Илиана Иванова одобрена за Европейската сметна палата

"Готова съм да замразя или да се откажа от партийното си членство"
Обновена: 5 юни 2012 08:57 | 5 юни 2012 07:00, Никола Димитров
71
Илиана Иванова одобрена за Европейската сметна палата
Илиана Иванова Снимка: архив, Булфото

Илиана Иванова ще бъде следващият представител на България в Европейската сметна палата, след като вчера Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент одобри кандидатурата й.
 
Иванова, която е евродепутат от ГЕРБ и зам.-шеф на същата парламентарна комисия, бе подложена на едночасово препитване от колегите си в Европарламента като най-често задавания й въпрос бе дали има достатъчно компетенции за топ одитор на ЕС.
 
Тя трябваше да отговаря и на питания за професионалната си квалификация, за управленския си опит и за политическата си безпристрастност.
 
"Готова съм да замразя или да се откажа от партийното си членство", декларира депутатката, подчертавайки, че е само редови член на ГЕРБ и няколко пъти увери, че няма да прощава грешки на българското правителство, ако такива бъдат забелязани от палатата.
 
Изслушването имаше опасност да повтори представянето на Румяна Желева при номинациите за еврокомисари, тъй като депутатите бяха забелязали, че Иванова не е декларирала всички фирми, в които е работила, както и че не е уточнила дали е прекратила бизнес отношенията си с тях.
 
Въпрос беше поставен и за честата смяна на фирмите, в които е работила по време на престоя си в САЩ.
 
Иванова обаче се оказа по-умела от Желева и успя да отклони подозренията, обяснявайки пропуските в декларацията си с временния характер на своята заетост или пък, че американският бизнес стил предвижда повече мобилност и честата смяна на работодател е обичайна практика.
 
Иванова е завършила международни икономически отношения във Варна и има магистратура от Университета в Аризона, САЩ. Тя е била финансов контрольор в три американски компании, общински съветник от ГЕРБ и служител в аграрното министерство в София.
 
По време на изслушването се заформи "българска битка" между Иванова и социалиста Ивайло Калфин, който подложи на съмнение професионалната качества на колежката си от ГЕРБ. Калфин пита каква особено висока квалификация, каквато се изисква по Лисабонския договор, има Иванова.
 
Особено високата квалификация за члена на Сметната палата е да разбира от одит, да е работил одит и да е достатъчно гъвкав, за да постига компромис. Аз разполагам с тази квалификация, отвърна му Иванова. Тя обаче бе принудена да признае, че досега не е заемала управленски постове и че никога не е била началник.
 
37-годишната Иванова обясни на колегите си евродепутати, че въпреки 12-годишния си трудов стаж има достатъчна квалификация да бъде един от 27-те европейски топ одитори. Тя съобщи, че желае да се специализира в проверката на използването на новите европейски финансови инструменти и в ревизиите на харченето на парите от структурните фондове.
 
След одобрението на парламента кандидатурата на Илиана Иванова ще бъде гласувана от Европейския парламент на 13 май, след което трябва да бъде одобрена от европейските финансови министри. На 1 януари 2013 г. тя трябва да смени Надежда Сандолова в Европейската сметна палата за следващите шест години. Номинацията на евродепутатката е направена от българското правителство.

 


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
12
 
! Отговори
wilhelm mohnke преди 8 години
Тази на кого е любовница? На кое ченге или кратуна- на пашата, жабата, очите, маймуняка...главата...тиквата....на кого? Щото иначе няма как да стане!!! Друг въпрос е, че институцията в която ще работи не е нищо друго, освен място за почивка, където се вземат по 20 000 евро месечно....минимум!!!!!
55
0
 
4
 
! Отговори
фотограф преди 8 години
поне една актуална снимка да бяхте избрали,не архив.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типична герберка.
53
4
 
11
 
! Отговори
Чавес преди 8 години
Поредната Калинка....
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тя ли няма минало преди 89 година.Чиста пгичка
51
3
 
6
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 8 години
До българин-И аз съм от същото тесто,приятелю,внук съм на един от близките съратници на Н.Петков.Сега червените гадове ги стяга шапката,ясно им е какво ще се случи на все по-наближаващите избори.И анонимни(това е в техен стил)да изливат помия.Нека лаят безродните червени ***,ама кервана си върви...
50
4
 
