БСП скочи на триглавата ламя – Борисов, Цветанов, Дянков

Левицата нямало да подкрепи утрешните промени в кабинета
Обновена: 20 мар 2012 17:35 | 20 мар 2012 17:35, Петя Шекерлетова
139
БСП скочи на триглавата ламя – Борисов, Цветанов, Дянков
Станишев пита за оставката на Трайков. Снимка: архив, БТА

БСП няма как да подкрепи смените в кабинета, защото не се променя общата политика на правителството. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

"В една власт, която е еднолична, която има един източник на политическа воля и той се казва Бойко Борисов, няма как към втората половина на третата година от управлението изведнъж с учудване да констатираш, че нищо не е направено в икономиката и лекарствата са скочили със средно 40 процента", мотивира се лидерът на левицата.

Той посочи, че номинираната за министър на здравеопазването на Десислава Атанасова като председател на здравната комисия в парламента носи пряка отговорност за политиката по отношение на лекарствата и болниците. Делян Добрев пък бил част от екипа на Трайчо Трайков.

Според него отговорността е на премиера и тя "не може да се избегне със смяна на пешките".

"България в момента се управлява от един триумвират – Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков", анализира още лидерът на БСП.

Още по темата

"Цветанов е отговорен за полицейщината, репресиите и цялата ченгеджийница от скандали, която се разгръща в България. Дянков - за потрошаването на фискалния резерв и разрушаването на публичните финанси, а Бойко
Борисов е координатор на тази дейност", отсече Станишев.

По думите му "главите на тази ламя постоянно се хапят помежду си".

"Имаме правителство, което е неспособно да води политика. Цената на всичко това плащат хората", каза Станишев.

Според него няма как да се правят рокади, без да се дава ясен отговор за причините.

"Защо е сменен Трайчо Трайков – заради Катар ли, след като отговорен е Николай Младенов", попита Станишев.

Според него не се казва каква е истинската причина за оставката на Трайков.

"Не знам каква е разликата в позициите на Трайков и Борисов за АЕЦ "Белене", освен че досега от бездействие от две години и половина този проект е потенциално оскъпен с над 2 милиарда и са похарчени над 300 милиона евро за нещо, което очевидно това правителство няма намерение да прави", заяви Станишев.

Бившият икономически министър Петър Димитров пък изтъкна, че нивото на икономиката, енергетиката и туризма са под нивата от 2009 г.

"В момента върви една героизация на Трайчо Трайков. Един народ, измъчен от безпомощност, апатия и безперспективност, естествено търси героите си в тези, които са наказани от Бойко Борисов. За съжаление не мога да се присъединя към този хор на героизацията на Трайчо Трайков", посочи Димитров.

Строителството е на минус 35%, операциите с недвижими имоти са на минус 16,7%, аграрният сектор е на минус 11,5%, индустрията е на минус 7%, търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство – на минус 4,5%.

Единствената сфера, в която България е на плюс в сравнение с 2009 г., е информацията и далекосъобщенията. Това е жестоката картина в резултат на управлението на Трайчо Трайков", заключи бившият министър.


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
За до сдс -арите преди 8 години
Хи-хи! По-голяма глупост не бях чел скоро. Ти нормален ли си бре, реститутски? Питам щото ако беше с всичкия си, щеше да знаеш защо целокупния български народ би шута на Костофф и седерастията. Да знаеш, седерастки, нагъзеният ви номер с турция няма да мине.
119
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 8 години


....ТУКА НИЕ НЕМА ДА ПИШЕМЕ ШО ОМРАЗАТА НИ Е БЕЗ ГРАНИЦИ...!
118
1
 
1
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 8 години
Другари,
Всички ние помним как при другаря Станишев всички цени летяха надолу, а заплатите и пенсиите - нагоре! Бяхме на път да надминем дори Германия по БВП на глава от населението, а цените ни гонеха тези в страните от третия свят. Не другарят Станишев и другарят Овчаров сключиха неизгодните за България договори, другари - това са злостните клевети на продажната империалистическа върхушка, която си е поставила за цел да пороби прогресивния български пролетариат. Ние не вярваме на подмолните опити на световния империализъм да подкопае устоите на Партията, публикувайки в западния печат клевети за изнесени от другаря Станишев милиони. Та нима ако това беше вярно, другарят Станишев не би излязъл да обясни? Нима има по-ярко доказателство за невинноста на другаря Станишев от неговото презрително мълчание пред класовия враг на българската работническа класа?
Венсеремос, другари! Ние ще победим! Ура, другари и другарки!
(Бурни, продължителни аплодисменти, преминаващи в овации. Викове "Да живее другарката Драгойчева", "Долу буржоазията", "Смърт на богатите, свобода и хляб за народа")
117
0
 
