БСП не очаква НДСВ да посочи кандидат-премиер тази седмица

Право на президента е да прецени коя ще е третата политическа сила, на която да се даде мандат за съставяне на кабинет, коментира депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев
1 авг 2005 13:44,
БСП не очаква НДСВ да посочи кандидат-премиер тази седмица
Снимка: Булфото
БСП очаква експедитивни преговори от страна на НДСВ за реализиране на мандата, обяви депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев.

По думите му това е възможно, тъй като националното движение е водило самостоятелни разговори с дясноцентристкото пространство и по време на предишните преговори.

Мутафчиев бе категоричен, че не е възможно съставянето на кабинет без ДПС и БСП като първа и трета политическа сила в парламента.

Съставянето на кабинет в най-кратки срокове е много важно за покриване на някои от изискванията на Европейската комисия за влизането ни в Европейския съюз, каза той.

По време на разговорите днес с НДСВ групата на Коалиция за България очаква да чуе какво ново ще бъде предложено за съставяне на правителство. Нашето виждане е, че възможностите за създаване на широко коалиционно правителство с мандата на НДСВ, което ще може дълго и трайно да реши проблемите на България, са ограничени,добави Мутафчиев.

Според депутата от Коалиция за България Захари Георгиев в рамките на тази седмица НДСВ няма да посочи кандидат за премиер. Георгиев каза още, че очаква НДСВ да протока процеса, при което ще се получат неприятни за страната ни забавяния, в това число и нормалното функциониране на парламента.

Право на президента е да прецени коя ще е третата политическа сила, на която да се даде мандат за съставяне на кабинет, а вариантите за съставяне на широко коалиционно правителство преминават през участието на БСП и ДПС, каза още Георгиев.

Той потвърди, че БСП и Коалиция за България не се притесняват от предсрочни избори, но допълни, че интересите на държавата са по-важни от интересите на политическата сила.

В тази връзка социалистите ще направят възможните и разумни компромиси за създаване на парламентарно мнозинство с по-широка основа, което да реализира кабинет, добави Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание