Хотелите ни по Черноморието отварят по-рано, румънци искат да празнуват у нас

Кризата с липсата на персонал обаче се задълбочава
21 апр 2024 19:55, Нели Христова
36

Заради великденските празници десетки хотели по морето отварят по-рано това лято, още от 1 май. Предварителните резервации бележат 20% ръст.

"Голям интерес има от румънския пазар. Българите през пандемичните години припознаха нашето Черноморие. Пакетите варират от 3 до 7 дни. Повечето от тях включват нощувка, закуска и празничен обяд за самия Великден, около 100-120 лева на човек излиза един храноден", каза Диляна Цонева от Регионалната туристическа камара в Бургас.

Очакваният ръст на туристи е 20%. Кризата с липсата на персонал се задълбочава, въпреки че заплатите на работниците по курортите са нараснали с 10-15%.

"Надяваме се тази година да удържим големия туристически поток, спрямо персонала и обслужването. При нас, в Слънчев бряг, държим високо качество, но българският туризъм не е Слънчев бряг, надолу колегите навсякъде страдат от това. Ние даваме високи заплати, те не могат да си го позволят", коментира хотелиерът Румен Мончев.

Заради кризата с персонала, това лято по морето ще разчитат на работници от Узбекистан, Киргизия и Бангладеш, дори от Турция.

"Това е персонал от трети страни, извън ЕС. Спешно трябва да се говори с външното министерство по темата за
От Община Бургас търсят персонал за туристическите си обектите по програма за младежка заетост.

"Например, Остров Света Анастасия. Едва ли другаде могат да работят на един такъв остров цяло лято. Сервитьори, бармани, готвачи, специалисти в туризма. Това е толкова търсено", посочи директорът на ОП "Туризъм" Радовеста Стюърт.

Иначе не се очаква почивката това лято да ни излезе по-скъпо. От 3200 до 3700 лева е цената на двойна стая, с включена услуга "ол инклузив", за седмица почивка по родното Черноморие.

"Цените са от нивата на миналата гадина. Много леко увеличение има, не повече от 10-15% ", обяви Диляна Цонева от Регионалната туристическа камара в Бургас.

Очакванията са през 2024 и 2025  година, туризмът постепенно да възстанови нивата си отпреди Ковид-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Общество
Рап песен за Даная настоява за спешни промени в детското здравеопазване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
пешеходец преди 1 седмица
Наште,,румънци,ПРОДАВАТ,ЦАРЦА,по плажа.
31
0
 
2
 
! Отговори
Оня преди 1 седмица
Години наред им плащахте по 500 лева и им искахте опит и поне по два езика. Хак Ви е сега, събирайте изметта на планетата, да Ви работи. Едно на ръка, че така прекрасно настроихте българите, че вече всеки, който може да си го позволи бяга към Гърция и Турция. Яжте каквото сте си надробили и стига сте гледали с надежда към Министерство на туризма да Ви оправи бакиите.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам защо в България ходи слуха че Румънците са католици. Голямата част от Румънците са православни! Четете малко ... всяка година са заедно с нас по църквите на велик ден в североизточна България.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нез национална програма за нова инфраструктура и красиви плажни градове .. след румънците идва черна безна. Всичко е окаяно и на тях ще им мине мерака и скоро ще продължат към Гърция и други европейски страни. Държавата продължава да е неадекватна към черноморието.
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре, че българите се махнаха от морето ни. То, претенции, то селения. От 22 години имам хотел и къща в Созопол, доживях простите българи да се разкарат. Почти всичко е резервирано от чужденци, от българи няма и 5% и това е страхотно
27
0
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 1 седмица
Ще търсят не само от трети страни, но и от Марс, с тези мизерни заплати, които дават. Искат за три месеца работа , да почиват цяла година, ама беше това преди 40 години. Лакомията ще съсипе страната, и крадливите управници.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3700 лева за 1 седмица с отровния ол инклузив на българското Черноморие!?Моляяя...Трябва да ми плащат ,за да ида.
25
1
 
14
 
! Отговори
Брей преди 1 седмица
След като 1-15 процента са нищо, защо не свалят цените с толкоз!?
24
12
 
4
 
! Отговори
Пак преди 1 седмица
Нещо не разбрал. Румънците не са ли предимно католици, техния Великден мина преди месец.
23
1
 
9
 
! Отговори
Ама то преди 1 седмица
Криза с жалване и празни думи не се решава. Като нямаш пари да плащаш - продавай, не че има кой да купи. Някой да ви е карал насила да строите прозорец срещу прозорец? После нямало клиенти и нямало за заплати, намерили клиенти, а няма кой да ги обслужи. Заковавайте кепенците, стискайте задниците и се надявайте повече да изпаднат от пазара, за да има после залък за вас.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От 3200 до 3700 лева е цената на двойна стая, с включена услуга "ол инклузив", за седмица почивка по родното Черноморие. Сокерес му прала?! То и на Малдивите нема такива цени. Тая България се оказа по луксозна дестинация и от Бора Бора
21
2
 
6
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 седмица
Всичко се *** с тоя "Маркетинг" народа скача на некви лъскави оферти в социалките като на продуктите на "прмоция" в големите маркети. А има толкова много места за настаняване с традиции и качество на народни цени. Просто скачате на първата реклама у фейсо спонсорирана от некоя ***. Бях в хотел с течаща минерална вода в стаите с персонал от стараташкола , вино от винарсска изба медалист, храната с Бг продукти и вкус за 50 лв на вечер. А некви развъдници за *** искат по 200 лв
20
1
 
6
 
! Отговори
Дарвин преди 1 седмица
Ще дойдат за Велик ден, после суша до юли.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите нямат пари кой ще "празнува"? Луда работа. От некадърно управление вече и морето не става за нищо.
18
1
 
17
 
! Отговори
Ivan преди 1 седмица
Още нещо-докато не се научите да плащате ДОСТОЙНИ ЗАПЛАТИ на персонала си за ДВА МЕСЕЦА сезон в България( юли и август) и от Тринидад и Тобаго да викате хора,няма да се оправите.Нещастни мутри,свикнали само да лапат!Ама тази свърши и сега ревете,нали?!И има много още да ревете,защото сте неуки-ТУРИЗМА Е ПРОФЕСИЯ,ЗА КОЯТО СЕ УЧИ 5 ГОДИНИ,а 99% от вас не могат правилно да си напишат имената!Фалирайте и затваряйте-това заслужавате,с.га.н пр.ост.а!
17
4
 
16
 
! Отговори
Шишо преди 1 седмица
Непалци, бангладежци, индийци и други индивиди със завидна лична хигиена ще обслужат доволните румънски туристи. Хотелиерите също ще бъдат доволни от икономисаните пари от работни заплати и сметки за вода. Все пак новите им чуждестранни служители се къпят по веднъж седмично и избягват да ползват тоалетна хартия. Ние, понеже сме балами ще продължим да ходим на "гадното" бяло море в Гърция.
16
2
 
10
 
! Отговори
Евтенийка преди 1 седмица
3 200 за двама души за една седмица! Нали не си въобразяват, че са подбили турските предложения?
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сичко се излива от тоалетни в морето.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо ново според мен! Румънските туристи е,винаги са били Първите ни посетители на Черноморието ни още в средата на април и началото на май!-:)
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малко са наште роми та и от Букарещ оше.