9
 
! Отговори
мими преди 8 години
тая съм я слушала какъв промит герберски мозък има-не се ли свършиха политическите проститутки-за да стане евродепутат и да *** е от гроб,после за да *** още 6 год. вечеяма да бъде от гроб крайно време е евлосъюза да изчезне -за какво е да храни такива .....дано го прочете това и всичко написано за тая... майка и.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това от снимката ли е или така си гледа - малко бангьоз?
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da ja popitat koga, kak i chii pari e zaminala i ostanala v USA?
47
2
 
19
 
! Отговори
хохолан преди 8 години
охоооо хванах я -аризонския университет-понеже съм бил там веднага ви светкам лампата-това е се едно да сте завършили помощно училище -6-7 са големите университети в сащ -но аризонския и лас вегас университетите само вие и аз не сме ги завършили щото не сме се записали-има го и онлайн-от тук без да ходиш до там-абе почва да намирисва на (КАЛИНКА)
46
2
 
9
 
! Отговори
хохолан преди 8 години
първо -проверихте ли дипломите на този ценен кадър или после пак някой ще си извива шапката и ще ни обяснява глупости-или като калинка откраднала млиони и тя с условна присъда-а тези недоволните по надолу -има площади бе гълъбчета там ви е свободата и правдата не тук
45
3
 
17
 
! Отговори
румен221 преди 8 години
НЕ МИ ГИ ХВАЛЕТЕ...,

САМО КАЖЕТЕ ЧЕ Е ЗАВЪРШИЛА "... международни икономически отношения във Варна ..." И ПОВЕЧЕ НЕ МИ Я ХВАЛЕТЕ...

- ПОРЕДНАТА "ВАРНЕНСКА" МУТРЕСА... ГОТВЕНА ЗА ВНЕДРЯВАНЕ В КОНТРОЛНИ ОРГАНИ...
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А в кой университет е учила - Икономическия или Свободния? А задочно или редовно? Питом, понеже съм същия набор и съм учила редовно в Икономическия, ама тая не я помня изобщо да се е мяркала."

Какво значение има? Щом Бойко и Цецо са казали, че става за Европата, значи става!
43
4
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
големите манипулатори...
да се върнем към една тема подминавана от родните медии..
задължителното застраховане на жилища което се въвежда от Герб!
предложението влиза утре сряда в НС от министър Павлова!
подобно на гражданската застраховка на колите трябвало и жилищата да се застраховат задължително!без застраховка не може да напускаш страната!
глобите ще са космически до конфискация на жилището и пак ще се плаща сумата невнесена в застрахователно дружество Герб/Ипон през банката на цветелинка б
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в кой университет е учила - Икономическия или Свободния? А задочно или редовно? Питом, понеже съм същия набор и съм учила редовно в Икономическия, ама тая не я помня изобщо да се е мяркала.
41
1
 
10
 
! Отговори
до 45 преди 8 години
Илиана Йотова е от Сливница, съседно село на Банкя в Софийска област, и няма нищо общо с Враца.
40
4
 
14
 
! Отговори
Руски музикант преди 8 години
Поздравявам всички членове и симпатизанти на партия ГЕРБ с песента ... "Калинка, калинка, калинка моя..."

Иначе дамата е симпатична!!!
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната калинка на ГЕРБ, която има професионалелен опит с мутренски фирми.
38
8
 
5
 
! Отговори
бивш от БСП преди 8 години
Другари нашите кадри са много по зле от тези на ГЕРБ. Пример - Илиана Йотова/ бивша любовница на Р. Овчаров и т. н. / Баща и беше убит насред Враца, защото откраднал къщата на един човек. И тази жена сега е евродепутат . Не е необходимо повече да изреждам, защото другите са още по зле.
37
3
 
11
 
! Отговори
Безсрамна пасмина преди 8 години
Какви подли хватки измислят за да се облагодетелстват отвсякъде! Та нe e ли замразяването връх на идейно = партийно лицемерие? Значи, щом има аванта – не си член? Замразяваш идеята си?! Тя ще оживее ли, когато я размразиш? Ха-ха-ха! Долни, алчни плазмодии. За жалост сте на върха на тъпата ни държава, ***, защото ние, тъпаците, ви избрахме. За да ни убивате и се гаврите с нас. Хората мрат от глад и без лекарства, вие се чудите откъде да грабнете поредната аванта. ПОЗОР. Да замръзнете навек дано!