Петър Димитров: Прибраха 200 млн. лв. от държавните дружества

Забравят се бонусите, които държавата си дава сама, посочва бившият министър
Обновена: 26 фев 2012 16:12 | 26 фев 2012 16:10,
53
Петър Димитров: Прибраха 200 млн. лв. от държавните дружества
Петър Димитров. Снимка: Impact Press Group

Покрай обсъждането на дадените бонуси се забравят онези, които държавата сама си дава, заяви бившият министър на икономиката Петър Димитров. Това е осъществено, като държавата е отнела средства от някого или пък не е събрала полагащите ѝ се възнаграждения, а ги е оставила в чужд джоб, посочи Димитров на пресконференция в Добрич. По думите му от енергетиката се прибира огромна печалба, която плащаме всички ние.

"Държавата, която всяка година със сълзи на очи увеличава цената на тока, е прибрала от държавните дружества близо 200 млн. лева", заяви Димитров.

Той обясни, че с постановление на Министерски съвет от края на декември в републиканския бюджет е иззета 80 % от печалбата на дружествата, както и всички остатъци от печалби за минали години. Петър Димитров даде пример с Български енергиен холдинг, от който през 2009-та година са взети 47 млн. лева, през 2010 г. - 52 млн., а през 2011 г. - 83 млн. лева.

Показателно е състоянието на "Булгаргаз", което според данни на икономическото министерство през 2010-а е натрупало 37 392 000 лева загуби, а през миналата година - почти двойно повече, коментира народният представител от Коалиция за България. Според прогнозата за първото тримесечие на 2012 година се очаква загубата да достигне 32 770 000 лева, добави Димитров. По думите му тези загубени за "Булгаргаз" средства влизат във фирмите, които потребяват газ, и така на практика се оказва неправомерна държавна помощ.

Още по темата
Ако се вземе предвид покупателната способност на населението природният газ в България е най-скъп в ЕС, посочи депутатът. Той отбеляза, че "Газпром" е намалил цената на природния газ с 10% за някои европейски компании и в началото на годината те са купували на цена от 415 долара за 1 000 кубически метра, докато цената за България е над 550 долара.

"Това е резултатът от алтернативните трасета, които това правителство щеше да прави и от новите договори без посредници, които щеше да постигне", коментира депутатът.

Държавата си даде бонус и като прибра резерва на Националната здравно-осигурителна каса, заяви още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: бонусиПетър Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 12 години
тази ехидна плюмка, елементарен и злобен, като комунист на ясла
46
0
 
3
 
! Отговори
Все едно един преди 12 години
собственик на предприятие с клон да не си събере печалбата, а да я подари на управителя. Държавните предприятия не работят за премии на директора и любимците му. Те са на заплата и ако държавата прецени ,че са се справили добре, може да им даде бонуси.Директорите са наемни работници и трябва да свикнат с това. Ако не им харесва, да си направят частен бизнес, но това не е така лесно,както да щипеш секретарката .
45
2
 
0
 
! Отговори
smb преди 12 години
Сега не се краде. Сега всичко е за хората. Сега всяка стотинка излишък се дава на бедния българин. Сега няма корупция. Не случайно сме на първо място в Европа, а скоро в цялата галактика!
44
1
 
1
 
! Отговори
IVAN преди 12 години
EX DIMITROV KOLKO VI E VATRESHNO CHE NE STE POSREDNICI ZA GAZTA,NE RAZBRAXTE LI CHE VECHE NIAMA DA IMA LAPACHKA ZA VAS CHERVENI I SINI KRADCI
43
16
 
7
 
! Отговори
Нелита преди 12 години
Че кой не краде до сега? Герб може да крадат но и строят! А досега само се крадеше!
42
6
 
8
 
! Отговори
До 30 преди 12 години
Ако твоите любимци,които не близаха *** на американците,а на Путин,преди 7 години бяха почнали строителството на Белене,вече щеше да е готово.Не посмяха,защото знаеха,че това ще е национално предателство и народът щеше да ги изхвърли в небитието,за това оставиха други да вадят горещия картоф.Но като си ***,дори и без мозък,можеш и за атомна енергетика да говориш.
41
9
 
10
 
! Отговори
морски преди 12 години
Много крадене,много нещо от тия ГЕРБ,да си ходят че да си отдъхне народа от тях.Съсипаха държавата и хората.***.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много е прав!Знае го от собствен опит!
39
0
 