1
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 8 години
Другари,
Ние трябва категорично да се противопоставим на опитите на някои вражески сили да омаловажат борбата, която води Партията с буржоазните елементи и враговете на социалистическата революция.
Ние в никакъв случай не бива да подминаваме опитите да се принизи партизанската война, водена от нашите смели и жертвоготовни другари и обявяването и за битова престъпност. Подобно повърхностно тълкуване на революционната ситуация в България може да демотивира нашите самоотвержени другари и да ги откаже от справедливата война за насъщния, която водят на всички фронтове. Нима не е ясно за всеки, че самозабравилите се врагове на народа, разполагащи с по десет и повече кокошки следва да ги споделят със своите по-бедни и онеправдани съграждани и съселяни, в името на общото добруване на нацията? Не е ли писано дори в Библията - макар Партията да не се опира на нейните архаични и закоравели догми - но дори там е казано - "Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си". Ние трябва да подкрепяме усилията на нашите поддръжници и симпатизанти - тези смели герои на нашето време, които се опълчват срещу враговете на народа и с риск за собствения си живот отнемат от богатството на самозабравилата се буржоазия, за да нахранят изгладнелите си семейства. Ние, ръководителите на най-прогресивната партия в България - Партията с главна буква - решително подкрепяме справедливата борба на нашите изгладнели братя и призоваваме всички незаконно забогатели буржоазни елементи доброволно да предоставят част от своето богатство под формата на яйца, кокошки, агнета, тенекии със сирене, пити с кашкавал, пръжки, сланина и свински бутове, както и друго вещево доволствие доброволно и безвъзмездно на своите събратя в името на социалната справедливост и оцеляването на нацията в тези трудни за държавата и Партията дни.
Благодаря за вниманието.
(Бурни, продължителни аплодисменти, преминаващи в овации. Викове "Да живее другарката Драгойчева", "Долу буржоазията", "Смърт на богатите, свобода и хляб за народа")
116
1
 
1
 
! Отговори
micki преди 8 години
POLIZEISHTINA, REPRESIA. 4ENGEGIINIZA OT SKANDALI - AOOOOOOOOOOOOOOO. NEKA DA OSTAVI 4ERVENITE OLIGARSI OSHTE DA VILNEIAT I DA KRADAT, NEKA MONOPOLITE V KOITO TE SA GLAVNI INVESTITORI OSHTE DA IZMUCHVAT NARODA. BRAVO NA BOIKO I TZVETANOV.
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Братя БЪЛГАРИ,да не чакаме а да ДЕЙСТВАМЕ!!!!!!!!
Боко,Цвъко и Пицата ще забранят интернета,мобилните оператори и медиите.
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПОДКРЕПА НА ГРУПАТА ВЪВ ФЕЙСБУК ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ИЗПРАВЯНЕ НА БОЙКО БОРИСОВ, ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ЦВЕТЕЛИНА ПРЕД СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД!
114
1
 
2
 
! Отговори
ЗЕВЗЕК преди 8 години
ХУБАВО БЕ ДЪРЖАВАТА И НАРОДА ДА СА ДОБРЕ,НО УВИ НЕ Е ТАКА.БЛАГОДАРЕНИЕ НА БАТ БОЙКО,КОЙТО ОГРАБИ И УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА И.ТОЗИ ГОСПОДИН НЕ УМЕЕ НИТО ДА УПРАВЛЯВА НИТО ДА ВОДИ СТАБИЛНА ПОЛИТИКА,А САМО ПЛЮЕ ПОД ДИКТОВКАТА НА НЯКОЙ.НА НЕГО ВСЕ СА МУ ВИНОВНИ ДРУГИТЕ И ЗА КОГА,КАТО ВЕЧЕ ТРИ ГОДИНИ Е НА ВЛАСТ.Р У С И Я СЪЩО МУ БИЛА ВИНОВНА,ЗАЩО ЛИ И ЗА КАКВО.ТОВА ОТ СТРАНА НА БОЙКО БОРИСОВ Е ГОЛЯМ ГРЯХ,КОЙТО ЩЕ МУ ТЕЖИ НА СЪВЕСТТА.ТОЙ Е МНОГО БЕЗОЧЛИВ И БЕЗКРУПОЛЕН.
113
1
 
