Криза: Липсват 30 хил. медицински сестри

Всяка трета е над 65 години
Обновена: 10 юли 2024 09:08 | 10 юли 2024 09:08, Инна Ангелова
60
Криза: Липсват 30 хил. медицински сестри
Снимка: БГНЕС

Поредната здравна криза с медицинския персонал. Липсват около 3о хиляди медицински сестри, а всяка трета е на възраст над 65 години. Това показват данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Кризата с недостига на медицински сестри и липсата на мерки за привличане на нови кадри ще бъдат обсъдени на национална среща, организирана от асоциацията.

Към момента около 22 хиляди са работещите медицински сестри.

Необходимостта от незабавни мерки за задържането на специалистите по здравни грижи и привличане на желаещи да упражняват тези професии ще бъде поставена на вниманието на участниците в срещата. Тя ще се състои в столичната университетска болница "Света Анна", а главната медицинска сестра на заведението - Марияна Колева, ще сподели добри практики за условия на труд, заплащане и продължаващо обучение.

Проблемите не са от сега - преди година от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи са изпратили писмо до управляващите с призив да се създаде система за планиране и задържане на персонала, за кариерно развитие, устойчиво повишаване на заплащането спрямо придобитите знания и умения, както и да се въведе изискване за минимален брой специалисти по здравни грижи в лечебните заведения, пише БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Общество
Нов археологически удар, променя историята на Кокалянски Урвич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
1262 преди 1 седмица
Времето на крепостничеството мина отдавна, освен в Русия. Който иска сестри и лекари, трябва да им плаща по европейски.
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Липсват, щото свършиха лесните пари от ковидпътеки. Да се махат и да видят, че за да имаш пари, трябва да работиш, а не да изнасяш бинтове, марли, лекарства и доместос от болницата.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днес си положих изпита за медицинска сестра в колеж Йорданка Филаретова. Често ми прави впечатление че хората се фокусират и оплакват от това което нямат, но никога не предлагат решение, не правят нещо те самите за да подобрят ситуацията. Ето, аз съм на 43, имам малко дете и се записвам да уча за да намалим поне с един човек недостига !
52
1
 
3
 
! Отговори
купуване на кадри преди 1 седмица
Продадохме си медицинските млади кадри на Западна европа , старите изнемощели от работа останаха ...
51
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Преди 45 години като завършиш за медицинска сестра имаше разпределение и договор да работи където те изпратят .Сега тези медицински сестри ,които завършват по държавна поръчка да имат договор 5 години, а лекарите да имат договор 10 години.Който не иска да работи по договор да си плаща обучението.Защо депутатите гласуваха висшето образование да е безплатно? В чужбина за всяко образование се заплаща.
50
1
 
1
 
! Отговори
Банани и тоал.хартия преди 1 седмица
За какво са ни медицински сестри?! Важното е да има банани и тоалетна хартия. Заради тях заменихме социализма с днешния капитализъм.
49
1
 
7
 
! Отговори
zzzz преди 1 седмица
сестри може и да няма, поради минималните заплати , но пък за сметка полицаи , военни, даскали и една камара калинки в държавната администрация отдавна са се договорили за 3 минимални на месец.
48
0
 
7
 
! Отговори
43000 преди 1 седмица
че то и в частните болници да не е кой знае колко по-различно? наложи ми се престой - едната сестра беше на 78, другата на 63. иначе елитна болница, с награди, билбордове и т.н. не че не си вършеха работата - знаеха какво правят - ама явно И там няма кой знае какви условия. дойде едн по-млада да ми сложи абокат - заби ми го в костта, та се наложи по-възрастна да оправя резила.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Майора Това може ли да се оънася и за футбалерите, плеймейтките, шпакловчиците, автобояджиите и арматуристите?
46
0
 
9
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 седмица
Държавата трябва да гарантира минимално заплащане на медицинските сестри независимо от финансовото състояние на болниците. Иначе нищо добро в медицинската помощ не ни чака.
45
1
 
11
 
! Отговори
ВИЕ СТЕ ЛУДИ ,БЕ... преди 1 седмица
КОЙ ЩЕ ВИ ЛЕКУВА ЗА "БЕЗ ПАРИ"....ХА,ХА,ХААААААА.....
44
2
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 седмица
...НЕ ТЪРСЕТЕ ЛЕКАРИ И МЕД СЕСТРИ......АМИ , СИ ТЪРСЕТЕ ВРАЧКИ И ПОПОВЕ....ХА,ХА,ХАААА......ПЪТ ВИ ЧАКА!!!!
43
3
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ=МАФИЯ преди 1 седмица
Липсват 30 хиляди медицински сестри,, сега били 22 хиляди, от които една трета са на възраст над 65 години. Ето и до това ни докара управлението на ГЕРБ. Още поне 20-30 години ще ни трябват, за да възстановим България от управлението на ГЕРБ през 2009-2021 години. Не ми се мисли колко още ще затънем, ако ГЕРБ се върне на власт.
42
2
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 1 седмица
До ?не липсват крадци,някъде към 8 млн.са и освен че крадат са мързеливи,мноооого алчни и със самочувствие до небесата,не липсват знамена и пилони,не ви ли стига,ако се почувстваш зле ще си отрежеш парченце от най-голямото знаме(статията от вчера) и ще ти мине,какви сестри,какви 5 лв.,пълнят ви главите с патриотизъм и конспиративни теории,ама им вярвате и викате,ме не могат да ме излъжат,а сте от най-лъганите в света,но не се усещате,както се казва няма по-голям роб,от този дето се мисли за своб
41
12
 
4
 
! Отговори
Майора преди 1 седмица
Нещата са трудни за решаване , но едно нещо може дасе направи- след завършване на учението дасе подпише задължителна декларация че ще работят примерно 10 години и след това ако искат да напуснат страната!
40
4
 
8
 
! Отговори
за какво преди 1 седмица
са ви мед.сестри и лекари,нали лекарската мафия убивала,нали с лекарствата ви слагали чипое,нали сте много вярващи и все защитавате църквата,ами бъдете последователни,докажете с делата си това,което говорите,ако се разболеете,което не ми се вярва,защото както казвате сте богоизбрани,хваненете молитвеник и се молете на вашия господ,нали може всичко
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обучаваме ги за да ходят и работят в другите страни! Нали в крайна сметка това ни е функцията в ЕС да сме донори на тези с завряни в г*за ръце!
38
1
 
19
 
! Отговори
е къде бе преди 1 седмица
В джобс например има около 300 обяви предимно от София. В страната нищо. Къде са обявени тези места. И ако са в АЗ то те са предимно за домве за хора с увреждания и заплата 1000 лв. Ами кой да иска да работи при тези условия....
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 22 и 35 нито Промяната ,нито Партия са ни виновни, просто сме " чалдисани". Незнам колко време ще ни трябва докато започнем да мислим
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като липсват - кой бие инжекциите у болницата аааа ? :)))