0
 
! Отговори
........... преди 12 години
До 41 - МНОГО СИ ПРАВ! Проблемът е, поне според мен е, че много малко хора го разбират - каквото и да говорят и обещават по избори политиците, винаги става въпрос за пари, т.е. за икономически отношения.
38
1
 
3
 
! Отговори
.... преди 12 години
39, щом си икономист, трябва да знаеш, че точно в един български икономически закон има поправка, съгласно която вече не е толкова важно граматически вярното изразяване, колкото да е ясен смисълът на написаното. Това, че някой пише граматически невярно, още не е доказателство, че преценките му "не стават".
37
1
 
3
 
! Отговори
do 39 преди 12 години
Nqkoi *** kato nqma s kakvo drugo da obidi zapochva s PRAVOPISNITE GRESHKI ILI S LATINSKITE BUKVI-----------ave taralankolu poznavam hora fizici,inDZHIneri i drugi koito sa super v tehnata sfera,no vidish li pravqt pravopisni greshki,a i nito te nito obiknovennite hora sa dlazhni da znaqt da pishat perfektno---vizh zhurnalqta DA,a za govor e oshte po zle samo kato chue chovek shopite i mu se pri a....va se edno si v Sarbia
36
2
 
15
 
! Отговори
монти преди 12 години
Икономиката трябва да се управлява от професионалисти иначе ще сме като сега.
35
1
 
0
 
! Отговори
39 преди 12 години
Вярно за 37!
34
4
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Съмнявам се в образованието ти.Виж само колко правописни грешки си направил и ще разбереш защо се съмнявам...Бъди здрав.
33
12
 
8
 
! Отговори
До 36 преди 12 години
Имам достатъчно добро образование и то свързано с икономиката и финансите.И тук става въпрос за нещо, което е над експертното мнение и това е принадлежността на този тип към партията-майка.Теоритични изказвания и популистки такива и аз мога да говоря. Общи приказки също.Но не и след като преди това 4г. не съм направил абсолютно нищо. И още по-лошо- пълен провал. Добре, че цялата световна икономика беше в подем, иначе ако по време на кризата този П.Димитров трябваше да ни спасява...нямам думи
32
7
 
18
 
! Отговори
Българин до 33 преди 12 години
А бе ***,Ти познаваш ли този човек,за да пишеш тези гадости за него ? Ако има некадърници -това са хората като теб ,които нищо не разбират нито от икономика ,нито от управление,а искат държавата да водят Ти си един "талибан",който е готов да се "самовзриви",за да докаже вярността си към ГЕРБ.Прочети какво е казал Димитров и ако имаш елементарна грамотност ще го разбереш.Тук не говорим за политика ,а за неща които изпразват джоба ни.
31
11
 
9
 
! Отговори
Иван преди 12 години
ТОВА Г-Н ДИМИТРОВ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ЛИ ГО ЗНАЕ ЧЕ ДЪРЖАВАТА ПРИБИРА ОГРОМНИ СУМИ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА.ЕДВА ЛИ 20 ГОДИНИ НИКОЙ НЕ Е ПРИБИРАЛ И СЕГА ГЕРБ ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА.СЪВСЕМ ЗА *** НИ СМЯТА.ЕНЕРГРТИКА ИМАШЕ И ПО ВРЕМЕ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ,ПЕЧАЛБИ ИМАШЕ И ПО ТЯХНО ВРЕМЕ.А ТОВА ЧЕ СА ПРИБРАЛИ ДИВИДЕНТА ОТ ЕРП-ТАТА - ГОЛЯМО БРАВО.ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ НЕ ГИ ПОТЪРСИ ДОРИ КОЕТО МИРИШЕ НА КОРУПЦИЯ.
30
0
 
12
 
! Отговори
к.сидерова преди 12 години
Кажете има ли нещо евтино в най-бедната страна на Европейския Съюз??? Единствените ниски цифри и стойности - това са заплатите.. Всичко друго е над европейското :(((Абе как живее този народ бре, не измря ли вече.. още ли диша.. а дали чува доволния смях на нашите охранени политици..на американския консул.. на...
29
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Класически комунист- демагог, популист, лъжец и некадърник.Ето такива хубавци раждаше и продължава да ражда партията майка вече повече от 60г.
28
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този комунистически плъх изобщо да не ми се показва и да коментира българската икономика.Какъвто и да е Дянков, също и Милен Велчев преди това, те бяха хора учили в чужбина и донесли западното мислене и управление. А тези комунистически бетонови глави да вземат най-накря да се скрият.И преди да започнете с минусите.Казвам го изключвайки недостатъците на Велчев и Дянков. Но, всъщност кое е перфектен.