1
 
! Отговори
танкист преди 8 години
до 118, мавродиев не обича дянчо щото като го избраха за поста на кфн въпреки че тои се готвеше за финансов министър , се опита да си сложи свои хора , ама дянчо го перна през пръстите и назначи негови за заместници на мавродичо, сам по себе си мавродиичо е един крадец на ддс които цял живот с това с е еизхранвал, не че зашитавам дянчо, той пък е ционистка ***, разрушител на икономики, и двамата обаче са еднакво некадърни икономисти и управляваните им ведомства са в пълен хаос и разпад.
112
3
 
4
 
! Отговори
Поп преди 8 години
Много интересно кой ще ни управлява след една година?Освен БСП и ДПС.Герб на бунището!!!!!!!!
111
11
 
4
 
! Отговори
Бимбо преди 8 години
Бсп да си го ръгнат сами там където слънце не огрява !Повече от 65г. им търпя фекалиите които всеки ден стават все по-миризливи и по- миризливи !Аман от евсиновградски копеленца които се народиха като "гъби след дъжд" (цитирам Тато).
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е линка. dnes.bg/stranata/2012/03/20/evromilioni-za-romski-kyshti.154424,15 за интегриране на РОМИТЕ
109
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се делете на гербер, червен и син. Проблемът е пред целия български народ. Ще храним монополи, политици и *** до гроб. Четете! Нов проект - > Ще строят жилища на ***, а общената ще бъде длъжна да им намир работа. Безобразията в България нямат край! Робско племе сме, доволни сме , мълчим, няма протест.
108
8
 
7
 
! Отговори
Хигиенизаторчето преди 8 години
Тоз *** да не е купил ***.бг ,че всеки ден е на показ?
107
4
 
12
 
! Отговори
Неутрален преди 8 години
След Катар се разбра, че Цветан Цветанов е "Мъжка секретарка" на Бойко Борисов, а не някава глава на ламя:)
106
4
 
12
 
! Отговори
до сдс -арите преди 8 години
Бях със СДС ,ходихме по митингите и какво стана.Разбрахме,че СДС е създаден от Луканов,за да има измислена опозиция.Но комунистите се уплашиха,че народа тръгна след сините.Взеха спешни мерки да разбият СДС,подпомогнати от Костов.Костов излъга народа.По Костово време комунистите се налапаха най-много чрез РМД тата и другите големи приватизации.
105
0
 
0
 
! Отговори
do turcina преди 8 години
Q si izmij zadnika s ibrika,necto te curbi...
104
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ.
ЗАЩОТО КОСТОВ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ПОЛИТИК КОЙТО МОЖЕ ДА НИ ИЗМЪКНЕ ОТ КОШМАРНАТА КРИЗА И ФАЛИТА
ЗАЩОТО ТОЙ ВЕЧЕ ИМА ОПИТ И ВЕДНЪЖ НИ ИЗМЪКНА ОТ КАЛТА ПРЕЗ 1997
ДОВЕРЕТЕ СЕ НА СИГУРНОТО
А ГЕРБ СА КРАЙНО ОПАСНИ И ВРЕДНИ И ТРЯВА ДА СЕ МАХНАТ НЕЗАБАВНО
103
5
 
3
 
! Отговори
turcina преди 8 години
abe ot pojarnikar politik stava li. ce boyko i premier stana
102
2
 
9
 
! Отговори
ДОЛУ ДЯНКОВ !!! преди 8 години
Шефът на КФН обвини Дянков, че дестабилизира страната
12:40 | 13.03.2012 | 27903 прочитания

В необичайно директна атака срещу финансовия министър Симеон Дянков, председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев го обвини да водената фискална политика, с която подкопава икономиката и рискува сваляне на кредитния рейтинг на страната. Мавродиев, който за разлика от Дянков има позиции в управляващата партия, съобщи във вторник пред ТВ7, че е уведомил ръководството на ГЕРБ.

Това е поредна атака на Стоян Мавродиев към Дянков, като този път освен за Сребърния фонд и плащанията по външния дълг, министърът бе разкритикуван и за резерва на НЗОК и идеите му за понижаване на ДДС.

Ако Сребърният фонд се изхарчи за нещо различно от пенсии това ще е огромен и фундаментален проблем. Самата мисъл за това създава рискове. Това са част от фискалните резерви и се следят от международните и кредитни институции, каза Мавродиев.

