Проектът за новите реактори може да рухне на всеки етап

Една от критичните точки ще бъдат преговорите с ЕК
26 фев 2024 15:00, Анисия Иванова
22

След дълъг дебат и само с един глас повече в петък депутатите решиха преговори за строителството на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да се водят само с класирания участник - корейската компания "Хюндай". Изграждането на двата нови блока ще струва на държавата близо 14 милиарда долара, а цената на тока ще е под 127 лева за мегаватчас.

"Трудно може да се говори за ползи, няма реактори, които да се направят за 14 млрд. евро - и цената на тока от нови реактори няма да бъде такава. По този проект, който беше завършен в САЩ, с два реактора от същия тип, цената е между 170-180 долара на мегавачтчас. Не виждам как ще стане, изхождайки от опита, 14 млрд. евро да ни струва. Много повече ще е и цената на електроенергията ще е много по-висока", коментира ядрения физик проф. Георги Касчиев в студиото на "България сутрин".

По думите му проблем е, че всичко е започнало без анализи дори на потреблението и как ще се впишат два нови реактора.

"От април до ноември през нощта товарът пада до 2600 мегавата. Какво ще правят 4 реактора с обща мощност над 4 мегавата. На някои от тях трябва да бъде намалена мощността, това означава, че ако се намали ефективността на 80%, електроенергията ще поскъпне с 20%". И когато решенията са взети от 240 човека, не може да се търси персонална отговорност. Опасявам се, че проектът на много фази от своето развитие има вероятност да рухне, след като са изхарчени значителни средства", заяви проф. Касчиев.

По думите му една от критичните точки може да бъдат преговорите с Европейската комисия, която ще иска да знае какво ще се случи с отработеното гориво.

"Само че никой не казва, ЕК ни е стартирала и наказателна процедура, ние сме в задънена яма. Друга критична точка е финансирането, кредитните институции най-добре знаят рисковете. Цената на тока от тези източници дали ще бъде конкурентна? В България към началото на т.г. има около 300 мегачавата от соларни панели, цената се очаква да бъде под 15 евро на мегаватчас или ако е в батерии - от 50 евро", даде пример гостът.

Ядреният физик посочи най-лошия сценарий, който може би се разиграва: "Ако се стигне до построяване на тези блокове, стари "лоши" руски реактори да ги спрем и да останат "добрите" нови американски реактори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ценатокАЕЦBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
През нощта може и да е ограничено потреблението, но през деня ще се увеличава непрекъснато с течение на времето, заради растежа на икономиката. Тук въпросът е, не дали ще ни трябват нови енергийни мощности, а точно какъв вид мощности ще са ни нужни за да се осигури енергийния баланс на страната. Тецовете на въглища можем да ги заменим само с централи на природен газ или водородни централи вързани към зелени източници на енергия, или ядрени централи. Ще са нужни и сериозни инвест. в мрежата..
18
2
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 1 месец
Сакън да не влезе някаква друга техника, освен съветската!!!! Аман от соц-носталгици!!! И 4000-ници!!!
17
0
 
3
 
! Отговори
kk преди 1 месец
Истина ли е, че от юли вече няма да има нощна тарифа за електроенергия, а една цена? И тази цена ще е поне 15% повече от дневната тарифа сега?
16
0
 
5
 
! Отговори
И ТРЯБВА!! преди 1 месец
Махнете ни от ТЕЗИ АМЕРИКАНСКИ ЛЪЖЦИ!!!ОЩЕ 34 ГОДИНИ ЛИ ВИ ТРЯБВАТ ЗА ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ,ЧЕ НЕ ТЕ СА СПАСЕНИТО НИ!!!СЛЕД 2 ГОДИНИ ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО Е ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ФАШИЗЪМ ПО БЕТЕР РУСИЯ ЩЕ СМЕ С ДИГИТАЛНОТО ЕВРО!!
15
0
 
3
 
! Отговори
мдамм преди 1 месец
еййй големи сметки - недостиг на ток - увеличение на цените, излишък на ток - увеличение на цените.
14
1
 
5
 
! Отговори
Панелен павиан преди 1 месец
До *** Продаваш нещо, за което си платил милиард, за 200 милиона! Всичките ви "демократични" далавери са такива!!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турците от Хюндай си купуват коли а реакторите от Росатом . Турците по малки ,,съюзници,, ли са в нато ? Що не строят ,,западнодемократични,, реактори ?
12
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Добър ден! Реактори ли поръчахме? Ами то не е като да си вземеш айфон.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Белене трябваше вече да роботи и произвежда евтин ток. Заради безгръбначни управляващи, командвани директно от САЩ, ще плащаме скъп ток.
10
1
 
9
 
! Отговори
Гринго преди 2 месеца
След хартиените самолети за милиарди долари, сега и хартиени реактори ще ни продадат. Не може да се отрекат две неща - големи търговци са хамериканците и големи баламурници сме ние българите.
9
3
 
4
 
! Отговори
ze nigmar преди 2 месеца
На вас ви трябва белене, а не козлодуй:)))
8
7
 
7
 
! Отговори
копейка спец преди 2 месеца
Ясно е ,че трябва да изхвърлим всичко руско от България!!!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Немците едвам чакат да свърши война та и да вдигнат санкциите. Да изчакаме малко и да си сложим купените и готови евтини реактори! Те не са руски, а са български!!
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма такова животно като зелена енергия! Докато позеленее доста процеси минава.Имаме два платени и доставени реактора който ще подарим за да закупиме други два на три пъти по висока цена за да се налапат няколко *** със комисионни!
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе какво ни занимавате с мнението на някакъв ядрен физик, кажете ни какво мислят специалистите политици евротантици.
4
2
 
11
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
Ало г-н Касчиев , може ли да ми кажете с какво ще замените произвждания от ТЕЦ ток след закриването им и кой ще поддържа честотата 50Hz?И като искате фотоволтаични центрсли те през зимата не работят , с батериите за съхранение колко години издържат? В крайна сметкс стигс сте били против строежа им от "Хюндай" , кой ще изчисти имиджа на страната след изявлението на посолството че им се пречи!
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като няма кой да направи реактор за под 14 млрд долара, ние защо подарихме 2 на Украйна? То излезна че сме по богати от цялото ЕС взети заедно, че да раздаваме оборудване за минимум 30-40 млрд.
2
2
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Абе Турция как никой не пита, а ние все питаме някой - може ли това, може ли онова! Стига с това робско мислене, 5 пари не давам ЕК какво щяла да каже...
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"От април до ноември през нощта товарът пада до 2600 мегавата. Какво ще правят 4 реактора с обща мощност над 4 мегавата. На някои от тях трябва да бъде намалена мощността".........Ще изнасяш и продаваш ток бе, гусин физик.