Двама българи се издирват за самолета беглец, кацнал на Божурище

Преди това наруши границите на 7 държави
Обновена: 12 фев 2024 08:30 | 12 фев 2024 08:08, Петър Бойчев
87
Двама българи се издирват за самолета беглец, кацнал на Божурище
Снимка БГНЕС

Двама българи са обявени за общодържавно издирване по делото за малкия самолет, който през юни 2022 г. наруши въздушното пространство на поне 7 държави и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище. Това съобщава "Сега" по информация от Софийската апелативна прокуратура. По делото работи Районната прокуратура във Видин, която е в апелативния район на София.

Макар и самолетът да беше изоставен край Търговище, той е влязъл в България през територията на видинската прокуратура и затова тя води делото. По разследването беше ангажирано и националното следствие, но вече по него работи Граничното полицейско управление в Брегово. Делото се води за влизане през границата на страната без разрешение на надлежните органи.

"На този етап на досъдебното производство са извършени разпити на свидетели и разпознавания на лица, назначени са и са изготвени дактилоскопни и ДНК експертизи, изпратени са Европейски заповеди за разследване до компетентните органи в Унгария и Литва, като същите са върнати изпълнени", информира Софийската апелативна прокуратура. И допълва, че са събрани доказателства за виновността на двама души, които са привлечени в качеството на обвиняеми и в момента са обявени за общодържавно издирване. Прокуратурата отказа да разкрие самоличността на тези хора, макар и те да са обявени за издирване, т.е. публичността би могла да помогне за откриването им. Уточнено беше само, че са "пълнолетни граждани на България".

Прокуратурата посочва още, че събраните на този етап доказателства сочат, че самолетът е законно придобит. Тъй като е веществено доказателство, той се съхранява от органите на полицията. Разследването продължава.

Известно е, че самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш. 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е с литовска регистрация.

По обява в британски сайт за продажбата на самолета OFFnews успя да се свърже с предпоследния му собственик - 72-годишният летец капитан Брониус Заронскис, бивш командир на авиационната ескадрила в Паневежис, а впоследствие ръководител на аероклуба в града. Заронскис заяви пред изданието тогава, че е продал самолета на фирма от София.

"Категорично става дума за нарушаване на въздушното пространство. Дали има заплаха или не - това е предмет на нашето разследване. Ако такава действително се установи в зависимост от превозван товар, от превозвано гориво, дали самият самолет би могъл да застраши инфраструктурата или населението на нашата страна - това ще стане в хода на наказателното производство", обясни през юни 2022 г. Борислав Сарафов, който тогава ръководеше националното следствие. Дали има отговори на тези въпроси за публиката остава неизвестно и до момента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Залухавия преди 2 месеца
Евала на тиа пичове,само че е требвало да кацнат у Бояна на площада и след това да разпукат дирниците на Боко, Доган и Радев.
78
0
 
0
 
! Отговори
Хм? преди 2 месеца
Из цяла България се разкарват нелегални мигранти влезли по всякакви канали, а те търсят двама българи кацнали незаконно неуточнено къде/поне статията е така написана/!
77
0
 
4
 
! Отговори
Жададык преди 2 месеца
От тая помия научих само, че Божурище е край Търговище.....
76
1
 
11
 
! Отговори
Да си го кажем... преди 2 месеца
Нищо няма да открият нашите спецове, ззащото са калпазани , но са ненаминати по заплати и премии. Това сме ние в Бг. Има да чакате за разкрития...
75
0
 
3
 
! Отговори
gogo преди 2 месеца
малииии......вече съм от Търговишко...
74
0
 
9
 
! Отговори
Кнут Барабонката преди 2 месеца
Шубе ги е да ги потърсят.Щото може да са високо в управляващия апарат и от мъка ще пребият изпречила се бабка на пешеходна пътека понеже не им стиска да се дървят на висшестоящи.
73
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Граничните войски на 7 НАТОвски страни не са могли да свалят едно раздрънкано самолетче?! Ай, ай, аййй..... (( - СПОКО Тия ша ни пазят от братушките!!!
72
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
20 месеца няма имена, няма снимки на обявените за издирване. Няма отговори на въпросите. Ефективността на следствието и прокуратурата е показателна.
71
1
 
7
 
! Отговори
Кърджалиев преди 2 месеца
Сигурен съм,че седят някъде около София,и чакат да ги привикат,все пак са минали само 2 години....
70
0
 
6
 
! Отговори
Климбо преди 2 месеца
Претоплена манджа...когИ беше 2022 г????
69
0
 
22
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 2 месеца
Последно Божурище или Буховци??? Идеоти.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кацнал през юни 2022, сега сме февруари 2024.....може би през септември 2036 година ще се явят на съд.
67
1
 
11
 
! Отговори
И както вече преди 2 месеца
казах, чалгата опростачи 90 % от българите факти много например пост 70 и много преди него, в това число и мисирките от ДНЕС.бг., които дори не познават и географията на България - "кацнал самолетът на летище Божурище до Търговище" ! Да се закриват тази медия да не излага поне професията на журналист ако все още има кадърни в нея !
66
1
 
16
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 месеца
В една нормална държава ,този самолет щеше да бъде свален със ракета земя-въздух и дилърите щяха да бъдат намерени овъглени ....
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Божурище до Търговище ли се е преместило?И за къде сме се разбързали след 2 години?
64
2
 
10
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
Споко ,сега като платим 1-2 милиарда на братята кравари за "Пейтриът" ,този проблем ще се реши.Е ,че изчакаме 5-6 години за таралясник от 80 години ,а до тогава ще си плащаме по 1.5 милиарда на година за да ни бранят краварските летци.Краварските летци са най-добрите.Те бомбят палестинци ,хуси ,нигерийци, иракчани ,ливанци и йеменци.Все народи ,които нямат и хабер от ПВО.
63
0
 
2
 
! Отговори
Граф Игнатиево преди 2 месеца
На свеки се случва да е *** по няколко пъти на ден, но когато сгреши трябва да корегира бързо, ката да знаеш Божурище.
62
0
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 2 месеца
Кацнал до Божурище или кацнал до Търговище? Тоя сайт е тотал щета.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 20 -"От статията не разбрах защо се споменава БОЖУРИЩЕ в заглавието ?" Защото започва с Б :))))) и там навремето е имало летище ,май и сега има за любители .
60
0
 
4
 
! Отговори
Do 56 преди 2 месеца
Ти сериозно ли написа тази глупост за ТЕСТ някакъв си ? Наистина простотата която "внедри" чалгата в България има заплашителни размери !