ЕК отрязва акредитациите на две наши агенции

ЕК отнема акредитациите на Националното звено за финансиране и договаряне към МФ и на агенция ФАР към регионалното министерство
22 юли 2008 19:50,
9
ЕК отрязва акредитациите на две наши агенции
Снимка: БГНЕС

На 23 юли (сряда) Европейската Комисия ще отнеме акредитациите на две агенции, работещи с пари по ФАР. Това става ясно от решение на Комисията, до което БНТ получи достъп.

ЕК отнема акредитациите на Националното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите и на агенция ФАР към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Други агенции не са засегнати.

Що се отнася до съдебната реформа и борбата с корупцията, ето какво пише в проекта за доклад за напредъка на България по 6-те проблемни области:

1. България е постигнала напредък с гласуваните промени в Конституцията, новия Закон за съдебната система и създаването на Инспектората към ВСС. Към момента няма изгледи Инспекторатът да е дал приоритет на корупционните практики сред магистратите. До края на май са проведени само две проверки за евентуална корупция.

2. По показателя за повече прозрачност и ефективност на съдебните процеси Комисията пише, че в България напредъкът е предимно по гражданските и административните дела. Много малко съдилища изпълняват изискванията на закона за съдебната власт да публикуват решенията си. Има загриженост дали магистратите са достатъчно подготвени да прилагат новия ГПК. Реформите в МВР са наложителни. ДАНС трябва да бъде подложена на по-ефективен парламентарен контрол, за да е налице отчетност.

3. По целта за постигане на по-висок професионализъм и ефективност на съдебната система Комисията пише: „Българските власти докладваха за 9 процеса срещу магистрати през първите 5 месеца на 2008 г., в сравнение със 17 за цялата 2007-ма. Това е слаб резултат, имайки предвид, че в България има 1821 професионални съдии, 1558 прокурори и 564 следователи. Броят и видът на санкциите, налагани от ВСС, са ограничени.”

4. За провеждането на разследвания за корупция по високите етажи на властта се казва: Необходими са сериозни усилия и политическа воля за изкореняване на корупцията по високите етажи на властта, полиция и съдебна система. Създаването на ДАНС е стъпка в правилната посока. Контролът на финансирането на политическите партии е проблем. Много голям е процентът на партиите, нарушаващи правилата.

5. По борбата с корупцията по границите и местната власт, ЕК пише: „България успешно засили усилията за борба с корупцията по границите. Решението да се затворят безмитните магазини и бензиностанции се посочва от България като едно от най-големите й постижения. Остават обаче проблемите с други области като образование и здравеопазване и купуване на гласове на избори.

6. По целта за прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност и прането на пари се казва: „Много малък реален напредък. Нисък брой на дела за организирана престъпност

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 15 години
Как пък тия от ЕС един път не казаха,че Костов и неговото правителство са крадливи и корумпирани,а му дадоха 1 милиард евро и договориха още 5 млиарда за следващите 3 години.Заради тях ,сигурно червените мафиоти,мутрите и Симеончо,се нахвърлиха върху него и неговото управление,Да ГУШНАТ ТЕЗИ ПАРИЦИ И ЗАДАВАЩИТЕ СЕ ОЩЕ СЛЕД ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ ЕС.МОЖЕ БИ ПАК ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВА ТОЗИ "КРАДЛИВ" ИВАН КОСТОВ ЗА ДА СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И ОТ КОГОТО ТРЯБВА.ОКАЗА СЕ ВЪНШНШЯ СВЯТ ИМА ДОВЕРИЕ САМО НА НЕГО ОТ ПОЛИТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Причината не е в парите. Всички служители, работещи в звената за усвояване на еврофондове, получават двойни заплати плюс премии на всяко тримесечие (ДМС). Така един главен експерт например си докарва около 1500 лв. на месец. Не твърдя, че е много, но все пак за заетостта на държавната службица......Да не говорим и че щата им е раздут невероятно. Ако съкратят 2/3 от персонала могат и да им увеличат заплатите, а и съм убеден, че работата ще потръгне.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен следовател преди 15 години
Колко сте прости, че ако няма келипир, кой ще работи в ползу на народа за 400-500 лева бе умници. Нали затова като дойдат избори, политиците и кандидат политиците полудяват да обикалят и лъжат народа. Като вземат властта забравят всичко и започва голямото лапане. Сега ще откриваме топлата вода. Та и съдиите, намерили в дома на онази кака от Варна 100 000 лева и половин кило злато. Смях в залата... Това е капка в морето и сега ще излезе чиста като вода от връх Мусала, ако Симеончо не се е изпикал и в него...Анадъм но.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
точно така а сега да доидат от ЕС да проверят имотите на всички чиновници и родата им работили в тези структури и ще видите какво става. Според мен ЕС трябва да си вземе немедлено всички пари които има в България защото със сигурност и те ще бъдат откраднати.
4
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
Слагам само един цитат, който ми говори много, но явно от Днес.бг не го считат за важен:"Много малко съдилища изпълняват изискванията на закона за съдебната власт да публикуват решенията си. Има загриженост дали магистратите са достатъчно подготвени да прилагат новия ГПК."
3
0
 
0
 
! Отговори
многознайко преди 15 години
най-сетне!Най-сетне!Отдавна трябваше да стане.Да спрат,всичките пари за България да спрат!Нито една стотинка да не ни дават!така трябва
2
0
 
0
 
! Отговори
самотно преди 15 години
я вижте какво напудреничко, дезодорираничко , сладникавичко ,лакираничко съобщенийце ни е пуснал днес бг
1
0
 
0
 
! Отговори
всезнайко преди 15 години
ПЕТЪР МИХАЙЛОВ БИВШ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКЪРЖЕН СЪД - ПЕРНИК И БИВШАТА ОКЪРЖНА ПРОКУРОРКА РАДКА ПЕТРОВА ДА БЪДАТ ПРОВЕРЕНИ ОТ ДАНС КАКВИ СА ГИ ВЪРШИЛИ ЗА ДА СИ РАЗИГРАВА КОНЯ ПЕРНШКИЯТ БИЗНЕСМЕН ЛЮДМИЛ СТОЙКОВ ? СПИРАНИ ЛИ СА БИЛИ НАКАЗАТЕЛНИ ПРОИЗВОДСТВА ПРОТИВ НЕГО И НЕГОВИ ФИРМИ ??! АКО СА СПИРАНИ НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ! НЕ ОНЕВИНЯВАМ ПРЕЗИДЕНТА , НО НЕКА НЕ ВИНИМЕ САМО НЕГО !