Великият херцог на Люксембург идва на посещение у нас

Днес Великият херцог и съпругата му ще се срещнат с президента Георги Първанов и г-жа Зорка Първанова
11 окт 2005 09:30,
Великият херцог на Люксембург Анри и съпругата му Великата херцогиня Мария Тереза пристигат днес на тридневно държавно посещение в България.

Днес Великият херцог и съпругата му ще се срещнат с президента Георги Първанов и г-жа Зорка Първанова. Великият херцог ще бъде удостоен с орден "Стара планина" с лента, а Великата херцогиня - с орден "Св.св. Кирил и Методий" огърлие.

Президентът Първанов ще получи Големия кръст на Ордена за граждански и военни заслуги Адолф дьо Насау, а г-жа Първанова - Ордена на Великото херцогство "Короната на дъба" - първа степен.

Програмата предвижда също пленарни разговори на двете официални делегации. Те ще бъдат водени от вицепремиерите и външни министри на България и Люксембург - Ивайло Калфин и Жан Аселборн.

По-късно Великият херцог и Великата херцогиня ще разгледат храм-паметника "Св.Александър Невски" и криптата. Президентът и съпругата му ще дадат официална вечеря в чест на херцозите на Люксембург.

На 12 октомври /сряда/ Великият херцог на Люксембург Анри ще се срещне с председателя на парламента Георги Пирински и ще разговаря на работен обяд с премиера Сергей Станишев.

Херцогиня Мария Тереза и г-жа Зорка Първанова ще посетят детското селище в Дрен. Селището е второто SOS-Детско селище у нас след това в Трявна и започва своята дейност през май 1995 г. В момента там живеят 78 деца, за които се грижат 13 SOS-майки.

Програмата на посещението включва и разглеждане на Националния исторически музей и на Рилския манастир. В последния ден от визитата си у нас Великият херцог и съпругата му ще посетят Пловдив и Бачковския манастир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание