с него, но се нахвърля на тях с обвинения и заклеймявания..Не е ясно и какво точно има впредвид с тези "аналогови" и "дигитални" процеси тъй като компютъризацията е просто автоматизиране на дигиталните процеси и няма нищо общо с аналогови такива, което навежда на мисълта за манипулация с "голями" думички..БСП ВЪН
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вместо да ми строите(крадете пари) за нови болници, вземете първо оправете старите болници, вдигнете прираста на населението и намерете лекари които да работят тях, защото такива няма, скоро ще паднем под 5 милиона. Освен това ако ще продължавате да рекетирате честните програмисти с нов осигурителен праг всяка година то ще трябва да ни осигурите ВИП задравеопазване, иначе ви теглим чертата и или емигрираме или минаваме в сивия сектор и ще ходим на частно!
48
0
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
А да наложиш електронните рецепти какво е Денков и да оставиш аптекарите да се налагат над болни хора това какво е
47
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 4 месеца
Академик вече е обидна дума!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Що не проверите журналистите какви приходи от глоби са предвидени да влязат в бюджета .Тези глоби се плащат от работещите лекари за точки и запетайки липсата на които се търси от чиновниците в касата е как ще искате някой да има желание за работа като личен лекар който няма и отпуска и сам си плаща осигуровките
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отивай си ДЕНКОВ при Пленалиев куцото магаре.
44
0
 
7
 
! Отговори
до 54 преди 4 месеца
Затриват майка България пред очите ни
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асен Василев е решил да продаде 700 000 декара от държавния поземлен фонд срещу 340 млн. лева сума, която е заложена в приходната част на бюджета. Повече от половината от продажната цена, 60%, няма да се плаща с реални пари, а с поименни компенсаторни бонове. На тази цена, която казват, означава, че тези 700 000 декара се продават на цена от 485 лева на декар, а на свободния пазар тя е 2800 лева на декар. Ако това не е корупционна сделка, аз съм баскетболист от НБА. Това е долна корупционна сделка, гавра с българите и с българската земя.
42
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-после един свестен човек застана на кормилот0 и свин.ете се скъсаха да рият да го калят!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прав е Денков - скоро ще стане на всеки болен по една частна болница и после във сяка от тях лежали по 2000 болни мъртви души. Мачкай академико!
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Човека е много адекватен и води правилни политики да изсветли кражбите, но на ШИШИ това никак не му се нрави и пусна троловете на рояци платени с откраднатите милиарди!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денков е заделил в бюджета 12 милиарда за "добри проекти". Всички с топ комисионни ще бъдат класирани.
38
2
 
10
 
! Отговори
Bad Face преди 4 месеца
Да оставиш малки деца без отопление и ток също е опасно за здравето! Непочистените тротоари и улици също не действат благоприятно върху здравето на хората. Некадърнико, върви си с мир и си бъркай сапуните, единственото нещо от което вероятно разбираш.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има ли ПРАВИЛА в здравеопазването ,... ВЪОБЩЕ ?
36
0
 
7
 
! Отговори
ДО НЗОК и МЗ !!! преди 4 месеца
Не е нормално , ЦЕНИТЕ на лекарствата в България да са с 300 % по-скъпи , от същите в комшийските държави ???
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Променете Конституцията :Здравеопазването в България е ПЛАТЕНО , а не както до сега ПИШЕ ,...БЕЗПЛАТНО !
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С една дума :---КАжи баба , ТЕНКЮ!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми с бюджетите винаги има политически игри, защото те залагат политиките в държавата. Този да не е паднал от БАН!?

Спонсорирани публикации