Хлебопроизводител: Хляб ще има, няма нужда от спекулиране

Таван от 15% не гарантира, че ще е по-евтин
Обновена: 25 юни 2024 12:41 | 25 юни 2024 11:03, Инна Ангелова
14
Хлебопроизводител: Хляб ще има, няма нужда от спекулиране
Снимка: БГНЕС

Хляб ще има и с това определено не трябва да се спекулира. “Проблемите са комплексни и засягат всички нас”, каза Николай Вълканов, председател на Сдружението "Модерна търговия" и хлебопроизводител.

Вълканов коменитра влизащият от 1-ви юли в сила таван на търговската надценката за трите вида в резултат на промени, направени в последния момент на последния пленарен ден на 49-ото НС.

Пред БНР Вълканов сподели какви са очакванията за цената на хляба и какви проблеми произлизат от промените. "Реагирахме остро за начина, по който беше прието това решение. Нашият апел бе към президента да наложи вето. Този начин е показателен, как за един ден НС може да промени живота на хората и бизнеса", каза Николай Вълканов.

Той обясни, че след разговор с институциите - МФ, Министерство на икономика и писмо до КЗК се очаква да се спазят законовите срокове, а и да внесат анализи и становища в НС. Ако още не се е случило трябва до утре да се случи, защото има техническо време за разглеждане и евентуално за прегласуване в НС.

Ще видим дали ще влезе в сила разпоредбата.

Вторият голям проблем е надценката, защото практически няма методически указания, какъв е обхватът на продукцията – по-състав или по етикет, как ще се контролира и какви санкции ще има.

Според Вълканов, още при спазването на мярката, търговецът вече има проблем, защото влиза в хипотезата, че "той не купува директно от производителя, а от доставчик".  "На търговеца му се налага да изисква документи от самия доставчик, които да гарантира, че той няма да наруши определената надценка от 15%", предупреди Вълканов.

Според него другият проблем е, че таванът на търговската надценка не гарантира, че цената на артикула ще падне.
"Дали ще е по-евтин хлябът не зависи от търговеца.

Фиксирането на надценката само при крайния търговец, по никакъв начин не може да гарантира, че не може да има поскъпване надолу по веригата. Цената не зависи от него. Фиксирането на неговата цена, не гарантира фиксиране на цената, при която земеделският производител би продал пшеницата си, както и производителят на хляб. В момента, в който ограничи търговската надценка, посредникът от предходната стъпка би могъл да я обере като разлика", обясни председателят на Сдружение "Модерна търговия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Общество
Всеки трети медик е над 55 години, медсестрите намаляват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
преди войната хляб Добруджа 830 гр. беше около 1-1,05, след това цената на пшеницата се вдигна до 700-750 на тон, горивата се вдигнаха, тока се вдигна и същия хляб стана 2 лв. после намалиха ДДС-то ама почти не падна цената, след това цената на пшеницата се върна, на тока и горивата се върнаха, но същия хляб си остана 2 лв, това е абсолютен картел!
11
0
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 2 седмици
До Цена,а заплатите какви са,що не казваш че са поскъпнали хиляда пъти,не проценти,пъти
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хляб ше има.... само салама е скъп :)))
9
1
 
8
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 2 седмици
Йeжте банани! От хлебните...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз нямам хлебопекарна
7
1
 
6
 
! Отговори
JWST преди 2 седмици
няма нужда от спекулира - Квот такоз бате
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви 15%, като сложат сусам за 10ст. И цената скача с един лев. Всичко е с 10 пъти надценка, никой не работи за 15%. Слагат 200гр брашно за 15ст.а продават за 1,5
5
1
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 2 седмици
Кога ще почнете да е качествен едно време беше вкусен а сега няма качество
4
1
 
14
 
! Отговори
Цена преди 2 седмици
Няма причина да поскъпва хляба. Цената на пщеницата е по ниска отпреди 10 години.
3
1
 
12
 
! Отговори
Не нахалство, ами преди 2 седмици
думата не се сещам, да опиша това поведение. Тестените изделия станаха толкова скъпи вече, а ужким евтино украинско брашно внасяме, ти мани това ами ние сме нетен износител. Хляба ни е ***, на това отгоре скъп, а при тези условия трябва да е евтин и качествен.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
нужда нема, ама още един ролс ройс никога не е излишен. по един за всеки ден от годината
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хляб ли?! Само вносно брашно от Италия и Холандия. Хоп в хлебопекарната и айде прекрасен качествен продукт. Това, което се продава по магазините от нашите производители, НЕ Е хляб, а отрова.