Ако се посегне на този резерв моментално ще се намали кредитният рейтинг на страната. Подписвам се с две ръце зад това си твърдение, заяви Стоян Мавродиев. Това ще повиши индекса CDS или т.нар “ рискова премия” ще се повиши. Това означава, че лихвите по кредитите за българските граждани ще бъдат повишени. Общо 33 млрд. евро са дълговете на граждани и фирми към чужди кредитори, уточни шефът на КФН.

Финансовият резерв покрива всички дефицити на страната и това го стопява. Намаляването му има пряка връзка с риска за оценка на България като рискова държава. Кредитните агенции знаят, че през 2013 г. предстоят големи плащания по дълга, припомни Стоян Мавродиев. Около 300 млн. лв. предстоят да бъдат платени още тази година и така общия размер на задълженията достига 3.7 млрд. лв. Единствените резерви са Сребърният фонд и фондът за АЕЦ "Козлодуй“, но те са целеви и могат да се харчат само за пенсии и ядрена сигурност, посочи Мавродиев.

Дори хипотетично да се изхарчи целият Сребърен фонд, на кабинета няма да достигнат над половин милиард лева за покриване на дефицита, посочи той.

Преди ден премиерът Бойко Борисов потвърди, че от Сребърния фонд могат да се ползват до 20% за плащания на дълга.

Както е известно, правителството трябва да плати еврооблигации за почти 1.7 млрд. лева, чийто падеж е на 15 януари 2013 г. Тъй като бюджетът е на дефицит, а фискалният резерв се е стопил до критично равнище, изходът е да се търсят нови заеми.

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи пред парламента миналия петък, че средствата ще бъдат набавени от три източника - приватизация, пускане на облигации в чужбина и заемане на пари от българския пазар, в което може да се включи и Сребърният фонд.

Чух абсурдната хипотеза, че тази година в бюджета могат да влязат 1 млрд. лв. от приватизация на 25% от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Листването на една такава компания обаче отнема между 12 и 18 месеца, предупреди във вторник Стоян Мавродиев, който по-рано се обяви срещу приватизацията на стратегически за България фирми.

В така създалата се ситуация той смята, че рискът за българската икономика бил огромен и затова той уведомил ръководството на ГЕРБ.

Той съобщи, че е изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков и управителя на БНБ Иван Искров с искане да бъде свикан Консултативния съвет по финансова сигурност, за да бъде разгледана стратегия за рефинансиране на дълга. Такава обаче още няма, изтъкна Мавродиев.

Той освен това разкритикува и прехвърлянето на резерва на НЗОК към фискалния резерв, което стана преди година. Вече няма обособен резерв на здравната каса, заяви той.

Мавродиев се противопостави твърдо и срещу понижаването на ДДС. Според него растежът в България през 2012 г. ще бъде около нулата, което няма да позволи понижение на ставката. Шефът на КФН смята, че понижението на ДДС ще създаде много повече проблеми, отколкото положителен ефект.

Стоян Мавродиев бе основен финансист на ГЕРБ преди парламентарните избори. Той отговаряше за финансовата програма на партията и беше сочен като бъдещ финансов министър. След като ГЕРБ спечели изборите Мавродиев стана депутат и няколко месеца по-късно бе избран за председател на КФН.

Независимо от пълзящите слухове, че Симеон Дянков е "пътник" и начело на финансовото министерство се стяга да застане Стоян Мавродиев, последният отрече да има такива амбиции и заяви, че желае да довърши мандата си в КФН.

Освен здравния министър Стефан Константинов, който също няма политическа подкрепа в ГЕРБ, в момента Симеон Дянков е вторият член на кабинета с разклатени позиции, но неговата роля е далеч по-ключова и смяната му едва ли би била толкова лесна.
101
2
 
2
 
! Отговори
Човек без бонуси.... преди 8 години
Един *** рекетира от името на държавата една банка- руска... за сделката на булгартабак -за да спонсорира един отбор на орденоДОНОСНИКа ТАРА....Същата ДЪРЖАВА мачка и се мъчи да закрие МАРКАТА ЦСКА позната в целия футболен СВЯТ - не само в селото край Столицата...А стига вече истории с дебеловрати простаци......Едно време същите биеха в съблекалнята футболистите на ЦСКА сега най официално държавата начело със един с нищо не отличаващ се от годините на рекета *** се гаври със отбора с най СЛАВНА ИСТОРИЯ ......ДОКОГА .